• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kaplıcalar

Herkül

Canım Dedem
Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Mesajlar
32,173
MFC Puanı
62,336
Yaş
62
Konum
BERGAMA
eskisehir-kaplicalari.jpg

Eskişehir Kaplıcası
Bulunduğu yer : Eskişehir
Su sıcaklığı :55°C

Eskişehir il merkezindedir. Beş kaynaktan en önemlisi, kentin ortasından Porsuk çayı kenarından bir çatlaktan çıkar. Su bol olduğu için evlere de sıcak su dağıtımı yapılır. Oteli ve bir tarihi hamamı vardır.

Eskişehir Kaplıcası

Sular en çok kalsiyum sülfat içerir. Eskişehir kaplıcaları nedense hiç tedavi amacıyla kullanılmaz. Yalnızca yıkanmak için hamam olarak bilinir. Halbuki çok eskiden bu bölgede rağbet gören bir kaplıca imiş. Herhalde sularının bolluğu, ona bu nimeti kazandırmış görüşü yaygındır.

Banyosuyla da romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarından şikayetçi hastalar fayda görür. İçildiğinde karaciğer, safra yolları rahatsızlıklarına iyi gelir.

---------------------------------------------------------
Bursa Kaplıcaları

111.jpg


..Eski Kaplıca

Su sıcaklığı :45°C
Kent merkezindeki sular, Uludağ’ın kuzey eteklerinden çıkar. Kaplıca tesisleri, genellikle çekirge kentinde toplanmıştır. Sular, kalevi, toprak alkali, radyoaktivitelidir.

Bursa ili şifalı suları, Uludağ eteklerindeki bir çatlaktan kaynar. Yeryüzüne yaklaşırken geçtikleri ayrı yollar nedeni ile, suların madenlerinde ve sıcaklık derecelerinde farklılıklar olur. Böylece kaplıcalar ikiye ayrılır.

Bursa’nın şifalı sularının büyük bölümü, deniz düzeyinden 220 m. Yüksekte kurulu Çekirge bölgesindedir. Çekirge’nin asıl su sıcaklığı 45C’nin üstündedir. Halk arasında Çelikli adıyla anılan bu sular, Çekirge’nin en yukarı bölümünde Vakıfbahçe denilen bir yerden kaynar. Bu sularda çeşitli maden eriyikleriyle zengin kimyasal madenler, gazlar ve yüksek radyoaktivite vardır. Çekirge’de Türk hamamının tüm özelliğini taşıyan bir kaplıcadır.

İki kubbeli soyunma yeri ile, kubbeli banyo yeri ve soğukluğu vardır. Son yıllarda onarım görmüş ve bir bölümü kadınlar için ayrılmıştır.

..Çelik palas

Su sıcaklığı :45°C
Bu sularda çeşitli maden eriyikleriyle zengin kimyasal madenler, gazlar ve yüksek radyoaktivite vardır.

Çekirge sularından bir bölümü cam borular içinde, hiçbir değeri bozulmadan Bademlibahçe mevkiinde yapılmış olan Çelik palas oteline getirilmiştir. Çelik palas, Atatürk’ün talimatı ile yapılmış, adı da onun tarafından verilmiştir. Çelik palas'a daha sonra bir otel ilave edilmiş yaklaşık 140 odalı bir kuruluş oluşmuştur.

Odalarından çelikli su akan Çelik palas’ın yüzme havuzu ise dünyada eşi olmayan bir eserdir. Bursa hamamlarının en büyüğüdür. Fizik tedavi bölümleri, sauna ve jimnastik salonu ile devamlı açıktır.

Çekirge sularında az ölçüde demir vardır. Aktığı yerleri kırmızı pas rengine boyadığı için, bu sulara “Çelikli” adı verilmiştir. Çekirge suları ile tedavinin özü banyodur. Büyük havuzlu hamamlarda devamlı çıkan radyoaktivite, hamamın kubbesinin altında biriktiğinden burada banyo için bulunanlar, dolaylı olarak buğulama da yapmış olurlar.
Çekirge Kaplıca suları, romatizma, nevrit, cilt, idrar yolları ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

..Kükürtlü Kaplıcası

Su sıcaklığı :82°C
Bursa bölgesi şifalı sularının en zengin kaynağıdır. Dakikada 120 litre su verir. Hamam bölümü Bizans döneminden kalmış, sonra Hüdavendigar Murad restore ettirmiştir. Yüzyıllarca halka açık olan kaplıca, son yıllarda, Uludağ Üniversitesi bünyesinde hizmete sokularak halkın yararlanmasına kapatılmıştır.Romatizma, cilt, karaciğer hastalıklarına üstün şifa kaynağıdır.

..Yenikaplıca ve Kaynarca Hamamı

Su sıcaklığı :84°C
Yenikaplıca, Bursa-Çekirge yolu üzerindedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve başvezir Rüstem Paşa tarafından 1555 yıllarında yaptırılmıştır.
Yenikaplıca, üçü büyük olmak üzere, toplam on kubbeyle örtülü, klasik dönem Osmanlı yapıtlarındandır. Diğer kubbeli hamamlarda olduğu gibi, soyunmalık, soğukluk, sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur. Muhteşem kubbesi, kırk kurnanın bulunduğu geniş havuzu, tarihi çinileri ve egzotik ve gizemli bir dünyayı andıran “üşük terleten”i ile görülmeye değer bir tarih abidesidir. Günümüzde otel olarak da hizmet vermektedir. Özel banyoları, turistik bölüm, masaj ve spor salonu vardır. Yapının sonradan eklenen kaynarca bölümü ise, yalnız kadınlara tahsis edilmiştir. Yüzme havuzu ve kurnalı yıkanma bölümü ile otel işlevini gören bölümlerden oluşur. Yeni kaplıca şifalı suları, cilt hastalıklarından, iç hastalıklarına, şişmanlık ve solunum yolu hastalıklarına kadar birçok bedensel rahatsızlıklara etkin şifa kaynağıdır.

..Karamustafa Kaplıcası

Su sıcaklığı 54°C dir
Bursa-Çekirge-Mudanya yolu üzerinde, Yenikaplıca’nın hemen yanındadır. Bizans döneminden kalmış ve daha sonra bugünkü şekliyle, Rüstem Paşa’nın ağası Kara Musatfa Paşa tarafından 1490 yılında yaptırılmıştır.

Erkekler ve aileler hamamı olmak üzere iki bölümden oluşur. Ayrıca 25 odalı oteli çocuk oyun alanı ile hizmet veren, dinlenmeye müsait bir tesisdir.
Su verimi az olduğu için, büyük havuzu yoktur. Küçük bir havuzu vardır. Ayrıca hamamın içinde yuvarlak bir yalak bulunur. Su, bunun dibinden kaynar. Bu yalağın, kısırlık için şifalı olduğu söylentileri nedeniyle kadınlar yalağın içine oturarak banyo şeklinde girerler.

Dipten kaynayan 45 derecedeki su, rahim tedavisinde etki sağlar. 15-20 dakikalık duş, rahim etrafındaki iltahapları giderir ve bu tedavi ile doğurmayan kadınlar, çocuk sahibi olurlar.

Bursa'da radyoaktivitesi en zengin kaplıca, Kara Mustafa’dır. Sodyum bikarbonatlı bir sudur. Kaplıca suları en çok sodyum ve kalsiyum içerir. Romatizma, nevralji, gut, egzama, kemik kırıklarında, kadın hasatlıklarında etkin şifa kaynağıdır.

..Adliyeköyü İçmeleri

Su sıcaklığı :21°C
Gemlik ilçesine bağlı adliye Köyü’ndedir. Bağlık bahçelik bir yerdir. Karaciğer, safra yolları hastalıklarında faydalı bir içmedir.

..Akarca Maden Suyu

Su sıcaklığı :17°C
Mustafa Kemal Paşa ilçesi, Akarca Köyü’ndedir. İçimi nefis bir sofra suyudur. Aç karnına içilirse, karaciğer, safrakesesi ve idrar yolları hastalıklarına iyi gelir.
-------------------------------------------------------
Yalova Kaplıcaları
mnzp4.jpg

Termal Kaplıcaları -> Termal Kaplıcaları en az üç bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Tarihçilere göre şifalı sular MÖ 2000'Li yıllarda meydana gelen bir zelzele neticesinde keşfedilir. Antik çağlardan günümüze kaplıcaların bulunduğu bölge Pythia, Pylai, Hinopolis gibi birçok farklı adla anılır. Osmanlılar döneminde buraya kaplıcalarından dolayı "hamam" ya da "dağ hamamı" denir.

Arkeolojik bulgulara göre Termaldeki ilk ciddi imar çalışmaları, Konstantin ve Justinianus gibi Doğu Roma İmparatorları tarafından yapılır. Osmanlı Sultanlarının bazıları da fasılalarla buradaki eserleri restore ettirip yanlarına yenilerini yaptırırlar. Termal'in eksiksiz bir sanat eseri olarak ele alınıp yeniden yorumlanması Atatürk sayesin*de olur. Atatürk Termali yazlık başkent olarak benimser, yolarını yaptırır, her türlü keşif ve onarım faaliyetine destek verir.

Yalova muhteşem tabiatı ve zengin kaynaklarıyla büyük bir şifa merkezidir ve geleceğin su şehri olmaya adaydır.

Yapılan tıbbî tahliller, Termal Kaplıcalarının suyunun şu hastalık ve rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olduğunu göstermiştir: Bütün Romatizma şikayetleri, dolaşım sis*temi rahatsızlıkları, kırık şekilleri, idrar yolları ve safra kesesi taşları rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, kadın hastalıkları, umumî sinir sistemi rahatsızlıkları, siyatik ve her türlü nevralji rahatsızlıkları, çeşitli felçler, adale hastalıkları ve Atrofileri.

Armutlu Kaplıcaları -> Yalova'nın kaplıcalarıyla anılan bir diğer ilçesi Armutludur. Armutlu Kaplıcaları Yalova yolunun 3. kilometresinde, vadinin yüksekçe bir sırtından neşet ederler. Termal Kaplıcalarından sonra keşfedilmiş olmakla birlikte Bizans d ön em in den beri varlığı bilinmekte ve sularından yararlanılmaktadır. Termal Kaplıcalarına nazaran denize daha yakındır. Bu yakınlık deniz ve kaplıca keyiflerinin bir arada yaşanmasına imkan tanımaktadır, içerisinde doğduğu ormanların gürlüğü ve manzarasının güzelliği Armutlu kaplıcalarının dinlendiriciliğini artırır.

Armutlu kaplıcalarının suyu ülkemizdeki radyoaktivitesi en yüksek olan kaplıca suyudur. Sıcaklığı 57 santigrat derece ile 73 santigrat derece arasında değişir. Kaplıcalar*dan banyo, içme ve solunum gibi farklı yollarla yararlanılabilir. Bölgedeki birçok kaynağın en önemlileri Küpeli ve Hamam'dır.

Çevresinde kurulan turistik tesis ve otel gibi işletmeler sayesinde Armutlu Kaplıcaları geniş bir insan kitlesine hizmet sunmaktadır. Son yıllarda bu tesislere devremülkler de eklenmiştir. Çok sayıda devremülk inşa edilmiş, kaplıcaların suyu evlerin içerisine taşınmıştır. Denizin, kaplıcaların ve çeşitli bitki örtüsünün uyumu Armutlunun giderek daha çok insan tarafından ziyaret edilmesine sebep olmaktadır.


-------------------------------------------------
yoncali-kaplicalari_20110613135734_b.jpg


Yoncalı Kaplıcaları

Kütahya 'ya 16 km mesafededir. 500 dönümlük bir arazi üzerine yayılmıştır.Yoncalı, yüzlerce yıl Kirazlı dağının eteklerinde alalade bir bataklık olarak kalmış, yerden sıcak su kaynarmış. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan II.Alaattin Keykubat' ın Gülümser Hatun adında hastalıklı bir kızı varmış. Genç yaşında hastalanmış ve derdine bir türlü deva bulunamıyormuş. Uyuz bir tilkinin Yoncalı' daki bataklıkta iyileştiğini görenlerin teklifi üzerine Gülümser Hatun' u sıcak sularda yıkamışlar. Burada bir süre banyo almış Gülümser Hatun. Felçli olarak getirildiği Yoncalı' dan gerçekten gülümseyerek, sağlığına kavuşmuş olarak ayrılmış. Sultan II.Alaaddin Keykubat, başka insanların da şifa bulması için Yoncalı' da havuzlu büyük bir hamam ve bir camii yaptırmıştır. Kitabesinden bu yapıların 1233 yılında inşa olunduğu anlaşılmaktadır.

Tarihi hamam ve caminin bulunduğu kaplıca halen bir yerleşim merkezidir. Kaplıcada halen açık yüzme havuzu, çamur havuzları, tarihi büyük ve küçük kamam ve çelik hamamı bulunmaktadır.

Yoncalı 'da İl Özel İdare Müdürlüğüne ait 100 yatak kapasiteli moteller ve 40 yatak kapasiteli otel vardır. 05/10/1991 tarihinde hizmete giren Hastanemiz 200 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Kaplıcada 3 yıldızlı ve 150 yataklı otel ve kür merkezi de mevcuttur. Yoncalı' da değişik özelliklerde ve sıcaklıklarda şifa kaynakları vardır. Dübecikler Yüzme Havuzu: % 83 oranında radyoaktiviteye sahiptir. Karaciğer bozuklukları ile böbrek hastalıkları için iyileştirici özelliğe sahiptir.

Çelik Suyu Hamamı: Radyoaktivite daha yüksektir. Yaşlanmaktan korkanlara moral ve dinçlik aşılar. Halk arasında gençlik suyu olarak da bilinir. Batak (Çamur Banyosu): Türkiye' nin en yüksek radyoaktivite miktarına sahip hamamıdır.

Bilhassa romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. Yoncalı' daki şifalı suların sıcaklığı 32-36 derece arasında değişir. 17/09/1993 gün 4833 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla """"Termal Turizm Merkezi"""" ilan edilmiştir. Yoncalı kaplıcalarında 20 gün süre ile banyo alınır ve 20 gün sonra bu sudan içilirse yüzdeki çizgiler kaybolmakta ve moral bozukluğu gitmekte, insana her yönüyle canlılık gelmektedir.
-------------------------------------------------------



 
Geri
Üst