• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Keto diyeti (ketojenik diyet) nedir? Nasıl yapılır?

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Keto diyeti (ketojenik diyet) nedir? Nasıl yapılır?
lb3m6X.jpg

Artık her açtığınız sayfada karşınıza çıkan birbirinden farklı zayıflama ve rejim reçetelerinden belki de gına geldi. İtiraf edelim ki geçmişte biz bunların bazılarını kendimiz denemeden paylaştık, ve sizinle birlikte denedik. Kimisi belli oranda işe yaradı, kimisini yaparken sabrımız taştı doğru dürüst yapmadan bıraktık ve kimisinin de tamamen safsata olduğunu düşündük ve sitemizden kaldırdık.

Bu yazı ise farklı. Yıllar süren ve evlilik ve çoluk çocuğa karıştıktan sonra göbeğimin önlenemez yükselişini durdurmak amacıyla denediğim ve işime yarayan birşey. Bu nedenle belki faydası olur diye birileriyle paylaşayım dedim. Ne olur ne olmaz belki sizin de işinize yarar.

Bundan yaklaşık 2 ay önce bu işlerle çok yakından ilgilenen ve yarı-profosyonel anlamda vücut geliştirici olan kardeşimin önerisiyle Ketojenik (ketogenic) diyet yaptım, ve gerçekten ilk defa olarak çok net sonuç aldım.

Ketojenik diyet basitçe vücudunuza aldığınız karbonhidratı azaltıp (minimuma indirip), günlük aldığınız kalorinin yüzde 70’ini yağdan, ve yüzde 25’ini proteinden almak.

Böyle yapınca vücudunuz karbonhidrata (ve dolayısıyla glikoza) aç kalıyor ve öncelikle karaciğerinizde ve kaslarınızda stoklanmış olan karbonhidrat stoğu eritiliyor, ardından da vücut yine karbonhidrat bulamazsa yağları keton adı verilen yağın yapı taşına çevirerek sindirmeye başlıyor. Vücudunuzun glikoz yerine oluşturduğu ketonu yakmaya başlamasına ketosis (türkçede ketoz diyebilir miyiz acaba) adı veriliyor. Vücudunuzu ketoz moduna geçirene kadar bir iki gün hafif bir iki yan etkiye dayanabilirseniz bundan sonra çok daha enerjik ve daha rahat ve uzun süre herhangi bir şeye konsantre olabilir bir durumda buluyorsunuz kendinizi.

Çünkü vücudunuzda yağ stoğundan dolayı daha rahat ve durağan bir enerji temini sağlanıyor. Kanda şeker yükselmesi, insülin salgısı, şeker azalması gibi şeker yükselip alçalmalarından kaynaklanan konsantrasyon bozuklukları yaşamıyorsunuz.

İkinci güzel şey de hiç acıkmadan kilo kaybı. Gerçekten de yediğiniz yağ sizi tok tutuyor, az yiyorsunuz ve de sürekli yağ yakıyorsunuz.

Daha önce Atkins diyetini duyduysanız, ketojenik diyet de atkins diyeti gibi düşük karbonhidrat alımına dayansa da Atkins’den farkı, Atkins’de daha çok protein yemeniz gerekirken ketojenik diyette yağ yiyorsunuz.

Yıllarca bize yağ yemeyin diye söyleyen diyetisyenler, düşük yağlı yoğurda yada tamamen yağı alınmış süte yönlendiren doktorlar bilmiyormuş, ya da yanlış bilgilendirilmişler.

Çünkü eğer düşünürseniz 200,000 yıldır insanlar Dünya üzerinde, ve karbonhidratlar -meyveler dışındakiler yani- son birkaç bin yıldır hayatımızda ve diyetimizde çok önemli yer tutmaya başladı. Hele şeker son 70 yıldır var. Bunlardan uzak durmak sanki de doğal beslenmemize daha yakınmış gibi geliyor bu sebeple.

Basitçe günlerim tereyağında (ama okkalı bir miktarda) yapılmış yumurta, zeytinyağında kızartılmış kuşkonmaz, ıspanak, kuzu pirzola, tereyağında somon, krema gibi yağlı ve proteinli besinler alarak geçiyor. Ek olarak belirteyim net sonuç olarak benim 2 ay içerisinde kaybettiğim 11 kilo oldu.

Özellikle Türk toplumu gibi tokluğu ekmek yemeye bağlayan bir yemek kültürü olan bir yerde yapması zor olsada denemek isteyenleriniz olabilir belirteyim istedim. Konuyla ilgili aşağıda yorumlarda sorularınızı sorarsanız cevap vermeye çalışırım.
 

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Keto diyeti? Keto diyeti nedir? Keto diyeti nasıl yapılır?
 
Üst