Cenâb-ı Hak buyuruyor:
Hayır! Bilâkis onların işlemekte oldukları (kötülükler) kalplerini kirletmiştir. (Mutaffifîn, 14)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
Mümin, bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer o günâhı hemen terk edip tevbe ve istiğfâr ederse kalbi cilâlanır, eski parlaklığına kavuşur. Böyle yapmaz da günah işlemeye devâm ederse, siyah noktalar gittikçe çoğalır ve netîcede kalbini büsbütün kaplar (Tirmizî, Tefsîr, 83; İbn-i Mâce, Zühd, 29; Ahmed bin Hanbel, Müsned, II, 297)
Bayezid-i Bistami (rh) uyarıyor:
Bir günah işleyeceğin zaman onu Allahın sana verdiği bir uzuvla yapma?
-Allahın verdiğinden başka uzuv mu var ki?
Bir günah işleyeceğin zaman onu Allahın gördüğü bir yerde yapma.
-Allahın görmediği yer mi var ki?
Bir günah işleyeceğin zaman onu Allahın yarattığı bir yerde yapma.
-Allahın yarattığından başka yer mi var ki?
O zaman neden işlersin o günahı? Neden Allahın senin için çizdiği kırmızı çizgileri geçer, Allahın hududlarını çiğnersin?
Yaman sorular değil mi?
İşte içinde, kalbinde Allaha muhlis kul olma işini halletmiş olan Yusuf misal insanlar, elini kullanırken Bu eli bana Allah verdi, onu Allahın hoşnut olmadığı bir işte kullanamam der, dilini kullanırken hakeza Günaha davet edildiğinde Allah beni görüyor der, Allahın yaratıp benim hizmetime sunduğu bir yerde, benim Onun hukukunu çiğnemem insanlık erdemine sığmaz der. (Ahmet Taşgetiren, Altınoluk Dergisi, Mayıs-2015)
Esma-ül Hüsna (Allahın En Güzel İsimleri)
el-Vedûd: Dilediği kulunu çok seven, aşkı ile yanan kullarını seven, salih kullarını sevip onları rahmet ve rızasına ulaştıran ve sevilmeye en çok lâyık olan demektir.
Allah Teâlâ kullarının yaptığı bütün hareketleri her an görüp gözetmektedir. Yorulmak, usanmak ve dinlenme ihtiyacı duymak gibi beşerî zaaflar Onun için söz konusu değildir. İşte bu sebeple Onun bilgisi dışında bir şey yapma imkânı yoktur.
Allahın koyduğu yasakları çiğnemeye kalkanlar, Onun huzuruna vardıkları zaman, yaptıkları büyük küçük her günahın kendilerine bir film gibi gösterileceğini düşünerek bu günahlardan uzak durmalıdır.