
Çalı formunda, çok yıllık bir bitki olan kuşburnu gülgiller familyasına aittir. İçi tüylü kuşburnu meyvesi sonbahar aylarında olgunluğa ulaşır. Olgunluğa ulaşan meyve turuncu-kırmızı bir renk alır. Genelde çay olarak tüketilir.
Kuşburnu meyvesi kısa bir sürede tüketilecekse buzdolabında saklanır. Taze meyvenin buzdolabında kalma süresi 10 ile 15 gün kadardır. Daha uzun süre saklamak ve mevsimi dışında da kuşburnu yemek için ise derin dondurucuda saklama ve kurutarak saklamak gibi yöntemler tercih edilir.
Dondurucuda Saklama: Dondurucuya atılacak kuşburnunun taze ve çürüksüz olmasına dikkat etmek gerekir. Meyve ayıklanır ve yıkanır. Kuşburnu saklama kabı ya da buzdolabı poşeti içerisinde dondurucuya kaldırılır. Bu aşamada dikkat edilecek önemli püf nokta meyvenin konulduğu kap ya da poşet içinde hava almıyor olmasıdır. Uygun koşullar sağlandıktan sonra kuşburnu 9 ay süre ile saklanabilir.
Kurutarak Saklama: Kuşburnu toplandıktan sonra 30 cm kalınlığında yere serilir. Bu esnada meyvenin zedelenmemesine dikkat edilmesi gerekir. Meyve güneşlenme durumuna bağlı olarak değişim gösterse de ortalama 1 hafta sürede kurur. Kurutma işlemi için nemli ve rutubetli bir yer tercih edilmemelidir. Kurutulan kuşburnu bez bir torba ya da cam kavanoz içerisinde nemsiz bir bölgede iki sene boyunca saklanabilir.