
Tek yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz hem sebze hem de süs bitkisidir. Meyve kısmı üzümü andıran bitki her iklim koşuluna kolayca uyum sağlar. Salata, çorba ve yemek yapımında kullanılan kuşkonmaz oldukça sağlıklı bir bitkidir.
Kuşkonmaz taze bir biçimde alınıp birkaç gün sonra tüketilecekse buzdolabında saklamak gerekir. Bunun için sap kısmından biraz kesilerek bir kap içerisine koyulur. Bitki su dolu kaba dik bir biçimde yerleştirilmelidir. Filizleri kağıt havlu ya da temiz bir kurulama bezine sarılarak plastik bir poşete yerleştirerek buzdolabının sebzelik bölümüne kaldırılır. Uygun şartlar sağlanıp saklanan sebze beş gün süre ile muhafaza edilir.
Kuşkonmaz kısa bir süre içerisinde tüketilmeyecek ise en uygun saklama şekli dondurucuya kaldırmaktır. Dondurularak saklanan kuşkonmaz hem bozulmadan uzun süre muhafaza edilir hem de besin değerini korur.
- Dondurucuya kuşkonmaz koymadan önce dikkat edilecek ilk nokta sebzenin seçimidir. Yeşil kuşkonmazların uçlarının kapalı, aralıksız ve sıkı olması gerekir. Uçları solmuş halde olan bitki eğer soğuk suda bekletilirse taze bir hal alır.
- Kuşkonmaz dondurucuya taze halde kaldırılmaz. Besin değeri ve lezzetini koruyabilmesi adına sebzenin sarartılması gerekir. Sarartma işlemi için önce bitkinin temizlenmesi gerekir. Kuşkonmazın ilk olarak sapları kesilir. Bitkinin üzerinde dikenli yapıya sahip minik yapraklar bulunur. Bu kısım ince uçlu bir bıçak yardımı ile kesilir. Daha iyi pişmesi için kök kısmında bulunan kalın kısım salatalık soyacağı yardımı ile tıraşlanır. Sapın dip kısmında bulunan bölümün taze görülmesi için kesilme işlemi devam eder. Kesilmiş halde alınan kuşkonmaz için temizleme işlemi yapılmaz.
- Temizlenen bitki 15 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilerek sapı ayıklanır. Daha sonra iyice yıkanır. Sarartma işlemini gerçekleştirmek için bitkiyi haşlamak gerekir. Bunun için ölçü yarım kg kuşkonmaz için 4 litre sudur. Bitki ortalama 5 dakika süre ile haşlandıktan sonra bir tepsiye tek tek serilir. Suları süzülüp de kurulandan önce buzlu suya atılarak şoklama işlemi gerçekleştirilir. Suyu iyice süzülen kuşkonmaz bir tepsi içerisinde dondurucuya koyularak 2 gün bekletilir. Donan sebzeler buzdolabı poşetlerine ya da saklama kabına havası alınarak koyulur. Bu şekilde dondurucuya kaldırılan kuşkonmaz 12 ay süre ile saklanır.