Kütahya Hakkında Bilgi
Kütahya rengârenk çinileriyle, Türkiyenin çini atölyesi olarak bilinen, şifalı kaplıcaları ile meşhur, millî târihimizde müstesnâ bir yeri bulunan, Ege bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde yer alan il. 38o 70 ve 39o 80 kuzey enlemleri ile 29o 00 ve 30o 30 doğu boylamları arasında yer alır. Kuzey ve kuzeybatıdan
Bursa, kuzeydoğudan
Bilecik, doğudan
Eskişehir, güneydoğudan
Afyonkarahisar, güneyden
Uşak, güneybatıdan
Manisa, batıdan ise
Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Kütahya
Latince: Cotyaeum), İçbatı Anadolu Bölümü'nde
Kütahya ilinin merkezi şehirdir.
Kütahya Saat Kulesi
Resmi büyült
Kütahya Saat Kulesi
Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahyanın antik dönemdeki adı Kotiaeiondur. Ünlü Antik Çağ coğrafyacısı
Strabon bu adın, Kotysin Kenti anlamına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakyada yaşayan Odrislerden olup, Romalıların M.S. 38de Anadoluya gönderdiği bir komutanın adıdır. Kütahya Müzesinde bulunan bir sikkede bu ad Koti olarak geçmektedir. Kütahya adı, eskisine benzetilerek Türkler tarafından verilmiştir.Şehrin nüfusu 2008 yılına göre 218.000'dir.1927'de 17.000 olan nüfusu, 1990'da 131.000'e, 2000'de 167.000'e, 2008'de 213.000'e çıkmıştır.
Ege Bölgesi, İç Anadolu ve Marmara bölgeleri arasında tarih ve kültür merkezi olarak köprü vazifesi görmüştür. Trafik numarsı 43tür.
İsminin kökeni
Kütahya ilk kurulduğunda adı seramik kenti mânâsına gelen seramorum idi. M.Ö. 11. asırda
Frigler şehre Kotiyum ismini verdiler. Eski kaynaklarda şehrin ismi Kotiaetion, Katiaion, Cotyaeium, Cotyaeum ve Cotyaium şeklinde geçmektedir. Bütün bunlar Totysin şehri mânâsına gelmektedir.
Selçuklu Türkleri bu şehri fethedince şehre Kütâhiye ismini vermişlerdir. Zamanla bu isim Kütahya hâlini almıştır.
Bir rivâyete göre, dul bir kadının pazara getirdiği testi, tabak, vazo, sürahi, çanak ve çömlekler sağlam hem de zariftir. Müşteriler tarafından kapışılır. Diğer satıcılar bu kadının hüneri yaptığı topraktan olmalı diyerek kadını takip ederler. Kadın bugünkü Kütahyanın bulunduğu yere gelip heybesini toprakla doldurur. Diğer esnaf bu bölgede atölyeler açarak şehir kurulur ve seramik şehri manasınaSeramorum denir.
ForumHatti YÖNETİMİ !