OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Matematik'te Nasıl Başarılı Olunur?
Matematik öğrenmenin kolay yolu cesur olmaktır. Bu cesaret sınıfta önde oturmak, tahtaya yakın olmak, derse aktif katılmak, tahtaya çıkıp işlem yapmak ve hatta anladım, anlayamadım diyebilmektir. Matematik başarıyı yakalamak, cesaret göstermekle mümkün olacaktır. Öğrencilerin dakikalarca uğraşıp çözemediği soruyu, derste hocanın dikkatlice dinlenip, kalemle daire içine aldığı ya da işaretlediği her şey bu soruların çözümünü kolaylaştırabilir. Bu yüzden derste öğretmeni dikkatle dinlemek ilk yapılması gereken adımdır. Bilinmeyen noktalar, soruları muhakkak bir bilenden, öğreticiden destek alınmalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri de, bu konu da eksik kalsın, çözmeyi vereyim demektir. Kesinlikle böyle bir hataya düşmeden, zaman geçirmeden o eksiklik giderilip, doğrusu öğrenilmelidir.
Matematiği bir puzzle’ı tamamlar gibi çalışmak, salam adımlarla ilerleyerek başarıyı yakalamak mümkün olacaktır. Başarıyı yakalayabilmenin bir diğer yolu da, kendinizin hazırlayacağı, özel formüllerin, denklemlerin ve işlem özelliklerinin anlatıldığı bir defter hazırlanabilir. Çünkü kendi ürettiği bir çalışmayla daha kolay öğrenilecektir. Uzmanların çok sık önerdiği bit yöntemde, yazı tahtası önünde çalışmaktır. Özellikle uzun işleme dayalı matematik sorularının rahat, açık bir şekilde görülebileceği, hem de kişinin daha rahat hissettiği bir şekilde çalışabilmesi sağlanabilmektedir. Öğrenilen konuların tekrarlanması gözle değil elle olmalıdır. Bu yüzden sabırla çözümleri yazarak çalışmak gerekir. Bazı konular için dakikalar gerekebilir, ancak bazen de saatlerce çalışılabilmektedir.
Matematik dersi, diğer derslere nazaran daha çok destek alınması gerekir. Bazı dersler kitaptan öğrenmek yeterliyken, ancak sembollerin, sayıların ve formüllerin taşıdığı anlamları kavramak için iyi bir anlatıcıya ihtiyaç vardır. İyi bir dinleyici olmak da her ders için temel bir öğrenme becerisidir. Matematik dersi içinse, iyi bir dinleyici olmakla beraber iyi bir izleyici olmakta gerekir. Arkadaş ortamında çalışmak da matematiğin kavranması açısından verimli bir çalışma yöntemidir. Böylece anlaşılmayan konularda destek alınabilir.
Matematiği öğrenme süresi, öğrencinin motivasyonuna ve öğreticinin anlatma kabiliyetine bağlıdır. Konuların kavranmasından hemen sonrasında bireysel bir çalışma ortamı sağlamak dersin daha kolay pekişmesini sağlayacaktır.
Kişisel olarak internetten videolu ders anlatımlar izlenerek eksikler giderilebilir. Tabii bu başarıyı yakalayabilmek için öncelikle öğrencinin istekli olması gerekir.