Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Menapoz septomları neden değişken?

MeLiNNa

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    11 Nis 2008
  • Mesajlar
    987
  • MFC Puanı
    33
Unutmamak gerekir ki her kadın menopozu farklı belirtilerle yaşar. Bazı kadınlarda belirtiler çok hafif, bazen hiç düzeyindeyken bazılarında fiziksel ve psikolojik birçok belirti aynı anda ortaya çıkar. Belirtilerin etkileri kişiden kişiye değişir.
Düzensiz kanamalar
Menopoz döneminde birçok kadında düzensiz kanamalar ortaya çıkar. Bazı kadınlarda kanama problemleri çok nadir olurken bazılarında büyük sorunlar gelişebilir. Ani veya aşırı kanamalar, sıklaşan (veya uzaklaşan) adet dönemleri buna örnek.
Menopoza geçiş döneminde “normal” adet dönemi genelde yaşanmaz. Bu dönem kadınlar arasında farklılık gösterir. Menopoza geçiş döneminde sık rastlanan bir belirti: uzun süre adet görmedikten sonra tekrar başlayan adet dönemi.
Menopoza geçiş döneminin kesin bir süresi olmadığını belirtelim. Unutmayın ki her kadın menopoza geçiş süresini ve menopoz dönemini farklı geçirir; bu nedenle size en yararlı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Menopoza geçiş döneminde adet kanamalarındaki anormallikler üremenin azalmasını gösterir; çünkü yumurtlama dönemleri menopozla beraber düzensiz hale gelmiştir. Ama yine de menopoza geçiş dönemindeki kadınlar hamile kalabilirler. Menopoza geçiş dönemindeyseniz, hamile kalmayı düşünmüyorsanız size uygun olan doğum kontrol yöntemini uygulamanız gerekir.
Sıcak basmaları ve gece terlemeleri
Menopoz dönemindeki kadınlarda en sık görülen belirti sıcak basmalarıdır. Sıcak basması vücudunuza aniden yayılır. Genellikle başta ve göğüste yoğunlaşır. Sıcak basmasını terleme takip edebilir. Sıcak basmaları yaklaşık 30 saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Her ne kadar sıcak basmalarının nedeni tam olarak çözülememişse de, bunun azalan östrojen düzeyiyle kimyasal ve hormonsal değişimlerin birleşiminden ortaya çıktığı düşünülüyor.
Şu an sıcak basmalarının ne zaman oluşacağını tahmin edebilecek bir yöntemimiz yok. Menopoza girmiş ve 40 yaşını aşmış kadınların %40’ında sıcak basmalarına sık rastlanır. Kadınların %80’i ise menopoza girmelerinden sonraki beş sene boyunca sıcak basmalarından kurtulur. Kadınların %10’unda ise ateş basmaları 10 sene kadar sürebilir. Sıcak basmalarının ne zaman sona ereceğini tahmin etme olanağına sahip değiliz ama sıklığın zamanla azaldığını biliyoruz. Kadınlarda sıcak basmaları yaklaşık 5 sene sürer.
Sıcak basmaları bazen de gece terlemelerine yol açar. Gece terlemeleri yaşayan kadınlar gece boyunca uyandıklarından uyku kalitesi düşer; gün içinde yorgun hissederler.
Vajinal semptomlar
Vajinal semptomlar düşen östrojen düzeyiyle vajina içindeki dokuların incelmesi, kuruması ve esnekliğin yitirilmesiyle başlar. Vajinal kuruluk, kaşınma ve cinsel ilişki esnasında ağrı sık görülen semptomlardan. Vajinal değişiklikler vajinal enfeksiyonların artmasına da neden olabilir.
İdrar problemleri
İdrar yolları içindeki zarlar, tıpkı vajina dokularındaki değişiklikler gibi, menopoz döneminde incelir, kurulaşır ve elastikiyetini kaybeder. Bu değişimler idrar yollarının iltihaplanmasına, çok sık idrara çıkmaya ve idrarı tutamamaya neden olur. İdrar kaçırmaları ani bir şekilde gelen idrar yapma isteğiyle birlikte oluşur. Ağır cisimler taşırken, gülerken ve hapşırırken idrar kaçırılabilir.
Duygusal ve kavramsal semptomlar
Menopoza giriş döneminde çoğu kadın kavramsal ve duygusal semptomlar yaşadıklarını ifade ediyor. Aşırı yorgunluk, hafıza sorunları, sinirlilik ve hızlı duygu değişimleri bunlara örnek. Hangi duygusal semptomların hormonsal değişime bağlı olarak geliştiği kesin olarak bilinemiyor. Araştırmalarda bu değişimlerin kesin çıkış noktası ve nedeni tam olarak bulunamadı.
Duygusal semptomlar kadınlarda sık görüldüğü için bu semptomların menopoz dönemiyle ilgili olduğunu söylemek güç. Gece terlemeleri menopoza geçiş döneminde de ortaya çıkabilir; yorgunluk ve duygu değişimi yaratabilir. Son olarak kadınların büyük bir bölümü menopoz döneminde hayatlarını değiştirmek isteyebilir; başlı başına stres kaynağı olan bu tip durumlar kadınlarda duygusal semptomların ortaya çıkmasına yol açabilir.
Fiziksel değişimler
Çoğu kadın menopoz döneminde kilo alır. Vücuttaki yağ kitlesinin dağılımı değişebilir. Yağ kitlesi daha çok kalça ve karın bölgesinde toplanır. Deri dokusu değişime uğrar. Aknelerin sayısı artar. Kırışıklıklar ortaya çıkar. Hala testosteron salgılandığı için bazı kadınlarda çenede, dudak üstünde, göğüste ve karın bölgesinde aşırı tüylenme görülebilir.
 
Üst Alt