- Konum
- BERTUNA
-
- Üyelik Tarihi
- 2 Haz 2020
-
- Mesajlar
- 5,358
-
- MFC Puanı
- 16,420

Windows’tan Linux’a geçerken bilmeniz gerekenler
0.Linux,sistemde özgürce kullanılabilen Açık Kaynak İşletim sistemidir. Linux kullanıcısı sayısı günden güne artmaktadır.Linux çekirdeğinin çoğu C dilinde yazılmıştır. Linux tabanlı işletim sisteminin kullanıcı sayısı, esnekliğinden dolayı her geçen gün artmaktadır. Kaynak kodlarıyla yüzlerce dağıtımadan
size en uygun linux dağıtımını seçebilirsiniz. İyi bir programcıysanız, kişiselleştirilmiş linux dağıtımını geliştirmek için kaynak kodları özelleştirebilir ve telif hakkı sorunlarıyla ilgili ücretlendirilmeyeceksiniz.
Ayrıca, günümüzde dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilerin çoğu,yazılımlarını geliştirirken linux’a eşit derecede önem veriyor ve böylece popüler yazılımlarının ayrı bir linux versiyonunu yayınlıyorlar. Linux sistemi virüslere daha az eğilimlidir,böylece sisteminiz daha güvenli olacaktır. Linux işletim sistemi için tam alternatifleri serbestçe kullanılabilen birçok ücretli yazılım vardır.
Ama yine de, Linux işletim sistemini Windows işletim sisteminiz yerine yüklemeden önce düşünmeniz gereken bir şey var.
1.En iyi Linux Dağıtımından Sizin için en iyi olanı seçin. (Linux Mint Seçin rahat edin)
İnternette çok sayıda linux dağıtımı vardır ve hepsi ücretsizdir.Bunların çoğu sadece grafik müdahalede farklılık gösterir.Uygun olan doğru Linux’u seçerken bilgili olmalısınız. Linux’u seçerken aşağıdaki korkulara bakmanız gerekiyor. Çünkü dağıtımdan dağıtıma donanım desteği değişebilir. Yeni başlayanlar için bir kaos olabiliyor.
a. Grafik Arabirim
b. Cihazınızın Donanım Durumu
c. Dağıtımda bulunan özellikler
Çok düşük donanımlı Pc’de bile çalışan linux dağıtımları vardır. Eski bilgisayarlara sahipseniz, Puppy Linux, Linux Lite gibi linux dağıtımlarına gitmelisiniz. En iyi grafik müdahalesi ve daha fazla özellik ile Linux dağıtımı arıyorsanız, Ubuntu,Fedora Os, Arch Linux.

2. Windows İşletim Sisteminizin Yanına Linux Kurabilirsiniz.
Windows ve Linux işletim sistemlerini birlikte önyükleyeme ile çift işletim sistemi kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken,istediğiniz linux sistemini kurabileceğiniz ext4 dosya sistemi ile ayrı bir bölüm oluşturmaktır. Başlangıçta, önyükleme yapmak istediğiniz işletim sistemini seçmek için bir grub menüsü girmeniz istenir.
Windows ortamından linux ortamına tamamen geçiş yapmadan önce linux deneyimi yaşamak istiyorsanız canli cd kullanabilirsiniz. Ayrıca
Windows sistemiyle birlikte linux sistemini kurmak, linux sistemindeki windows dosyalarına erişimi engelleyebilir. Bunun için hazırda
bekletme seçeneğini devre dışı bırakmanız ve ayrıca kontrol panelindeki Güç seçeneğinden Hızlı başlatma seçeneğini devre dışı bırakmanız gerekir.
Çift işletim sistemi bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bu nedenle,bilgisayarınızda yeterli miktarda depolama alanı ve RAM yoksa çift önyükleme yapmaya gitmeyin.
3.Windows Uygulamaları ve Yazılımları(.exe dosyaları) Doğrudan Linux’ta çalışmıyor....!
Windows’ta kullandığımız programlar ve yazılımlar “.exe” uzantısına sahiptir. Ancak bu .exe dosyaları linux sisteminde çalışmıyor. Birçok insan bu şeyi bilmiyor ve bu sebepten ötürü sadece Windowsa geri dönüyor. Ama acele etmenize gerek yok, pencerelerde kullandığınız tüm yazılımlar için linux alternatifi var. Ve eğer windows’larda olduğu gibi aynı yazılımları da istiyorsanız, bunun için de bir çözüm var. Windows programlarını sorunsuzca ve kolayca çalıştırabilen “Wine Tricks” ve “Linux Play” adlı bir program var.
NOT:
kullandığınız tüm yazılımlar için linux alternatifi var.
Kod:
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Windows_programlar%C4%B1n_Ubuntu%27daki_kar%C5%9F%C4%B1l%C4%B1klar%C4%B1
4. Linux Komutlarını öğrenin/yada öğrenmeye gayret edin/not tutun kendinize göre....
Linux sistemleri, komut satırı ile grafiksel arabirimden daha güçlüdür.Bu yüzden, linux’da sıklıkla kullanılan temel komutları öğrenirseniz, linux ortamından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Kaynak mı? istiyorsunuz alın size kaynak (başlangıç için iyidir.)
Kod:
http://wiki.uhem.itu.edu.tr/w/index.php/Temel_Linux_Komutlar%C4%B1
5.ROOT(Sistem Yöneticisi) Olursanız , Sisteminize zarar verebilirsiniz.
Linux’u root kullanıcısı olarak kullanabilirsiniz. Böylece, PC’nizin her dosya ve programlarına erişebilirsiniz. Windows’da Yönetici Kullanıcı iseniz, o zaman erişimin çoğunu elde edersiniz. Ama burada sistem dosyalarını değiştiremez veya silemezsiniz. Ama linux’da aynı değil. Kök erişimi, sisteminizdeki her bir dosyayı görüntüleyebileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve silebileceğiniz anlamına gelir. Bu, sistem dosyalarını bile silebileceğiniz ve PC’nize zarar verebileceğiniz anlamına gelir. Yani, linux’u dikkatli kullanmalısınız.
6.Linux forumlarına katılın
Linux’u kullanırken çeşitli problemlerle karşılaşabilirsiniz ve ayrıca Linux sisteminizde daha fazlasını keşfetmek isteyebilirsiniz.Yüklediğiniz dağıtımın linux forumuna katıldığınızda daha kolay olacaktır.
7.Türkiye’nin GNU/Linux Dağıtımları

Ülkemizde Özgür Yazılımın son yıllarda popüler olmasıyla,topluluğumuzdaki arkadaşlarımızın yayınladığı Türkçe desteği olan Linux dağıtımları.
Kod:
http://archman.org/
https://www.pardus.org.tr/
https://fuxproject.org/index.html
https://milislinux.org/
https://www.pisilinux.org/
Kaynak Site :
Kod:
https://anadolupanteri.net/