• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

.mp3 Müzik Dosya Formatının GNU-Linux'daki Karşılıkları : .ogg ve .flac ....

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Pek çoğumuz müzik dosyalarımızı mp3 formatında dinleriz, halbuki özgür formatlar da var ve oldukça kaliteliler. Bunlardan iki tanesi özellikle öne çıkıyor: Ogg ve Flac formatları. Bu ses formatlarının özelliği Cd kalitesinde oluşları. Bu özellikleri sayesinde sesi net ve temiz bir biçimde duyabiliyorsunuz. Müzikleri bu iki ses formatında dinledikten sonra mp3 formatındaki müzikler size boğuk gelecek.

Peki bu iki format arasındaki fark nedir? Ogg formatı biraz daha sıkıştırılmış daha az yer kaplama avantajına sahip, dezavantajı ise kayıplı bir formattır (elbette kayıbı yanlış anlamayın, mp3'ten bile kaliteli, cd kalitesinde) Flac formatı ise kayıpsız olma avantajına sahip olup daha çok yer kaplama dezavantajına sahip. (o kadar da değil tabii ki) Ben satın aldığım müzik cd'lerini bilgisayarıma flac olarak aktarıyorum böylece cd'yi takmadan aynı kalitede müzik dinliyorum. İndirdiğim müzikleri de aynı formatta indirmeye çalışıyorum, mp3 indirmiyorum.

K3b, Rhythmbox, Sound Juicer ve daha pek çok yazılım her iki ses formatında da cd'lerinizi bilgisayara aktarabiliyor. Evet yanlış okumadınız, K3b sadece bir cd/dvd yazma yazılımı değil, bu işi de yapabiliyor. Fakat bu konuda kendisini biraz daha geliştirmesi lazım. Ayrıca bir Kde uygulaması lduğu için Kde kullanan arkadaşlara tavsiye ederim. Yine Kde kullanan arkadaşlara Kscd ses aktarıcı yazılımını da önerebilirim, oldukça başarılı. Gnome kullanan arkadaşlar ise Rhythmbox veya Sound Juicer kullanabilir. İkisi de bu işi hakkıyla yapıyor.

Yalnız bilgisayara aktarmaya başlamadan önce kullandığınız yazılımın ayarlarına girerek hangi formatta bilgisayara aktaracağınızı seçmeniz gerekiyor. Ön tanımlı olarak Ogg var, isteyenler başka bir format seçebilirler. Ben Flac seçiyorum. Ayrıca ses aktaran bu yazılımlar Music Brainz gibi sitelere bağlanıp albüm kapağı, albüm hakkında bilgiler, şarkı sözü, şarkı isimleri gibi bilgileri otomatik indirebiliyor. Eğer bilgisayarınıza taktığınız cd bu sitenin veri tabanında yoksa siz ekleyebiliyor, katkıda bulunmuş oluyorsunuz. İşte özgür paylaşımın bir başka güzel yanı. Veri tabanını el birliğiyle geliştirmiş oluyorsunuz.

Var olan mp3'lerinizi de bu formatlara dönüştürmek için gerekli yazılımlar özgür yazılım dünyasında mevcut ama mp3'ten bu formata dönüştürülen ses ile müzik cd'sinden dönüştürülen ses arasında elbette kalite farkı olacaktır.

Sonuç olarak özgür formatların eksiği yok, fazlası var. Kalitesi var. Yukarıda dediğim gibi temiz, kaliteli ve özgür bir ses formatını kullandıktan sonra ona sımsıkı bağlanacaksınız. Herkese tavsiye ederim.

Kaynak : Ubuntu Turkey
 
Üst