Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Neden Bazı Yiyecekler Mikrodalga Fırında Patlar?

PeriKızı

Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    22 May 2019
  • Mesajlar
    8,675
  • MFC Puanı
    26,934
Mikrodalga fırının içinde ısıtılan bazı yiyecekler (örneğin yumurta, patates, yoğun soslu yiyecekler) patlar ve fırının iç yüzeyinin tamamına dağılarak yapışır. Peki bu durumun sebebi ne olabilir?

mikrodalga_yiyecek_patlama.jpg


Mikrodalga fırının içinde mikrodalga ışınları yayan magnetron isimli bir cihaz bulunur. Bu cihaz tarafından üretilen mikrodalga ışınlar, fırının metal iç yüzeyinden yansıyarak fırının içindeki yiyecek ile etkileşir. Yiyeceğin içindeki su molekülleri tarafından soğurulan mikrodalga ışınlar, su moleküllerinin titreşmesine neden olur ve sonuçta açığa çıkan ısı enerjisi yiyeceği ısıtır.
Normal ocaklarda yiyecekler ısıtılırken ısı enerjisi yiyeceğin dışından içine doğru yayılır. Ancak mikrodalga fırında ışınlar yiyeceğin içine kadar nüfuz edebilir. Patates ya da yumurta gibi bazı yiyecekler mikrodalga fırında ısıtılırken, yiyeceğin orta kısmına yakın bölgelerde oluşan buhar yiyeceğin içinde hapsolur ve yeterince hızlı bir şekilde dışarı çıkamaz. Bu durumun nedeni bu tür yiyeceklerin kabuk katmanlarının su oranının iç kısmına göre daha düşük olması ve yiyeceğin yapısında buharın içinde ilerleyerek yüzeye ulaşmasını sağlayan yeterince boşluk olmamasıdır. Yiyeceğin içinde hapsolan buharın basıncı belirli bir değerin üstüne çıktığında ise yiyeceğin patlayarak dağılmasına neden olabilir.
Mikrodalga fırında yiyeceğin homojen bir şekilde ısınıp ısınmayacağını; yiyeceğin dokusu, şekli, içindeki su oranı ve mikrodalga fırının ısıtma gücü etkileyebilir.
 

Sindy

꧁༒ ♡ fσrum mєlєgí ♡ ༒꧂
Süper Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    3 Ocak 2010
  • Mesajlar
    11,327
  • MFC Puanı
    64,261
Çok riskli düdüklü tencerenin patlaması gibi ?
 

Sindy

꧁༒ ♡ fσrum mєlєgí ♡ ༒꧂
Süper Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    3 Ocak 2010
  • Mesajlar
    11,327
  • MFC Puanı
    64,261
Bnde kullanmıyorum cnm olmasa da oluyor yani
 
Üst Alt