-
- Üyelik Tarihi
- 8 Ara 2012
-
- Mesajlar
- 17,518
-
- MFC Puanı
- 3,911

NFC, Nokia, Sony ve NXPnin 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğu bir temassız iletişim standartıdır. (NXP, Philipsin ve bu konularda çalışan birimlerini ayırarak oluşturduğu Avusturya ve Hollandada yerleşik bir firmadır) Sony ise, bilinen yüzüyle dev bir tüketici elektroniği firması olması yanında temassız çip ve işletim sistemi konusunda uzakdoğuda oldukça etkin konumda bir teknoloji firmasıdır. Amerika ve Avrupada pazar bulamamış olsa da Sonynin FeliCa isimli çipi, ulaşım ve benzeri alanlarda temassız kartlarda (ve diğer form faktorlerde) uzakdoğuda yoğun bir kullanıma sahiptir.
Uzakdoğu dışında ise NXP Mifare olarak bilinen temassız çip ailesi ile toplu taşımadan geçiş kontrol sistemlerine çok büyük bir pazar payına sahiptir. (Mifarein Türkiyedeki en yaygın kullanımı ulaşım sistemlerindedir, en önemli örnek KGS uygulamasıdır)
NFC Standartları nelerdir?
NFC Standartları nelerdirNFC, Sony ve NXPnin bir araya gelmesiyle mevcut temassız teknolojinin başta mobil cihazlar olmak üzere TV, bilgisayar, buzdolabı vs. gibi diğer elektronik cihazlarda kullanılmasına yönelik bir standart olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Yani NFC yaygın kanının aksine bir teknoloji veya ürün değil bir standarta verilen isimdir.
Temassız sistemler olarak ifade ettiğim konu ise ISO 14443 ile hali hazırda standardize edilmiş olan temassız kart ve okuyuculardır. Bu standartta kart ve okuyucu arasındaki uzaklık en fazla 10 cm olabilir. Bluetooth veya Wi-Fi gibi diğer temassız (kablosuz) standartlar ile güvenlik ve frekans olarak farklıdır. ISO 14443 standardındaki ürünler genel olarak RFID olarak bilinen radyo dalgaları üzerinden temassız olarak tanıma ve işlem yapan grubuna dahil edilir.
NFC, mevcut ISO 14443 standardı ile uyumlu olarak genellikle kart olarak karşılaştığımız temassız etiketlerin (tag) iletişim protokollerini, dosya sistemlerini ve temassız arayüzden nasıl okunup yazılacaklarını tanımlar. Yani yaygın algılayışla NFC, cep telefonu ile temassız ödeme veya veri transferi yapmak demek değildir. Bu örnekler NFCnin getirdiği imkanlar üzerinde geliştirilmiş iki farklı uygulamadır.
NFC standartları, NFC Forum adlı kar amaçlı olmayan bir organizasyon tarafından geliştirilmektedir. Standartlar kamuya açık olup isteyen herkes tarafından erişilebilir.
NFCnin taşıdığı iş potansiyeli nedeniyle NFC Foruma zaman içinde Microsoft, MasterCard, NEC, Renesas, Visa, Nokia, NTT-Docomo, Inside Secure, Innovision ve ST gibi dev firmalar katılmışlardır.
NFC Forumun road map dokümanlarına göre 2011 ve 2012 yılları NFCnin son kullanıcı tarafında yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Mobil Dünyada NFC
Mobil ekosistemdeki NFC dünyasına bakacak olursak, temelde Nokia, Apple ve Googleın bu konuda aktif olarak proje geliştirdiğini görüyoruz. Nexus S ile Samsung da oyuna dahil olmuş oldu. Nokia oyunun başından beri aktif olarak içinde yer alsa da Symbianın Microsoft teknolojisi ile değiştirilmek zorunda kalması noktasına gelen süreçteki hataları nedeniyle ticari veya pilot seviyesinde bir NFC ürünü çıkartamadı.
Geliştiricilerin de önü NFCdeki en önemli öğe olan secure elementin nerede olacağının (telefonda mı yoksa SIM kart üzerinde mi) son 2 yıla kadar netleşmemesi nedeniyle kesilmiş oldu. Sonuçta SIM cephesi kazandı ama bu süreçte uzun vadeli yatırım ve ürünlerin önü açılamamış oldu.
Apple, 2010 yılı içinde NFC ile ilgili bazı patentler alarak resmin içinde olacağının sinyalini verdi ama iPhone4e maalesef NFC desteğini koymadı. Appleın yeni iPhone sürümlerinde NFC konusunda tüm kontrolü kendi üzerine alacağı bir yapı ile kendi ekosistemini kuracağını tahmin ediyorum.
NFC Uygulamaları, kullanım alanları
NFC Kullanım Alanları

Google ise Android cephesinde 2.3 ile platforma NFC APIsini kazandırarak geliştiricilerin önünü açmış oldu. Android SDKya 2.3 özelliklerinin tanıtılmasından sonra 1 ay gibi kısa bir sürede ilk NFC uygulamalar görülmeye başlandı.
Androiddeki bu hızlı yönelim ilk olarak konum tabanlı uygulamalarda konumun GPS veya GSM baz istasyonları dışında farklı bir yöntemle tespit edilebilecek olmasını getirecek gibi görünüyor. Google, Places servisi üzerinden işyerlerine dağıtacağı NFC etiketleri aracılığıyla konum tabanlı hizmetlerini yaygınlaştıracağını şimdiden açıkladı. Hatta Portland pilot uygulama için seçildi.
Projede NFC destekli telefon sahipleri telefonlarını bu etiketlere yaklaştırarak çeşitli bilgiler alabilecekler veya Foursquare gibi konum tabanlı uygulamalar bu işlevlerini fiziksel olarak orada bulunduklarını kesin olarak kanıtlayarak yapabilecekler. Hatta bu etiketlerin daha yetenekli hale getirilmesi durumunda kupon toplama ya da ödeme yapma gibi ek işlemler de yapılabilir olacaktır.