Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ölüm Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Zeynep1

¤ Cærpe di£m ¤
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    14 Mar 2015
  • Mesajlar
    1,920
  • MFC Puanı
    524
olum-ayligi-nasil-hesaplanir_646x340.jpg


Sigortalının vefatı halinde hak sahibi olan eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı yani ölüm aylığı bağlanır. Bu durumda eşler dul aylığı alırken çocuklar yetim aylığı almış olurlar. Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerince ödenen ölüm aylığı sigortalının emekli olduğunda almış olduğu aylığın yüzde 75'i olarak hesaplanmaktadır. Vefat eden kişinin erkek ya da kadın olması durumu değiştirmez. Bu hak her iki tarafa da tanınmıştır.
Vefat eden kişinin çocuğu yok ise bu yüzde 75'lik dilimin tamamı eşine ödenmektedir. Bir çocuğunun olması durumunda ölüm aylığının yarısı çocuğa yarısı da eşe ödenecektir. Çocuk sayısı ikiye çıktığında eşin alacağı oranda değişiklik olmaz, tek çocuğa verilen para ikiye bölünür. Yüzde 50 eş alırken yüzde 25 çocuklar alacaktır. Üç çocuk olması halinde eş halen yüzde 50 alacak yüzde 25'lik pay bu kez üçe bölünecektir.
Vefat eden kişinin bakıma muhtaç olan 65 yaş üzerinde anne ve babası var ise onlar da ölüm aylığı hakkından yararlanabilirler. Bu durumda pay artışına bakılmaksızın ölüm aylığı kendilerine verilir.
Dul aylığı almakta olan kadın sigortalı bir işe girdiği durumda kendisine verilen yüzde 75'lik pay yüzde 50'ye düşürülür. İşten ayrıldığı zaman da payı tekrar yüzde 75 seviyesine yükseltilir. Yeniden evlenmesi durumunda kişinin dul aylığı kesilir. Bunun dışındaki durumlarda yaşına bakılmaksızın kendisine dul aylığı ödenir.
Kız çocuklar sigortalı bir işte çalışmaya başlamaz ya da evlenmezlerse yetim aylığı almaya devam ederler. Hatta evlenirken çeyiz parası adı altında iki yıllık peşin ödeme alabilirler. Ancak erkek çocuklar için bir istisna söz konusudur. 18 yaşına gelene dek erkek çocuklar için hiçbir koşul konulmamışken 18 yaşından sonra eğitimine devam etmezlerse aylıkları kesilir. Ortaöğretime devam eden erkek çocuklar 20 yaşına kadar yetim maaşı alabilirken yükseköğretime devam edenler 25 yaşına kadar bu maaşı alabilir. Bu yaş sınırından sonra yetim maaşı alınabilmesi için malulluk durumu olması gerekmektedir. Aksi hallerde maaş kesilir.
 
Üst Alt