efka
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 22 Nis 2020
-
- Mesajlar
- 16
-
- MFC Puanı
- 85

- Osmanlı tarih geleneğinde Osman Bey'in ataları 1220'lerden itibaren Moğol baskısıyla Anadolu'ya akan Türkmen kitlelere bağlanır. Çıkış noktaları ise ya Mahan ya da Ahlat olarak tahmin edilir.
- Moğolların Anadolu'ya gelişiyle Osman Bey'in ataları önce Ahlatttan Erzurum-Erzincan tarafına yönelmiş sonrasında Halep ve ardından Pasinlere gelmişlerdir. Burada ailenin bir kısmı ayrılmış bir kısmı ise Ertuğrul ile Söğüd'e yönelmiştir.
- Gündüz Alp-Ertuğrul Bey ve Osman Bey; bu üç sima aynı zamanda üç nesli işaret eder ve en azından aileyi 1220'li yıllara kadar uzatır. Bunun dışındaki seçenekler ise güvensiz olarak görülür.
- Osmanlıların kökeni hakkında sağlam bilgilere ulaşılamamaktadır. Bizans kaynaklarındaki Osman Bey'in dışında onun ataları,bulunduğu yere gelişi gibi konular Osman Bey'den bir asır sonra kaleme alınmıştır(Ahmedi'nin Tarihi). Onları takip eden 15 yy'da yazılmış Fatih Sultan Mehmet ve II.Beyazıd döneminde ki tarihi çalışmalar vardır. Bu kaynaklar pek çok araştırıcı tarafından inandırıcı bulunmaz.
- Osman Bey'in tarihi bir şahsiyet olarak Kayı boyuna mensup olduğu Osmanlı kaynaklarında yazar. P Wittek,F.Köprülü,F.Sümer gibi araştırmacılar ise bunun sonradan uydurulmuş bir şey olabileceği görüşündedir.
- Osman Bey'in ilk teşkilatının Türkmen boy sisteminin bir yansımasıdır. Savaşçı bölüklerden oluşan bir toplulukta Osman Bey'in ön plana çıkışı, Pachimeres'in onun adını vermesiden anlaşılmaktadır. Bu durum Osman Bey'in giderek kendi aşireti içinde güçlenmesi, Bizans ile mücadelesi sonucu şöhretinin her tarafa yayılması ve bir beylik kurma sürecini başlatmasıyla ilgilidir.
- Osman Bey, önceleri onunla aynı konumda olan (alp) arkadaşlarını kazandığı başarılar dolayısıyla onlardan ön plana çıkmış ve böylece Alpler onu lider olarak seçmişlerdir. Bu şekilde giderek Osman Bey'in altında bir idare/askeri kademeleşme oluşmuştur. Basit sayılabilecek bir askeri bürokrasinin temelleri böylece atılmıştır.