• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

“Paket Bulunamadı” Nasıl Düzeltilir? – (APT Kaynakları ile Düzeltme)

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Düzeltme : Paket Bulunamadı


Bir paketi kurarken veya çalıştırmaya çalışırken çoğu zaman “Paket bulunamıyor” hatası alırsınız. Bu, özellikle Debian/Ubuntu tabanlı sistemlerde yeni başlayanların karşılaştığı başka bir yaygın hatadır. Bu modülde, bu sorunu adım adım nasıl çözeceğimizi öğreneceğiz.

Linux'ta "Paket bulunamıyor" hatasını düzeltme adımları​

Bugün Linux sistemlerimizdeki hatayı düzeltmek için adımları gözden geçirelim. Apt paket yöneticisine göre hata üzerinde çalışacağız .

1. Kaynak Listelerini Analiz Etme​

Kaynak listeleri, sistemde kullanılan paket dağıtım sisteminin arşivlerini bulmak için kullanılır. Bu, kurulum için bir paket talep ettiğimizde, kaynak listelerinin aynı şeyi arşivlerinden bulmaktan sorumlu olduğu, dolayısıyla ortak mantığı takip ettiği, hataya doğrudan etkileri olduğu anlamına gelir. Man sayfaları kaynak listelerini şu şekilde tanımlar :

ENG:

The source list /etc/apt/sources.list and the files contained in /etc/apt/sources.list.d/ are designed to support any number of active sources and a variety of source media. The files list one source per line (one-line style) or contain multiline stanzas defining one or more sources per stanza (deb822 style), with the most preferred source listed first (in case a single version is available from more than one source). The information available from the configured sources is acquired by apt-get update (or by an equivalent command from another APT front-end).

TR:


/etc/apt/sources.list kaynak listesi ve /etc/apt/sources.list.d/ içinde bulunan dosyalar, herhangi bir sayıda etkin kaynağı ve çeşitli kaynak ortamlarını desteklemek için tasarlanmıştır. Dosyalar satır başına bir kaynak listeler (tek satır stili) veya her kıta için bir veya daha fazla kaynak tanımlayan çok satırlı kıtalar içerir (deb822 stili), en çok tercih edilen kaynak ilk sırada listelenir (tek bir sürümün birden fazla kaynaktan mevcut olması durumunda) . Yapılandırılan kaynaklardan sağlanan bilgiler, apt-get update (veya başka bir APT ön ucundan eşdeğer bir komutla) tarafından alınır.
Aşağıdakileri sağlayan apt kullanarak çok popüler port tarama aracı nmap'i bir Debian makinesine kurmak istediğimizi varsayalım :
$ sudo apt install nmap
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done

E: Unable to locate package nmap
Yani apt, nmap paketini arşivlerinden bulamadı . Apt'nin paketleri bulmak için /etc/apt/sources.list altındaki kaynak listelerini kullandığını biliyoruz . Aynı şeyi favori metin düzenleyicinizle ve süper kullanıcı ayrıcalıklarıyla açın. Burada şöyle bir şey bulmalıyız:
# deb http://deb.debian.org/debian bullseye main
# deb-src http://deb.debian.org/debian bullseye main
Özel dağıtım ve sürümünüzün tüm resmi kaynak havuzlarına sahip olduğunuzdan emin olun. Resmi aynaların bir listesini Distro'nun resmi sitesinde bulabilirsiniz.

2. Kaynak Listelerini Açıklama​

Her bir bileşenin ne anlama geldiğini anlamak için ilk satır satırını inceleyelim:
# deb http://deb.debian.org/debian bullseye main
  • # : Bu bir yorum anlamına gelir, yani aşağıdaki satır dikkate alınmaz.
  • deb : Bu arşivin .deb formatında önceden derlenmiş ikili dosyaları içerdiğini, deb-src ise istenildiği gibi oluşturulabilen ve değiştirilebilen paketlerin kaynak kodunu içerdiğini belirtir.
  • Kod:
    http://deb.debian.org/debian
    : Sırada, paket yöneticisinin paket meta verilerini indirdiği deponun URL'si ve hangi paketlerin mevcut olduğu ve bunların nereden indirileceği hakkında bilgi edinmek için diğer bilgiler var.
  • bullseye : Bu, Debian/Ubuntu sistemimizin kod adını belirtir ve şu şekilde elde edilebilir:
$ lsb_release -c
Codename: bullseye
  • main: Paket deposu, aşağıdakiler gibi birçok alt bölüme ayrılabilir:
    • main : Resmi olarak desteklenen açık kaynaklı yazılımları içerir
    • kısıtlı : Resmi olarak desteklenen kapalı kaynaklı yazılım içerir
    • evren : Topluluk tarafından sağlanan açık kaynaklı yazılımları içerir
    • multiverse : Desteklenmeyen, kapalı kaynak ve patentli yazılım içerir
Gördüğümüz gibi her iki satırımız da yorumlandı. Bu nedenle apt, paketleri bulabileceği hiçbir kaynak deposuna sahip değildir. Bu nedenle, her iki satırı da şöyle görünecek şekilde yorumsuz hale getiriyoruz:
deb http://deb.debian.org/debian bullseye main
deb-src http://deb.debian.org/debian bullseye main

3. APT Önbelleğini Güncelleme​

Kaynak listelerimizi istenen yansımaları içerecek şekilde güncellediğimize göre, apt önbelleğini şu şekilde güncelleyebiliriz:
$ sudo apt update
Ardından, uygun bir kurulum yapmak bize paketimizi getirmelidir:
$ sudo apt install nmap
Not : Bazen, /etc/apt/sources.list dosyasına daha eski yansıtmalar veya diğer yayın havuzları dahil olsa bile, kullanılamayan paketleri getirmeniz önerilir, ancak bunlar genellikle gelecekteki yükseltmeler sırasında çakışmalara neden olur. Bu nedenle, bu tür senaryolarda, gerekli paketleri kurduktan sonra .deb dosyalarından gerekli paketleri kurmanız veya /etc/apt/sources.list dosyasındaki satırları kaldırmanız/yorum yapmanız önerilir .

Son Sözler....​

Bu nedenle, bu çok yaygın hatayı nasıl düzelteceğimizi öğrendik. Hata devam ederse, diğer aynalara başvurabiliriz, ancak her zaman yukarıdaki notu dikkate alıyoruz. Ayrıca, her zaman kaynaktan paketler oluşturabilir , bunları önceden derlenmiş ikili dosyalardan kurabilir veya snap , aptitude vb. gibi diğer paket yöneticilerini kullanabiliriz.Son bir not olarak, bu hatanın genellikle uygun kaynaklar listesindeki eksik/yanlış kaynaklarla VEYA paketin adını yanlış yazmanızla ilgili olduğunu unutmayın.
 
Son düzenleme:
Üst