
Asteraceae ailesinin bir üyesi olan papatya tek yıllık otsu bir bitkidir. Pek çok çeşidi bulunan bitki çiçeklerinin türüne göre beyaz, sarı, kırmızı, pembe ve turuncu renge sahiptir. Bilinen en önemli türleri ise kel papatya, beyaz papatya, Bodrum papatyası, Alman papatyası, Çeşme papatyası, köpek papatyası, İngiliz papatyası, yalancı papatyadır.
Bitkinin çiçek başları çay olarak tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır. Vücudu rahatlatma, uyku verme, mide salgılarını uyarma, iştahı artırma bu etkilerden yalnızca birkaçıdır. Bu gibi rahatsızlıkları olanların papatyayı tüketmesi önerilir. Bitkiye her dönem ulaşmanın yolu ise saklamaktır.
Papatyayı saklamak için kullanılan tek yöntem kurutmaktır. Papatya çiçekleri haziran ve ağustos aylarına açar. Bu dönemde toplanan çiçeklerin kurutma işlemi bekletilmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde içeriği bozulur. Kurutma işlemine toplandıktan en fazla 2 saat sonra başlanır.
Papatya güneşte kurutulur. Bunun için bitkinin güneş gören bir yere serilmesi gerekir. Papatyanın serme işlemi yapılırken üst üste gelmemesine dikkat etmek gerekir. Sergi kalınlığı en fazla 5 cm olmalıdır. Aksi takdirde kızışma ve küflenme sorunu ile karşı karşıya kalınır.
Kurutma işlemi nemsiz ve kuru bir mekanda yapılmalıdır. Papatya ortalama 5 gün içerisinde kurur. Kuruyan papatyalar cam bir kap içerisinde ağzı sıkıca kapatılarak saklanır. Saklama işlemi serin bir yerde gerçekleştirilir.