-
- Üyelik Tarihi
- 24 Mar 2017
-
- Mesajlar
- 4,578
-
- MFC Puanı
- 1,437
PDU ® Bodur Elma Yetiştiriciliği İçin Çeşitler Neler ?
Türkiye dünya elma üretiminde yaklaşık 2.500.000 tonla 4. sırada yer almaktadır.
Ülkemiz elma bahçelerinin halen büyük çoğunluğunun çöğür anaçlı ağaçlardan oluşması, kullanılan çeşitlerin önemli ölçüde dünyanın pazar isteklerine cevap verememesi, küçük arazilerde elma üretiminin yapılıyor olması ve bu sebeple maliyetlerin oldukça yüksek olması ülke elmacılığının en önemli sorunlarını oluşturmaktadır. Bu sorunların aşılması bütün dünyada tercih edilen bodur anaçlarla ve yeni çeşitlerle bahçelerin kurulması ve yetiştiricilikte modern yöntemlerin kullanılmasıyla mümkündür.
Tarım Bilgisi olarak sizler için bodur elma çeşitlerini derledik.
Fuji
1 / 10
Japonya orijinlidir. Geççi çeşitler içerisinde en son olgunlaşan çeşitlerdendir. Ağaçları yarı yayvan ve kuvvetli gelişmektedir. Orta sezon çiçeklenmekte çiçeklenme dönemi nispeten uzun olmaktadır. Tam çiçeklenme ile hasat arası geçen süre 165-175 gündür. Tatlı gevrek ve aroması yüksek bir çeşittir. Meyve eti krem, sert ve gevrektir. Meyve kabuk rengi sarı zemin üzerine donuk kırmızımsı portakal renktedir. Yeme kalitesi çok iyidir. Renklenme probleminden dolayı ile iyi renklenen çeşitleri tercih edilmelidir.
Granny Smith
2 / 10
Ağacı yarı dikyaygın, zayıf orta kuvvette gelişir ve çok verimlidir. Meyvesi orta iri-iri, yeşil renkli, silindirik-konik şekilli, sert, bol sulu ve kendine özgü ekşi bir tadı vardır.
Tam çiçeklenme ile hasat olumu arasındaki gün sayısı 175-180 gündür. Soğuk hava deposunda uzun süre Nisan ayı sonuna kadar muhafaza edilebilir. Her yıl ve bol ürün verir. Soğuğu seven bir çeşittir. İç ve geçit bölgelerinde Ekim ayı sonunda hasat edilir. Bu ekolojilerde güneş yanığının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması zorunludur. Tozlayıcıları; Red delicious, Golden Delicious'tur. Karadeniz ve Marmara Bölgelerine tavsiye edilir.
Jersey Mac
3 / 10
Çok erkenci olup, meyveleri orta büyüklükte, yuvarlak-silindirik şekilli, meyve kabuğunun 3/4ü sarı zemin üzerine parlak kırmızıdır. Birbirine temas eden taraflarında sarı-yeşil arası bir renk hakimdir. Beyaz etli, bol sulu, aroması iyi, yeme kalitesi de iyi olup, meyve kabuğu incedir. İç ve geçit bölgelerinde temmuz ayının 15-30 arasında hasat edilir. Hasatta
tüm meyveler aynı anda toplanmaz. Kızaran meyveler toplanır, bu şekilde
hasat 10 günlük bir sürede yapılır. Tozlayıcıları; Golden Delicious,
Granny Smith, Idared ve Vista Bella dır.
Jonagold
4 / 10
Jonathan x Golden Delicios melezidir. Meyveleri iridir. Kabuk rengi sarı zemin üzerine akıtmalı kırmızıdır. Yuvarlağımsı konik bir şekli vardır. Yüksek kaliteli meyve yapar. Eti sert ve sıkı, gevrek, sulu ve aromalıdır. İç ve geçit bölgelerinde Eylül sonunda olgunlaşır. Bu çeşidin daha iyi renk yapan mutantları vardır; Morrens Jonagored, Jonagold 2000, Jonagold Highwood gibi. Triploid bir çeşittir. Dölleyicileri; Starking Delicious, Fuji, Granny Smithdir.
Türkiye dünya elma üretiminde yaklaşık 2.500.000 tonla 4. sırada yer almaktadır.

Ülkemiz elma bahçelerinin halen büyük çoğunluğunun çöğür anaçlı ağaçlardan oluşması, kullanılan çeşitlerin önemli ölçüde dünyanın pazar isteklerine cevap verememesi, küçük arazilerde elma üretiminin yapılıyor olması ve bu sebeple maliyetlerin oldukça yüksek olması ülke elmacılığının en önemli sorunlarını oluşturmaktadır. Bu sorunların aşılması bütün dünyada tercih edilen bodur anaçlarla ve yeni çeşitlerle bahçelerin kurulması ve yetiştiricilikte modern yöntemlerin kullanılmasıyla mümkündür.
Tarım Bilgisi olarak sizler için bodur elma çeşitlerini derledik.
Fuji
1 / 10

Japonya orijinlidir. Geççi çeşitler içerisinde en son olgunlaşan çeşitlerdendir. Ağaçları yarı yayvan ve kuvvetli gelişmektedir. Orta sezon çiçeklenmekte çiçeklenme dönemi nispeten uzun olmaktadır. Tam çiçeklenme ile hasat arası geçen süre 165-175 gündür. Tatlı gevrek ve aroması yüksek bir çeşittir. Meyve eti krem, sert ve gevrektir. Meyve kabuk rengi sarı zemin üzerine donuk kırmızımsı portakal renktedir. Yeme kalitesi çok iyidir. Renklenme probleminden dolayı ile iyi renklenen çeşitleri tercih edilmelidir.
Granny Smith
2 / 10

Ağacı yarı dikyaygın, zayıf orta kuvvette gelişir ve çok verimlidir. Meyvesi orta iri-iri, yeşil renkli, silindirik-konik şekilli, sert, bol sulu ve kendine özgü ekşi bir tadı vardır.
Tam çiçeklenme ile hasat olumu arasındaki gün sayısı 175-180 gündür. Soğuk hava deposunda uzun süre Nisan ayı sonuna kadar muhafaza edilebilir. Her yıl ve bol ürün verir. Soğuğu seven bir çeşittir. İç ve geçit bölgelerinde Ekim ayı sonunda hasat edilir. Bu ekolojilerde güneş yanığının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması zorunludur. Tozlayıcıları; Red delicious, Golden Delicious'tur. Karadeniz ve Marmara Bölgelerine tavsiye edilir.
Jersey Mac
3 / 10

Çok erkenci olup, meyveleri orta büyüklükte, yuvarlak-silindirik şekilli, meyve kabuğunun 3/4ü sarı zemin üzerine parlak kırmızıdır. Birbirine temas eden taraflarında sarı-yeşil arası bir renk hakimdir. Beyaz etli, bol sulu, aroması iyi, yeme kalitesi de iyi olup, meyve kabuğu incedir. İç ve geçit bölgelerinde temmuz ayının 15-30 arasında hasat edilir. Hasatta
tüm meyveler aynı anda toplanmaz. Kızaran meyveler toplanır, bu şekilde
hasat 10 günlük bir sürede yapılır. Tozlayıcıları; Golden Delicious,
Granny Smith, Idared ve Vista Bella dır.
Jonagold
4 / 10

Jonathan x Golden Delicios melezidir. Meyveleri iridir. Kabuk rengi sarı zemin üzerine akıtmalı kırmızıdır. Yuvarlağımsı konik bir şekli vardır. Yüksek kaliteli meyve yapar. Eti sert ve sıkı, gevrek, sulu ve aromalıdır. İç ve geçit bölgelerinde Eylül sonunda olgunlaşır. Bu çeşidin daha iyi renk yapan mutantları vardır; Morrens Jonagored, Jonagold 2000, Jonagold Highwood gibi. Triploid bir çeşittir. Dölleyicileri; Starking Delicious, Fuji, Granny Smithdir.