Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PDU ® İyi ki TÜİK var !

BoluBeyi

Hepinizin Canı Cennete ..!
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    24 Mar 2017
  • Mesajlar
    4,578
  • MFC Puanı
    1,437
PDU ® İyi ki TÜİK var !

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin 78 ülkeye 58 bin ton tohum ihraç ettiğini ve tohum ihracatından 154 milyon dolarlık gelir elde ettiğini açıkladı. İlk bakışta güzel rakamlar. Ne kadar övünsek yeridir! Ancak rakamların detaylarına inildiğinde karşımıza farklı bir tablo çıkıyor.



0e313fc7616a27d39ae47fa3bd03175d.jpg



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Samsun Tekkeköy ilçesinde yapımı tamamlanan Tohum Test Sertifikasyon Tarama Merkezinin açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'nin 78 ülkeye 58 bin ton tohum ihraç ettiğini ve tohum ihracatından 154 milyon dolarlık gelir elde ettiğini açıkladı.


İlk bakışta güzel rakamlar. Ne kadar övünsek yeridir! Bereket TÜİK var da ne olup bittiğini görebiliyoruz.


Şöyle ki; 58 bin ton tohum ihracatının 32 bin tonu parasal değer olarak ise 113,4 milyonu doları mısır ve ayçiçeği tohumu olup 3-4 yabancı firma tarafından üretiliyor. Bu kalemde yapılan ihracatın büyük bir bölümü de bu yabancı firmaların kendi iç bünyelerinde gerçekleşen satışlarından kaynaklanıyor.


Örnek olarak Fransa'ya yapılan ihracatta Türkiye'deki yabancı firmanın bu ülkedeki firmasına yapılıyor. Bir ayrıntı gibi görünse de tohum ihracatında bu unsun hiçbir şekilde sorgulanmıyor. Ve yabancı firmaların kendi iç bünyesinde yaptığı bu ticaretten dolayı Türkiye aslında tohum ihracatından ciddi bir katma değer elde edemiyor.


Yani meselenin özü, şirket merkezinde yapılan planlama neticesinde Fransa'da satılacak olan x çeşidinin üretiminin ucuzluk veya iklim şartlarından dolayı Türkiye'de üretilmesidir. Bu planlamadan dolayı Türkiye'nin hakkına ne kadar bir üretim düşerse ihracatımız da o oranda artıyor. Mesela geçen yıl Türkiye'nin tohum ihracatı 2014'e göre ciddi bir düşüş yaşamıştı. Buradaki düşüş o dönemlerde Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krize bağlanmıştı ancak TÜİK verileri dikkatli bir şekilde incelendiğinde bu düşüşün Rusya krizinden dolayı değil yabancı firmaların merkezlerinden yaptıkları planlamanın bir sonucu olduğu görülecektir.
Konunun bu boyutunun da bilinmesinde fayda var.
 
Üst Alt