• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PDU ® Tareks'ten iki yeni mısır çeşidi.

BoluBeyi

Hepinizin Canı Cennete ..!
MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Mesajlar
4,578
MFC Puanı
1,437
PDU ® Tareks'ten iki yeni mısır çeşidi.

Tareks'in Balıkesir/Altınova ıslah istasyonundan Ar-Ge çalışmaları sonucu ıslah edilen Albayrak ve Lila isimli iki önemli tanelik hibrit mısır çeşidi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan iki yıllık resmi denemeler sonucunda tescil edildi.


d049575ea5db1eacf469f8a1abfe745d.jpg



Altınova Tareks Araştırma İstasyonunda ıslah edilen Albayrak ve Lila Hibrit Mısır çeşitleri tescil edildi.


1981 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olarak kurulan,1987 yılında Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu yetkisi alan Tareks, 2009 yılında Balıkesir/Altınova'da Araştırma İstasyonunu kurdu. 2009 yılında başlayan yerli mısır çeşitlerinin ıslahı programı ile ülkemiz şartlarına uygun, geniş adaptasyon yeteneği olan, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli, farklı olum guruplarında çeşitler ıslah edilmeye başlandı. İlk olarak, TK 6060 ve TK 6063 çeşitleri araştırma istasyonunda ıslah edildikten sonra, bu çeşitler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2 yıl süren tescil denemeleri sonucunda 2014 yılında tescil edildi. Bu çeşitleri Lider ve Bulut cin mısır çeşitleri izledi.


2017 yılına gelindiğinde Balıkesir/Altınova ıslah istasyonundan Ar-Ge çalışmaları sonucu ıslah edilen ALBAYRAK ve LİLA isimli iki önemli tanelik hibrit mısır çeşidi de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan iki yıllık resmi denemeler sonucunda 14 Nisan 2017 tarihinde tescil edildi.


wol_error.gif
Büyütmek için tıklayınız, esas boyutları 900x548.
34c680d26dcca553f089325c25a76f4e.jpg



ALBAYRAK

2013 yılında Altınova Araştırma İstasyonunda ıslah edilen ALBAYRAK çeşidi, 2017 yılına kadar tescil denemelerinin yanı sıra, çeşidin farklı iklim ve toprak şartlarında adaptasyon denemeleri ve çiftçi şartlarında çeşidin performansını görmek amacıyla demonstrasyonlar kurulmuştur. Deneme ve demonstrasyon çalışmaları Çukurova ve Ege bölgeleri ağırlıklı olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde yapılmıştır. Çiftçi koşullarında ellinin üzerinde farklı tarlada ALBAYRAK çeşidi ile ilgili yapılan deneme ve demonstrasyon çalışmalarının değerlendirilmesi sonucunda; çeşidin farklı çevre şartlarında geniş adaptasyon yeteneği, yüksek performans ve verimi ile uluslararası firma çeşitleri ile eşdeğer veya üstünde yer alarak rekabet edebilmiştir.


Albayrak, tescil denemelerinin devam ettiği süreçte, Tareks tarafından yürütülen demonstrasyon tarlalarındaki yüksek verimi ile çiftçilerin beğenisini kazanmış, çeşit tescil edilmeden, henüz sertifikalı tohumluk üretim aşamasına geçilmeden, kısa zamanda 5 bin torba mısır tohumluğu ön sipariş alınmıştır.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından iki yıl süren tescil denemelerinde uluslararası firmaların çeşitleri ile yarışan ALBAYRAK bu çeşitlerle eşdeğer verim sonuçları vermiştir. En yüksek verimini 2.173 kg/da ile Balıkesir lokasyonunda veren çeşidin ortalama verimi 1.474 kg /da olarak gerçekleşmiştir. ALBAYRAK vejetasyonu uzun ana ürün bölgelerine tanelik olarak önerilmektedir. Tanelik yeni çeşidimiz 2017 yılında üretim programına alınarak 2018 yılında ticari olarak satışlarına başlanacaktır.


Yerli ıslah çalışmaları sonucu ıslah yapılan ve tescil edilen çeşide Koçanlarındaki kırmızı haleli renkten dolayı ALBAYRAK adı verildi.






fee80be84533b2b1b5cc143265c9a09f.jpg


LİLA

ALBAYRAK ile aynı dönemde Altınova Araştırma İstasyonunda ıslah edilen diğer çeşit LİLA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen tescil denemelerinde çok iyi performans göstermiş ve 2017 yılında tescil edilmiştir.


Tescil denemelerinde en yüksek verimini 2.072 kg/da ile Balıkesir lokasyonunda veren çeşidin ortalama verimi 1.494 kg /da olarak gerçekleşmiştir. LİLA çeşidi tanelik olarak tescil edilmiş olmasına rağmen oluşturduğu bol yeşil aksam ile silajlık olarak da ekilebilen çok yönlü kullanılabilen bir çeşittir. LİLA çeşidi vejetasyonu uzun ana ürün bölgelerine tanelik ve silajlık, diğer bölgelere silajlık olarak tavsiye ediliyor.



Kaynak: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
 
Geri
Üst