Güllaç
Güllaç yapımı için malzeme listesi:
12 adet güllaç yufkası
2 litre ılık süt
3 su bardağı toz şeker
1 paket şekerli vanilya
İsteğe göre 1 çay bardağı gül suyu
Güllacın üzerini süslemek için gerekli malzemeler:
1 adet büyük nar (Temizlenmiş taneleri)
100 gram file badem
100 gram file antep fıstığı
Yaklaşık 20 adet kiraz şekerlemesi
Hazırlanışı:
Öncelikle şeker, vanilya ve süt orta ya da büyük boy bir tencerede durmaksızın karıştırılarak pişirilir. Elde edilen karışım soğuması için bir müddet bekletilir. Karışımın ılık hale gelmesi yeterlidir. Daha sonra güllaç yufkaları büyüklüğünde, genişçe bir tepsi ayarlanır ve bu tepsinin içine 1 adet yufka serilir. Yufka serilirken dikkat edilmesi gereken unsur parlak tarafın üste gelecek şekilde serilmesidir. Şeker, vanilya, süt karışımından 1 kepçe, güllaç yaprağının üzerine dökülür. İlk 4 ya da 5 kat için aynı işlem tekrarlanır.
Daha sonra file antep fıstıkları her tarafa eşit derecede paylaştırılır. 1 kat güllaç yufkası daha serilir ve üzerine süt, şeker, vanilya karışımı eklendikten sonra file bademler serpilir. File bademlerin de her tarafa eşit paylaştırılması gerekmektedir. Kalan yapraklar il 5 yaprakta olduğu gibi tekrarlanır. Son yaprağın üzerine de karışım eklenir ve güllaç soğutulmak için buzdolabına alınır. Güllaç, gül suyu ile de tercih edilebilir. Eğer gül suyu tercih ediliyorsa sütlü karışıma eklenebileceği gibi, en son üst kısma da dökülebilir. Buzdolabında yaklaşık 3 saat boyunca soğumaya bırakılan güllacın üzerini file badem, file antep fıstığı, nar taneleri ve kiraz şekerlemesi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.