• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sizce din seçme konusunda özgür müyüz?

Anafiel

Merkabah'ın baş meleği
MFC Üyesi
MFC Puanı
198
merhaba arkadaslar...
Artık gelişen teknoloji ve yeni bir çağın doğması ile beraber bir cok din ortaya çıktı. Yalnızca dünya ülkelerinde değil, Türkiye'de de bir cok farklı din mesubu görmek mümkün.
Peki din secme konusunda ne kadar özgürüz?, hatta özgür müyüz?, istediğimiz dini yaşayabiliyor muyuz?

Bu konu hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum....

Kendi dinlerini "seçen" insanlar, dünya üzerinde çok küçük bir azınlıktır diğerlerine göre.
Doğduğu ailenin dini inancı bebekliğinden itibaren empoze edilen bir yetişkinin, ilerleyen zamanlarda yıllar boyunca eğitildiği, korkutulduğu yada asimile edildiği inancını sorgulayabilecek cesareti toplaması biraz güç.
Din insanların kendilerini güvende hissettikleri bir zırhtır.
İnancına göre dini varlıklardan, kötüden, pislikten ve bazen dünyadan kendilerini koruyan bu zırhı çıkarıp incelemeleri zordur.
Yada sorgulayarak böyle bir zırhın varlığını da öğrenmek isteyebilirler.
Bir inançsız olarak, her insanın inancını enine boyuna sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemiz ve ortadoğu için konuşmak gerekirse inançlarımız, bizlerin seçimi değil. Toplumun ve ailenin dayatmasıdır. Eğitim sisteminde, dünya üzerindeki inançların bir çoğu ya üstünkörü geçilir, yada hiç öğretilmez. Çünkü sisteme (Türkiye için geçerli.) tipik Türk Müslümanı bireyler gereklidir. Çarkın dişlilerine bir diş daha yani.
Keşke doğan her çocuk çevresini ve insanları anlayabilecek yaşa gelene kadar bu tarz metafiziksel olgularla boğulmasa. Hepsi bir bir öğretilip, seçme şansı verilse...

Değiliz, en başta aile, çevre faktörü var.

ama büyüdükçe ve sorguladıkça farklı yönlere gidebilir insanlar.
Kendim adına şöyle konuşabilirim:
İslami görüşüm, öğrendikçe daha da arttı ailemden öğrenmediğim çok şeyler varmış öğrendikçe daha sıkı sarılıyorum, hamdolsun:)

doğulan yer ile sınırlı herkes, gözü açılan da yine yaşadığı yere göre farklı cezalara uğrayabilir ya da boş verilebilir.
doğuştan itibaren seçilemiyor malesef, ne denk gelirse.

Her yaradılan özünde özgürdür. İnanmak gönüllülük işidir. İnsanın bir dine inanması, o dinin ilke ve kurallarını beğendiğini ve gönülden benimsediğini gösterir. Bu nedenle baskı ve zorlamayla gerçek bir inanç oluşturmak mümkün değildir. Özgür iradeyle gönülden benimsenmemiş bir dindarlık ikiyüzlülük anlamına gelir. Böyle bir dindarlığın Allah katında hiçbir değeri yoktur. Ayrıca zor kullanarak bir dini benimsetmeye çalışmak, farklı seçenekleri ortadan kaldırdığı ve insanın seçme özgürlüğünü elinden aldığı için dünya hayatını imtihan alanı olmaktan çıkarır. Din seçme özgürlüğü bir dinin sadece kabuledilebilmesi hakkından ibaret değildir. İnsanlar din seçme özgürlüğüne sahip oldukları gibi ibadet etme hakkına da sahiptirler.

Dinimizi adımız gibi ailemiz koyar.

Ölüm gününü, Irkını ? Rengini kan grubunu Dna nı ?

Bir biyolog olarak cevap ver. Neyimi seçebilirim ? Sevdiğim kadını ?

Sevdiğin kadını seçersin :sigara
Kalanları seçemezsin :tesbh Çirkin veya güzel olmayı seçemezsin. Zengin veya fakir doğmayı seçemezsin :sigara

Seçersin lan abartma. Random gelseydi bugün Venezuela daki bir kadınla bile eşit sayıda eşleşme şansın vardı :sigara ya da her 4 kişiden biri Çinlilerden biri ile evliydi :sigara

Seçersen adı aşk olmaz oğlum. Pazardan limon mu alıyorsun. :sigara

Yani sen bu zamana kadar sevdiğin kişileri seçtin mi yoksa karşına mı çıktılar ?

Seçersen adı aşk olmaz oğlum. Pazardan limon mu alıyorsun. :sigara

Yani sen bu zamana kadar sevdiğin kişileri seçtin mi yoksa karşına mı çıktılar ?

O ayrı öteki ayrı. Ben seçmedim, seçildim diyorum :sigara Aşık olduğun bir Taylandlı hatun gördün diyelim ki. Tam bu sultan ahmet in meydanına. Garibim çekik çekik gözleri ile fotoğraf çekiyor :sigara konuşamadıktan sonra bi önemi yok ki :sigara Rastgele olsaydı onunda senden etkilenmesi gerekirdi, aşk tek kişilik değil çift kişilik bir koltuktur :sigara

Haa bunun tek kişiliği de var da burası yeri değil :sigara

Geri