
Sakız ağacıgiller familyasından olan sumak, Türkiye'de en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişir. Kapalı bir tohum yapısına sahiptir ve tüketilen kısmı da bu tohumudur. Bu tohum sofra tuzuyla öğütülür ve baharat olarak kullanıma hazır hale gelir. Ekşi bir tada sahiptir ve özellikle bulgurlu veya etli yemeklerle birlikte tüketilir. Sumağı doğru bir şekilde saklamak için birkaç püf noktasını bilmek gerekir.
- Sumak, nemi içerisine çok çabuk bir şekilde hapsetme özelliğine sahiptir. Neredeyse bulgurla aynı seviyede suyu çekebilir. Nemli sumak kısa sürede tüketilmezse kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle sumağı nemin olduğu her türlü ortamdan uzak tutmak gerekir. Güneş ışığı almayan kapalı dolap ya da kilerlerde saklanması tavsiye edilir. Sıvı içeren yiyeceklerle yakın mesafede saklanmamasına özen gösterilmelidir. Salça, turşu, reçel gibi sıvı içerikli ve nemli yiyeceklerle aynı ortamda bulunması sakıncalıdır.
- Sumağın saklandığı kap da çok önemlidir. Kesinlikle plastik içerikli bir kap kullanılmamalıdır. Cam kavanoz ya da vakumlu bir cam saklama kabı tercih edilmelidir. Böylece sumak uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanır ve hava ile temas etmeden korunabilir.
- Sıcak zamanlarda sumağı buzdolabında saklamakta fayda vardır. Küçük bir cam kavanoz içerisinde buzdolabının kapak bölümünde rahatlıkla saklanabilir.
- Sumağı tohum halinde saklamak ömrünü daha çok uzatır. Evde bir öğütücü varsa sumağı bu şekilde satın almak ve kullandıkça öğütmek gerekir