Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tabiin Devrinde Tasavvuf

Asrevya

Özgürlük=Öze B/akış
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    14 Ocak 2014
  • Mesajlar
    1,409
  • MFC Puanı
    354


Tasavvuf, tabiin devrinde sağlam esaslara dayanıyordu.Onu yozlaştırmak adeta mümkün değildi.Çünkü sahabe-i kiramın ilmine, ahlakına ve tertemiz yaşayışlarına varis olanlar, İslam’ın ruhunu geliştiren, nefsi terbiye eden, insanı olgunlaştırıp Allah’a yaklaştıran kitap ve Sünnete dayalı tasavvufu korudular, onu kendilerinde sonraki kuşağa sağlam ölçüler içinde miras olarak bırakmayı bir vazife saydılar.

HASAN BASRİ,RABİATܒL ADVİYYE gibi ilahi füyuzat ve tecellilere mazhar olan erenler yetişti.Bunlar Allah’ı gönülden sevdikleri için ibadete sarıldılar, ilahi hoşnutluğa erişmek için gözyaşı döküp Resulullah’ın sünnetini ihyaya devam ettiler .O kadar ki, HASAN BASRİ Hazretleri devrin halifesi ömer bin Abdulaziz ‘e üç mektup yazdı; hepsi de ruhu geliştirmeye, vicdani arındırmaya, kalbe Allah korkusunu ve sevgisini yerleştirmeye matuf bulunuyordu.

Diyebiliriz ki Tabiin-i Kiram’ın bu önderleri ve ilim adamları, İslam tasavvufuna renk ve mana kattılar,Resulullah (s.a.v.) Efendimiz’den geldiği gibi korumaya çaliştılar,Yaşayışıyla, hal ve tavırlarıyla, irşad ve tavsiyeleriyle tasavvufun ölçülerini, prensiplerini verdiler.Onun bir tarikat şeklide değil, bir irşad ve ravsiye biçiminde takdim ettiler.Bu devirde İmam-ı A’zam ebu Hanife’yi de ilmiyle, ahlakıyla, seciyesiyle, gelişen ruhu terbiye edilen nefsiyle yüksek manada örnek olarak gösterebiliriz.Böylece İslam tasavvufu bu büyük imamın şahsında sağlam bir köprü hüviyetini büründü.

Alıntı

 
Üst Alt