- Konum
- BERTUNA
-
- Üyelik Tarihi
- 2 Haz 2020
-
- Mesajlar
- 5,352
-
- MFC Puanı
- 16,350

Not:
Ekran görüntüsü bana ait olup, bir zamanlar kullandığım Microsoft Windows 8.1 Pro With Media Center Edition x86 İşletim Sistemi.....Duvar kağıdı'da bana ait olup oynadığım Company Of Heroes Tales Of Valor - Rusya VS Nazi_Kursk Tank Muhaberesi Savaşı....
Ekran görüntüsünde , orta'daki tank benim (genel komuta tankı) ....Emrim'deki tanklara almanca emirler yağdırıyorum...
Almanca Telsiz Konuşması
Ja, heute wird der Tag sein, an dem wir hier stehen und die asiatischen Barbaren besiegen. Der Feind wird uns ein wenig überfallen. Wir haben gerade einen unserer Kameraden, Weber Hans, mit Artillerie verloren...!!!
Kommandanten, lasst euch davon nicht einschüchtern, wir sind treue Soldaten unserer Fuhs, kein Schritt wird von unserem Platz zurückgenommen und der Feind wird besiegt.....
Machen Sie sich jetzt bereit, Sie werden keine einzige 88-Runde verschwenden, ohne die feindlichen Panzer zu sehen.....!!!
Die deutsche Infanterie trifft auf die feindliche Infanterie... Sie konzentrieren sich auf die feindlichen Panzer.
Ich wiederhole.....!!! 88 Geschütze werden nicht abgefeuert, ohne den feindlichen Panzer zu sehen.....!!!!
Entweder werden unsere Panzer hier unsere Gräber sein, oder dieser Platz wird heute die Hölle für den Feind sein....Es lebe der Führer, lang lebe das große Deutschland......!!!
Telsiz Konuşmasının Türkçesi ;
Evet , bugün burada asyalı barbarları durduğumuz ve yendiğimiz gün olacaktır.Düşman biraz'dan üzerimize gelecektir.Az önce bir silah arkadaşımız Weber Hans'ı ve tank takımını topçu atışı ile kaybettik...!!!
Komutanlar bu sizin gözünüzü korkutmasın, bizler Fühlerimizin sadık askerleriyiz.Yerimizden bir adım dahi geri adım atılmayacak ve düşman yenilecek.....
Şimdi hazır olun, düşman tanklarını görmeden tek bir 88'lik mermi harcamayacaksınız.....!!!
Alman piyadeleri, düşman piyadesini karşılayacak....Sizler düşman tanklarına yoğunlaşın.
Tekrar ediyorum.....!!! Düşman tankı görmeden 88'lik top atışı yapılmayacak.....!!!!
Ya bugün burada tanklarımız bizim mezarımız olacak, yada bugün düşmana bu meydan cehennem olacak....Yaşasın Führer, yaşasın büyük Almanya ......!!!
Konuya kendimin sisteminde oynadığım Company Of Heroes TALOR OF VALOR dan bir Skirmish (Çapışma) Sahnesi (Yıl 1943,Rusya , Kurks Tank Muhaberesi) ekran görüntüsüye konuya başlayalım dedim....
İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kullanılan bir tanktı. Batı Avrupa'da, İtalya'da, Rusya'nın donmuş topraklarında, Doğu Avrupa Bozkırı'nda hatta Kuzey Afrika Çölü'nde görev yapan Panzerkampfwagen VI 'Tiger', cephede gözüktüğü ilk günden, savaşın Almanya adına son bulduğu tarihe kadar, müttefik askerleri için bir korku unsuru oldu. İsterseniz bu tankın nasıl ve hangi şartlarda üretildiğine, hangi cephelerde görev yaptığına ve özelliklerine yakından bakalım.
1939 Eylül'ünde Almanlar'ın Polonya sınırını geçmesiyle başlayan İkinci Dünya Savaşı 1942 yılına gelindiğinde ilk evresini tamamlamıştı. Batı'da Almanlar, Doğu'daysa Japonlar ulaşabildikleri en uç noktalara dayanmışlardı. Bu onlar için avantaj olarak gözükse de durum gerçekte farklıydı. İki devletin de ellerinde tuttukları geniş coğrafya onların tüm askeri gücünü ve ekonomisini girdap gibi içine çekiyordu.
İşte Rus cephesi de Almanlar için böyleydi. Wehrmacht, 1942 yılına girildiğinde Kuzey'de Leningrad, Güney'de Rostov, merkezdeyse Moskova önlerine ulaşsa da bu başarılar çok büyük kayıpları da beraberinde getirdi. Cephenin birçok noktasında kritik durumda bulunan Wehrmacht'da, ordunun mızrak başı konumunda bulunan panzer birliklerinin mevcudu azalmış, saldırı gücünü kaybetmiş hatta Kızıl Ordu'nun karşı taarruzlarına dayanamayacak duruma gelmişti. Sovyet tankları hiç kuşku yok ki vaziyetin bu hale gelmesindeki en büyük etkenlerden biriydi.
Sovyetler'in savaş öncesi ürettiği tanklar istenilen düzeyde değildi. Zırh, silah ve sürat bakımından deneme aşamasında olan tanklardı. Ancak Uzakdoğu Rusya'sında Japonların Kwantung ordusuyla yapılan tank savaşları gelecekte üretilecek Sovyet tanklarının nasıl olması gerektiği hakkında Ruslara iyi bir tecrübe oldu. Alman işgalinden hemen önce üretilen Sovyet ağır tank serileri olan KV'ler ve orta ağırlıktaki T 34'ler bu tecrübenin ürünü olan tanklardı.
T 34:

KV 1:

KV 2:

Almanlar, 1941 Haziranı'nda blitzkrieg yani yıldırım savaşı taktiğiyle Rusya'yı hızla işgal etmeye başlasa da işgalin ilerleyen aylarında yapılan tank savaşları, zorlu kış koşulları ve ikmal merkezleriyle aradaki mesafenin açılması Almanlar'ın panzer tümenlerini yıpratmaya başlamıştı. Panzer birliklerinde bulunan tankların (panzer I, II, III ve IV) Sovyetler'in T34 ve KV serisi tanklarına karşı etkisiz kalmaya başlamasıyla Alman Yüksek Komutanlığı daha kuvvetli zırh ve ateş gücü olan tankların yapılması emrini verdi. İşte Tiger'ın savaşa girmesinin hikayesi de burada başlıyor.
Almanlar, Barbarossa Operasyonu'nun ilk evresi tamamlandığında Sovyet tanklarına karşı gereksiz şekilde kayıp verdiklerinin farkına vardı ve özellikle T 34'lerin Ruslar'a sağladığı üstünlüğün bir an önce sonlandırılması gerektiğini anladı. Bu doğrultuda Hitler, Doğu Cephesi'nde görevli komutanların da tavsiyeleriyle T 34 ile karşı karşıya gelebilecek bir tank yapılmasını emretti. Böylece Almanlar, Panzerkampfwagen V yani Panther tanklarını üretmeye başladı. Panther'ler T 34'lerin karşılığıydı.
PANTHER:

Ancak Almanlar'ın bir hedefi de Ruslar'ın KV serisi ağır tanklarının ateş gücüne karşılık verebilecek bir tankın üretilmesiydi. İşte bu araç Tiger'dan başkası değildi. Hitler'in direktifiyle dönemin bütün tanklarından daha ağır, daha kuvvetli topu olan ve ön zırhının yine o dönemin bütün anti tank mermilerine karşı koyacak bir tank yapılması için çalışmalara başlayan Alman firmaları, tekliflerini Hitler'e sunmaya başladı. Bu firmalardan biri olan Henschel, yaptığı prototiple Hitler'in ve komutanların beğenisi kazandı ve ilk Tiger'lar üretilmeye başlandı.
TIGER RUSYA'DA
1942 sonbaharında gizlice Rus cephesine götürülen Tiger'lar ilk kez Leningrad yakınlarındaki ormanlık bir alanda düşmanla temasa girdi. Kol halinde ilerleyen bir grup Tiger pusuya düşürüldü ve içlerinden bir tanesi bataklığa saplandığı için terkedildi. Tank, sürpriz etkisini yitirmiş olsa da düşman üzerinde büyük bir tesir yaptı. Çünkü araç önden hiçbir şekilde hasar almıyordu. Dönemin bütün anti tank mermilerine dayanıklı şekilde yapılan ön zırh tam 100 mm kalınlığındaydı. Zırh kalınlığı nedeniyle toplam ağırlığı 58 tona ulaşan bu canavarda, zorlu arazi koşullarında görev yapabilmesi için 12 silindir benzinli bir Maybach motor kullanıldı. Tiger ayrıca ateş gücü olarak da rakiplerine göre oldukça avantajlıydı.
Almanlar'ın optik sistemlerdeki ileri teknolojisinin 88 mm'lik topla birleşmesi sayesinde düşman tanklarını 2000 metre mesafeden rahatlıkla imha eden Tiger, kimi zaman 3000 metreden daha uzaktaki hedefleri de başarıyla imha edebiliyordu. Bu o zamana göre oldukça yüksek bir kabiliyetti.

1943 yılına kadar toplu bir halde kullanılamayan Tiger'lar, ilk büyük taarruzunu da aynı yıl içinde gerçekleştirdi. 1942 sonbaharında başlayan Stalingrad Savaşı'nın kaybedilmesiyle Rusya'da büyük bir darbe yiyen Alman Ordusu 1943 yazında yine de elinde büyük bir tank gücü toplayabilmişti. Hitler bu kuvveti Rusya'nın Kursk ve Orel bölgelerinde bulunan Kızıl Ordu birliklerini ezerek, Moskova'ya yeniden saldırmak için kullanmayı planlıyordu.
Bu kuvvetlerin içinde binlerce Panther ve yüzlerce Tiger bulunuyordu. Temmuz ayında başlayan Citadelle Operasyonu'nda kullanılan Tiger'ların asıl görevi saldırının mızrak başı olan Panther tanklarına ateş desteği vermekti. Böylesine büyük bir savaş makinesinin önünde hiçbir kuvvetin duramayacağını düşünen Hitler yanılmıştı. Bu operasyondan önceden haberdar olan Sovyetler, Alman tanklarını durdurmak için anti tank toplarından oluşan kademeli bir savunma hattı kurmuş ayrıca cephenin gerilerine de Almanlar'a karşı taarruz yapmak için çok sayıda tank tümeni konuşlandırmıştı. Bu savaş dünyanın en büyük tank savaşı olarak tarihe geçerken, her iki taraf da çok büyük kayıplar verdi. Ancak kayıplarını çabuk yerine koyan Sovyetler, doğu cephesinde kati üstünlüğü ele geçiren taraf oldu.
Tiger'ların bu savaşta beklenen etkiyi verememesi birçok duruma bağlıydı. Tankın çok karmaşık ve tamiri zor bir mekaniğe sahip olması nedeniyle birçok Tiger düşman ateşi yerine mekanik arızalarla savaş dışı kaldı. Ayrıca tankın büyük bir motora ve dolayısıyla yüksek yakıt tüketimine sahip olması zaten ikmal - iaşe işlerinin zor şartlar altında yapıldığı Doğu Cephesi'nde çok sayıda Tiger'ın yakıtsızlıktan mürettebatı tarafından terkedilmesine yol açtı. Ancak Kursk Savaşı'nda bu tanklar Sovyetler'î oldukça zorladı. Tek bir Tiger'ın tam 22 tane T 34 tankını imha etmesi de Tiger'ın ne kadar ciddi bir silah olduğunun en açık kanıtıdır. Yine de Sovyetler'in kitleler halinde T 34 üretmesi sayı üstünlüğünü onların lehinde tuttu. Tiger'lar Kursk Muharebesi'nin ardından, Doğu Cephesi'nde savaşın sonuna kadar savunma amaçlı kullanıldı. Almanya için savaşın sonu olan 1945 Mayıs'ına kadar Kızıl Ordu'ya karşı etkili bir şekilde kullanılan bu tank Doğu Cephesi'nin kaderini değiştiremese de harbin uzamasını sağlamıştır.
DEVAMI VAR.....!