• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tedavi Edilebilmiş Balıklar Ve Tedavi Yöntemleri

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Tedavi Edilebilmiş Balıklar Ve Tedavi Yöntemleri



Arkadaşlar hepimiz bir akvaryum canlısı besliyoruz, normal zamanda hiç aklımıza hastalık bölümü gelmeyebiliyor ama balıklarımız hastalanınca bir çoğumuz bu bölümle hızla muhatap olmak durumunda kalıyoruz, hızla balığımızı kurtarmak için bocalıyoruz. Uzun zamandır bu bölümü inceliyorum balık hastalıklarında kendi tecrübelerimi yazıyorum, konu açarak soru soran arkadaşların konularında bilgi paylaşıyoruz, deneyimlerimizi paylaşıyoruz, akvaryum şartlarını konuşuyoruz, çözümler bulmaya çalışıyoruz, bir çoğunda başarılı oluyoruz daha önceki konulara hızla yönlendiriyoruz bu çok iyi faydalar veriyor açılan konularda. Aynı hastalığı oluşturan sebepler aynı olmaya biliyor, değişik şartlar aynı hastalığı tetikleyebiliyor. Örneğin balığa ölümcül şekilde başka bir balığın saldırması strese bağlı dropsy yapabiliyorsa, yine başka bir şekilde su şartlarının filtre şartlarının kötü olmasıda dropsy'i yahut beyaz beneği, yahut yüzgeç erimesini strese bağlı olarak yahut bakteriyel, parazitsel, olarak etkileyebiliyor gibi sebepler sıralanabilir. Hastalıklar bölümüne girince ise şu değer kazanıyor, kim bu hastalıkta ne yaptı nasıl balığını, akvaryum canlısını kurtardı, nasıl hızla balık ölmeden buna ulaşabilirim, deneyimlerden faydalanırım, burada ise açılmış konular önem kazanıyor. Forumdan bir arkadaşımızında tavsiyesiyle böyle bir başlık açıyorum.
Balıkları başlıca hasta eden sebepler, kirliliktir, filtrelerin bakım sürelerinin aşırı uzatılması, yetersiz su değişimi, fazla nüfus, balıkların vitamin mineral açısından eksik beslenmesi gibi sebepler çoğaltılabilir.


Balıklar yüksek frekanslı kuvvetli ışığı sevmez, gece aydınlık ortamda sabahlamamalı, mutlaka karanlıkta sabahlamalı canlılar, aşırı akıntı ölüme kadar götürür, balıkların barınması için akıntının fazla olmadığı noktalarda olmalı akvaryumda. Bir çok türün bir arada beslenmesi bakteriyel uyumsuzlukları meydana getirir, hastalıklar yüksek olur türler birbirini olumsuz etkileyebilir sürekli dekorların değiştirilmesi, akvaryum zemininde kum iyidir, bitkisiz akvaryumlarda 2- 3 cm, bitkili akvaryumlarda 3,5- 7 cm gibi bitkilerin kök salabilmeleri bağlanmaları için, kumun üst yüzeyine nitrifikasyon, oksijensiz derin noktalarına ise nitratı azot gazına çeviren denitrifikasyon bakterileri yerleşir nitratı işler, azot gazıda hava yoluyla akvaryumdan dışarı atılır, filtrelerdeki nitrifikasyon bakterileri sekteye uğrasa bile kumdaki olanlar faydalı bakteriler görevine devam edecektir, buradan anlamamız gereken sadece filtreler değildir bakterilerin tutunduğu alanlar zemindeki kumlar, minik çakıl tanecikleri kayalar ve diğer tüm yüzeyler sayılabilir sudada az miktarda dolanırlar. Ani birden yüksek rakamlı ısı derecesinin oynaması, su değişimlerinde aşırı soğuk su eklenmesi, çeşmeden direk kışın soğuk klorlu, ağırmetallerin suda serbest gezindiği suyun birden çeşmeden dinlendirilmeden akvaryumda kullanılması kısa vadede sorun yaratmıyor gözüksede uzun vadede balıkları olumsuz etkileyecektir. Çeşme suyu mümkünse kapaksız kaplarda en az 2 gün dinlendirip akvaryum suyuna çok yakın ısıda kullanılmasında fayda var. Çok acil durumlarda en azından hava taşıyla havalandırılarak 6 saat havalandırılıp kullanılmalı yahut dinlendirilmeli kapaksız kapta. Balıklar ele alınmamalı gereksiz yere, herkesin sürekli önünden geçtiği müdahale ettiği ayak altı bir yerde olmamalı akvaryumlar. Olabildiğince yüksekte olmalı akvaryumlar balıklar tepelerinden bakılmayı sevmez.
Tedavi edilebilmiş Balık Hastalıkları konusuna sizde faydasını gördüğünüz eklemeleri yaparak konuyu zenginleştirebilirsiniz.



EDAVİ EDİLEBİLMİŞ BALIKLAR VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ:
____________________________________________________________________________________________________________________________

Columnaris, Mantar
(balığın dış yapısında sümüksü beyaz yarım pirinç yahut daha büyük beyaz tabakalar)
Bu hastalıklarda Biyoteknik Mikofish yahut Sera baktopur 800L sıvısı, gibi bir ilaç mutlaka kullanılmalı (yıllar ilerledikçe markalar değişebiliyor bu ilaçların içeriğini barındıran başka isimdeki ilaçlar tercih edilebilir, kulanma talimatında mantar, yüzgeç erimesi çürümesi tabiri geçiyorsa tamamdır). Bu ilaçlar Mantar, yüzgeç erimesi ve çürümesi ilacıdır. Suyu sarıya boyarlar, akvayumda sadece hava taşı çalıştırılmalı, hava taşı yoksa, bir iç filtre süngersiz çalıştırılır ve bu ilaçlarla akvaryum suyu açık sarı yapılmalı 3 gün balık bu ilaçlı suda yüzmeli ve 3 gün sonra su değişimi yapılmalı, yine ilaçlanmalı açık sarı şekilde, ve 3 gün daha yüzmeli böyle böyle tedavi bazı durumlarda 1.5 ay kadar sürebiliyor. Onun haricinde altaki konulardaki gibi Terramycin melhemin içeriğine sahip olan melhemden faydalanılabilir.
Su alttaki resim deki gibi açık sarı yapılmalı.


Belirtiler:


________________________________________________________________________________________________________________________________

Erythrodermatitis
(sazanlarda soğuk su balıklarında japon gibi çokça görülebilir) Kanlı etrafı beyaz derin yaralar gibi.


______________________________________________________________________________________________________________________________

Camallanus Worms
(Anüsten sarkan kırmızı kurtlar, iç kurtlar)


 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Hydra, planarya:
Sadece hydra ve planarya benzeri kurtçuklar için inanılmaz kısa sürede çözüm sağladım. Yine etken maddesi fenbendazole olan, veteriner bir arkadaştan aldığım bir hap: Tenizol.
Yarım hapı sulandırıp 200 lt akvaryuma karıştırdım. Yarım saat bir saat içinde her yeri kaplamış olan hydralar kuruyup döküldü. Bir daha da hiç oluşmadı. Yine 1 bütün hapı 500 lt tankta oluşan kurtçuklar için kullandım, sonuç aynı. Diğer canlılara hiçbir olumsuz etkisi yok.
Kaynak: Muhammed Yıldız.

NEMATOD VE PLANARYADAN BÜYÜK KURTÇUKLAR BASMIŞ AKVARYUMU. (alıntı forumda bir arkadaşın mesajı)
Selamlar. Andazol Suspansiyon alin eczaneden. Suspansiyon oldugu icin son derece koyu bir kivami var. Benim nano tank 15lt kadar, ben bir tatli kasigi koymustum. Koymadan once bir bardak suyla iyice cozdurun. Tankin suyu iyice bulanik sapsari olacak telas yok... Tek doz uyguladim, ertesi gun %50 su degisimi yaptim, planariadan eser kalmadi. Helena(katil salyangoz) falan hikaye bu arada. Bir tane kalsa bile o bir taneden yine yuzlerce uruyor. Ilac olmadan basa cikamazsiniz.


Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Balıklardaki sivilcemsi nesneler.

Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Kancalı kurt (lernae)



kancali kurtcuk .jpg






Resimde görüldüğü gibi bir parazittir, kamçıları vardır bu kamçıları balığın pulları arasına sokar ve etine batırır ve balığı emer beslenir. Özellikle sazan türü balıklarda sıkça görülür. Görüldüğünde görülenleri cımbızla toplayıp koparıp balıktan. İlaç olarakta kalan pazarit üremelerini önlemek amaçlı gerekirse önüne geçilmezse toplamayla sürekli ürüyorlarsa, JBL Argudol ilacı alıp kullanılabilir.


Özellikleri
Lernaeidae ailesine ait kabuklu ektoparazit, çapa solucanı, çapa kurdu, anchorworm (kancalı kurt) gibi farklı isimlerle anılır. Asıl konumuz olan cinsin bilimsel adı Lernaea sp. dir. Yaklaşık 110 kadar farklı türü bulunmaktadır. 17. yüzyıldan beri bilinen parazit, doğal ortamlarda da balık ölümlerine sebep olduğu tesbit edilmiştir. Akvaryumlarda en bilinen iki türü Lernaea cyprinacea ve Lernaea carassii'dir. Erişkin boyları 9-22 mm arasında değişir. Erkekler dişilere oranla çok daha kısadır. Öyleki L. cyprinacea erkeklerinin boyu 1 mm'yi geçmez. Yumurtadan çıkan larvalar bulduğu ilk konağın, solungaç ve derisine tutunur. Olgunlaşan erkekler konağı terk ederek serbest parazitik yaşama geçer, dişiler konak üzerinde yaşamlarına devam ederler. Kafa kısmında çift çapa şeklinde gelişmiş organı asıl yaşamsal silahıdır. Renkleri gri, beyaz, mavi veya yeşil olabilir.


Balıklara Nasıl Zarar Verir?
Balıklara musallat olan parazitin sadece dişileri balıklar üzerine tutunur. Erkekler ortamda serbest yüzer. Dişi balığın uzun vücut bitiminde > şeklindeki çıkıntı yumurta keseleridir. Larva dönemini atlatan dişiler balık üzerine konuşlanır ve gelişimini burada devam ettirir. Çapa organı vasıtasıyla balığın deri altına nüfus eder. Vücut sıvısı ve kanla beslenir. Balıklarda daha çok eklem bölgeleri solungaçlar ve kuyruk bölgesi tercih edilir. Ayrıca anüs boşluğu tutunmak için ideal bir alandır. Balığın direnç durumuda etken bir faktör olmakla birlikte, kısa vadede ölümlere yol açmaz. Salgın önüne geçilemediği takdirde uzun vadede balıkların ölümüne sebep olur. Ancak solungaç bölgesine yerleşen patojen canlı, balığın çok daha kısa sürede enfekte olmasına ve ölümüne neden olabilir. Çünkü hayati solungaç organı yapı itibariyle tahriş olmaya oldukça müsaittir.



Nasıl Teşhis Edilir?

Parazit dikkatle gözlendiğinde balıklar üzerinde rahatlıkla seçilebilir. Anal ve ventral yüzgeçlerde kamufle imkanları daha fazladır. Bu bölgelerin özenle incelenmesi gerekir. Balıklar parazite maruz kaldığında, sürtünme, iştahsızlık, su yüzeyine çıkma, zayıflama gibi belirtiler gösterir.



Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Tedavi
Parazit akvaryuma dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahale ile girebilir. Yeni balıkla gelen su, yeni balık, bitki vs... Bu nedenle en etkili mücadele yöntemi ilk girişini engellemektir. Özellikle yeni balık alırken, yapacağımız kontrollerde, akvaryumdaki tüm canlıları incelemekte fayda var. Zira alacağımız balık üzerinde kancalı kurtlar olmasa bile, larva aşamasında göremediğimiz parazitler birlikte gelecektir. Akvaryuma dahil olacak balıklara karantina uygulamanın önemi, bu noktada birkez daha karşımıza çıkmaktadır.



1- Bir şekilde parazit balıkla birlikte akvaryuma girmiş ve kısa sürede farkedilmişse, derhal ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Balık üzerinden ayırma yönetim: Cımbız veya pens yardımıyla parazit temizlenebilir. Lernae'ler görünümü aksine sert, ancak kırılgan bir vücut uzantısına sahiptir. Hafif müdahale ile parçalanmaz, fakat sert ve kesici bir darbe ile ikiye bölünür. Cımbız, metilen mavisine batırılmış pamuk hazırlandıktan sonra balığın büyüklüğüne göre uygun yöntem ile su dışına alınır. Büyük bir balık ise havluya sararak kontrol etmek daha uygundur. Küçük bir balık ise kepçe içerisinde bu işlem yapılabilir. Parazit mümkün olduğunca canlının dip tarafından yani kafa tarafından kavranır ve 45 derecelik açı ile canlı üzerinden alınır. Pamuk ile bölge pansuman edilir.
Üzerinde parazit görülen balık 3 hafta karantina altında kalmalıdır. Karantina altında iken özellikle açılan yaralar derin ise, metilen ile bir kaç gün boyunca pansumana devam edilir, litre başına 8-10 gr. tuz ilave edilmiş suda banyo yaptırılır. Bu tedavinin başka bir amacıda mantar gibi ikincil hastalıklara karşı korumadır. 3 hafta sonunda yeni parazit görülmemişse akvaryuma dahil edilebilir.



2- Akvaryuma uzun süredir balık, bitki vs. girişi olmamış ve parazit görülmüşse, tankta artık parazit üreme ortamını bulmuş ve larvaları ortamda mevcuttur. Balıklar birinci maddede belirtilen şekilde parazitten arındırılmalı, tüm balıklar ayrı bir ortama alınarak, karantina tankında tutulmalıdır. Çeşitli firmalarca üretilmiş anti-parazit ilaçları ile tedaviye devam etmekte fayda vardır. Ana tank tamamen boşaltılıp kurutulmalıdır. Tüm ekipmanlar temizlenmelidir.

3- Tedavide potasyum permanganatta kullanılabilir. Ancak bu maddenin akvaryuma komple uygulanması sonrası ikinci maddede belirtilen hususlara yakın bir uygulama olacağı için, zorluk derecesi yüksektir. Yine akvaristlerce kolayca elde edilemeyecek olan kloramin T maddeside parazit üzerine etkendir.



Parazitin görüldüğü ve satışın durdurulduğu bir canlıdoğuran üretim havuzu...

Kaynakça:
A'dan Z'ye Akvaryum - Prof. Dr. Yalçın Şahin
Akvaryum Teknolojisi - Yrd. Doç. Dr. Müge Aliye Hekimoğlu
Bazı Akvaryum Balıklarında Rastlanılan Lernea cyprinaceae Enfeksiyonu - C. Erkin Koyuncu, A. Erdem Dönmez
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Arkadaşlar merhaba. Uzun bir yazı olabilir kusuruma bakmayın. Alta fotoğrafları ekliyorum.
Öncelikle bu hastalığı teşhis, tedavi ve beni cesaretlendirmede büyük yardımları olan Emyy (Emine Hanım), MaviYeşil (Ufuk Bey) ENGİN06 (Engin Bey) ve mesutok (Mesut Bey) e çok ama çok teşekkür ederim. Ayrıca operasyon sırasında bu konularda özellikle hayvanlar konusunda büyük korkuları olan eşimin yanımdan ayrılmayıp bana yardımcı olması için de bir teşekkür ederim.

Arkadaşlar konumu görenler bilir içime sinen çok güzel bir kurulum yaptım. Balıklarımı da istediğime göre seçtim ve temin ettim. İlk hafta balık kayıpları yaşadım ve elimde bu operasyonu yaptığım 3 adet balık kaldı. Önce ryukin ters dönmelere başladı. Kabızlıktan şüphelenip gerekli besin takviyelerini yaptım fakat daha sonra olayın hava kesesi sorunu olduğunu düşünmeye başladım. Günler geçtikçe hayvanın kırmızı lekeleri olmaya başladı ama bu lekeler yara gibi değildi ben de verdiğim renk yemlerinin işe yaradığını düşündüm. Ardından yara halini alınca bitkilerin sarıldığı lav taşlarının kesici yerlerine mi hayvan değip yara yapıyor diye düşünüp dekoru lav taşlarını daha iyi gizleyecek şekilde dizayn ettim.
Daha sonraları ise hayvanın pullarında bir şeyler görmeye başladım ve tecrübesizlikten bunları dropsy ya da bloat zannedip cipro, serabakto tabs ve flagyl tedavisine başladım. Tabi yukarıda teşekkür ettiğim isimlere başvurduğumda olayın kancalı kurtçuk vakası olduğunu anladım.

Açıkcası itiraf etmem gerekirse bu hastalık tankta bırakabileceği larvalar yüzünden maalesef kurduğum tüm dekoru çöpe atmama filtre malzemelerini temizlememe yani sizin anlayacağınız sistemimin çökmesine sebep oldu. Bu kadar hastalık vs uğraştıktan sonra ve moral bozukluğu ile operasyon gerektiren bir hastalığı tedavi edemeyeceğimi, kendimde bu cesareti bulamayıp balıkları uyutup acılarına son vermeyi düşündüm. Bu düşüncemi değiştiren hem yukarıda saydığım isimler hem de her yem vermeye gittiğimde o acılarına rağmen yem için canlılık gösteren balıkların hali oldu. Ben de dayanamayıp ''en azından elimden geleni yaptım arkadaş'' demek için gerekli malzeme tedariğini de yapıp dün gece operasyonu gerçekleştirdim.

Ufuk Bey'in (MaviYEşil) linkteki konusunu bilenler bilir. http://www.akvaryum.com/Forum/orand...ve_anestezi__oranda_wen_trimming__k896704.asp
Kendisi kadar profesyonel bir operasyon olmadı. Balıkları uyutmak için bir şey de vermedim çünkü bu konuda kendimi tecrübeli görmüyorum. Dozajı ayarlayamayıp balıkları öldürebilme riskini almak istemedim.

Öncelikle operasyon sonrası yaralar için 10 litrelik(dinlendirilmiş) yarım tablet permasol erittiğim bir su dolu kova hazırladım. Burada balıkları işlem sonrası 1.30 dk kadar yüzdürdüm. Tedavi sırasında balığın arada solunum yapması için akvaryumdan suyunu aldığım ayrıca bir kapta hazırlayıp operasyonu orada gerçekleştirdim. Ardından Mikofish ve metilen mavisi eklediğim karantina tankına balıkları ekledim.

Söylemem gereken son bir şey daha var. Umarım bu hastalık bu lanet parazit sizleri bulmaz. Balığın düşünebileceğiniz her yerine tutunabiliyor. İki balığımın ağzında birinin gözünde, ki çekerken gözünü yerinden çıkaracaktım, ve tüm vücudunda varlardı. Hala da varlar ryukinde gözden kaçan bir tane farkettim az önce. Onları da gördükçe temizleyeceğim. Bu tedavi bana başarı getirip balıklarımı sağlığına kavuşturup akvaryumu tekrar kurup şevkle huzurla onları izleyebilir miyim bilmiyorum. Ama şunu biliyorum lütfen elinizden ne geliyorsa bu güzel canlılar için yapın.

Saygılarımla
Erkin Aksoy

Bu balıklarımın ilk geldiği zamanki halleri




Bu hastalığı tamamiyle kaptıkları anlardan



Bu da tedavi esnasından
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Gill Flukes(solungaç paraziti), Skin Flukes hastalığı







Skin Flukes hastalığı için acil olarak Praziquantel etkili bir ilaca ihtiyacım var. Microbelift'in ilacı piyasadan kalkmış. Praziquantel kullanımıyla ilgili pek bilgi de yok.

Lütfen konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi?

Düzeltme :

Hastalık tedavi edilmiştir. Biraz bilgi vermek istiyorum. Skin Flukes hastalığının pek çok türü gözle görülmez. Gözle görülebilen bir kaç çeşidi de vardır. Bir çeşit parazittir bunlar. Gill Flukes hastalığı da Skin Fluke ile ortaya çıkmakla beraber semptomları arasında balığın çok hızlı şekilde nefes alıp vermesi, şişmiş ya da kırmızı görünen 1 veya 2 solungaç, balığın bazen tek solungacını kullanmaması.

Bu iki hastalığın ortak belirtileri ise;

- Balığın zaman zaman sürtünmesi.
- İştahsız olması
- Yüzerken çabuk yorulması
- Hava almak için yüzeyde durması(bazen her balık yapmıyor bunu).

Aslında solungaç paraziti diye tabir edilen hastalığın muhtemelen gill flukes olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Hastalığın baş sebebi düşük su kalitesidir. Tedavinin ilk şartı da bir miktar su değişimi yaparak su kalitesini yükseltmeye çalışmaktır. Praziquantel dediğimiz madde bu hastalığın tek akılcı çözümüdür. Neden mi? Hem diğer maddelerden çok daha etkilidir hem de balıkları rahatsız edip biyolojik döngüyü bitirme gibi bir durumu yoktur. Tedavi sonrası su değişimi de Türkçe kaynaklarda iddia edildiğinin aksine şart değildir. Fakat parazit yumurtalarını öldürmek için tedaviye başladıktan 3 gün sonra yapılacak bir 30%'lik su değişimi ve eksilen miktar kadar Prazi. eklenmesi tavsiye edilir.

Gelelim dozaj konusuna: Pek çok kaynakta her litreye 2.5 mg Praziquantel önerilse de bu başlıkta linkini bulabileceğiniz bilimsel araştırmaya göre bu doz 10 mg/l ' e kadar arttırılabilir ve 2.5 mg'nin bazı durumlarda paraziti tam olarak öldüremediği ya da bunun oldukça uzun sürdüğü görülmüştür. Ben 5-7.5 mg/l seviyesinde kullandım ve bir zararını göremedim.

Kullandığım ilaç Tenikur idi. Bulamazsanız diğer Prazi. içerikli ilaçları da kullanabileceğinizi sanıyorum. İlacı ayrı bir kapta iyice çözdürmeden akvaryuma eklemeyiniz.


 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Kene


Bildigimiz kenenin su versiyonudur. Tabiata açık üretim çiftliklerinde üretilen tatlı su balıklarında özellikle sazan üretim çiftliklerinde sıklıkla görülür, yumurtlayarak ürer, enderde olsa aldığınız balıklarda çıkabilir üzerinde gezinir balığın, ve kanını emerek beslenir, balığı zayıf düşürür ve hareketsiz bırakır, en basit kolay baş edilebilen bir parazit türü, tek yapmanız gereken cımbızla tutup balığın üzerinden çıkarıp atmaktır, yumurtlamışsa yeni yavrular çıkıyorsa, gerekirse onlarıda cımbızla toplayabilirsiniz, yahut baş edemiyorsanız genelde böyle birşey olmaz ya oldu sayalım, JBL Argudol dış parazit ve bu tür asalaklar için olan ilacı alıp kullanabilirsiniz, kullanma talimatına uygun şekilde.





Balık Biti (Argulus) Nedir?
Argulus, yengeç veya keneye benzeyen bir asalaktır. Çıplak gözle kolayca fark edilebilir. Genellikle sazansıgiller türündeki balıklarda görülür. Tropikal akvaryumlarda ise yüksek ısıya dayanamayıp ölürler. Bu canlı, zehirli maddeler salgılayarak balığın ölümüne neden olabilir.

Balık Biti (Argulus) Vücut Yapıları
Vücut yapıları birbirine benzese de farklılık olabilir, ayak sayısı, anten şekli, renk gibi... Yeşil, kahverengi ve sarının tonlarında olabileceği gibi, şeffaf olabilirler.Tür ve su sıcaklığına bağlı olarak tüm yaşam döngüsü en fazla 100 gündür. Ergin bireyler su içerisinde serbest olarak veya balık üzerinde çiftleşebilir. 20-250 Arası yumurtayı taşlar ve bitkiler üzerine bırakır, 6 safha geçiren larva 4-6 hafta içerisinde erginliğe ulaşırlar.

Balık Biti (Argulus) Balıklara Nasıl Bulaşır?
Balık Biti (Argulus) herhangi bir balık,canlı bulamasa bile akvaryumda 3-4 hafta boyunca yaşamını sürdürebilir.Su dıında yaşayamaz vücut sıvısını en kısa zamanda kaybedeceği için 4-5 dakika içinde ölecektir.Bu yüzden insanlara bulaşma imkanı yoktur.Genellikle sazansıgillerde görülür.
Balıklara Nasıl Zarar Verir?
Göz ve çene hizasının orta kısmında bulunan anten şeklindeki kısmı ile balığın derisi deler ve balığa zehirli sıvı salgılar.Balığın kanı ve vücut sıvısı ile beslenir.Balığı yıpratır ve sonu balığın ölümüne kadar gidebilir.
Balık Biti (Argulus) Nasıl Teşhis Edilir?
Balık Biti (Argulus)'nin gözle görüle bilmesi teşhis açısından bir avantajdır.Balığımızın renk tonları ile balık bitinin aynı renk tonları olması teşhisi geciktirebilir ve dejavantajdır.Balıkta taşa,dekorlara sürtünme,yem yememe,dipte hareketsiz durma gibi durumlar gözlemleniyorsa balık bu gibi hastalıklara karşı kontrol edilmelidir.
Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?
Balık Biti (Argulus) her nekadar özen göstersekte balığa bulaşabilir.Balığın mukoza sağlam,sağlıklı bir balık olsada Balık Biti (Argulus) savunmasız olduğu için bu parazit bulaşabilir.Periyodik dip çekimi,dinlenmiş temiz su kullanmak ve sonrasında kaya tuzu kullanmak önlemler arasındadır.
Balık Biti (Argulus) Nasıl Bulaşır?
-Uygun olmayan balık yetiştirme havuzlarından,
-Uygun olmayan su birikintileriden alınan balıklardan,
-Yeni alınan balıklardan,
-Yanlış yapılan akvaryum bakımları,
-Hatalı yapılan balık transferleri...

Balık Biti (Argulus) Tedavisi Nasıl Yaplılır?
+Balık bir kepçe ile su dışına alınır.Büyük bir balık ise ıslak bir havlu vb. birşeyin üzerine alındıktan sonra cımbız ve benzeri aletler ile Balık Biti (Argulus) üzerinden alınır.Pamuğa sürülen saf metilen ile pansuman yapılabilir.Bu işlemin en fazla 1 dakika sürmesi gerekir.
+Balık Biti (Argulus) ayırmakta zorlanılıyor ise bir diğer tedavi ise tuz tedavisi,tuz banyosu uygulamaktır.Böylece Balık Biti (Argulus) balıkarın üzerinden düşece veya alınması kolaylaşacaktır.
+Balık Biti (Argulus) akvaryumda yeni gözlemleniyor ise 2 tedavi (Tuz banyosu) yöntemini uygulamak ve gözlemlemek yeterlidir.
+Balık Biti (Argulus) hsatalığından kurtulamıyorsanız son tedavi yöntemi ise balıkları karantina tankına alıp tuz banyosu yaptırılır.Ana tank ve ekipmanları sıcak su,tuz,gerekli ilaçlar ile dezenfekte edilir.Bu tedavi balık biti (Argulus) yumurta bırakmış olabileceği ve çoğalmaması için uygulanmaktadır.
+Piyasada bulunan güvenilir bakteriyel hastalıklar için ilaçlar.

Akvarist-Gökhan MUTLU
Prof. Dr. Yalçın Şahin
Yrd. Doç. Dr. Müge Aliye Hekimoğlu
Fotoğraflar M. Engin SAĞLAM
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Beyaz benek (Ichthyo) paraziti.
(tuz tanesi büyüklüğünde kuyrukta gövdenin herhangi yerinde beyaz noktacıklar)







Çevrim Dışı
Özel Üye
Kayıt: 14/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1511

Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2015 17:50
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benek-10 gündür HİÇ yem yememe.

Akvaryum Kapasitesi (litre): Yeterli akvaryumum olmadığından ve bu balık hediye geldiğinden 3 hafta kadar 1 litrelik kapta duracak
smiley18.gif


Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: şuan byo ıchthyo kullanıyorum.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.):
Arkadaşlar beta balığım yaklaşık 1 hafta önce hediye geldi ailem izin vermediğinden akvaryum alamadım ilk 5 gün kadar 1 litrelik bir kapta durdu daha sonra diğer betamı kaba alıp onu 10 litrelik akvaryumuma koydum 3 gün boyunca ve dün tekrar kaba alırken kuyruğunda beyaz benekler farkettim ilaç olarak bıyo ıchthyo vardı ondan damlattım. Balık geleli 10 gün kadar oldu ve açıkça söyleyeyim bir kere bile yem yemedi. 4 çeşit yem ve artemia attım hiç birini yemedi gizlice yemiştir diyeceksiniz ama yemedi çünkü her yem çeşidinden birer tane attım ve ertesi gün 4 yem dipte duruyordu hep. Zaten hiç dışkıda yapmadı. Bana hediye eden kişi bu balığı meyve sineğiyle besliyormuş meyve sineğide verdim yemedi sadece ölen yavru lepistes yavrumu verdim bi tek onu ağzına aldı sonra tükürdü. Çok zayıfladı bide beyaz benek oldu şimdi nasıl dayancak bilmiyorum. Ağzına şırıngayla artemia püskürtmeye çalıştım bugün ama olmadı. Bide bu balık erkek olmasına rağmen vücudunda bazen (şuanda da var) yatay iki çizgi çıkıyor. Yaklaşık 3-4 hafta sonra bir akvaryum alacağım o zamana kadar maalesef kapta durucak. Ne yapıcam bilmiyorum bu gidişle ölecek yaa
smiley19.gif
Vitamin falan varmıdır verebileceğim.




Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benekler

Akvaryum Kapasitesi (litre): 144

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Siyah neon - Neon tetra - Kiraz karides - Sterbai cöpcü - Cüce vatoz.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Sıcaklık hastalık başlangıcından itibaren 30 derece sabit.

Filitrasyon: Dış filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Biyo İchthyo 50cc

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Farkında olmadan akvaryum değişikliğinde soğuk suya bırakıldılar. 4 günde bir 40 lt değişim.

Yeni akvaryuma geçiş yaptığım gün suyu ısıtmadan biranlık dalgınlık ile yeni dinlenmiş fakat bakteri kültürü oluşmayan ve soğuk suya saldım balıkları daha sonra baktığımda benek olmuşlardı yaklaşık 1.5 hafta oldu ve dün itibariyle feci şekilde benekler arttı bulaşmayan balıklarada bulaşmasın diye 11 adet siyah neon ve neon tetralarımı ayırmak zorunda kaldım ilaç kullandım fakat hiçbir etki olmadı malesef. Bende en sonunda dayanamayıp artık ölürse ölsünler diyerek ayırdım başka bir kaba balıkları. Dün itibariyle cok feci bir artış söz konusu beneklerde bazılarında 1 2 tane bazılarında feci sayılamayacak derecede. Ne yapmam gerekiyor 11 tane balığın ölümünü izlemek istemiyorum ilaç faydası ısı yüksekliğinin faydasınıda göremedim...



Canlıdaki Belirtiler:KUMA KAYALARA SURTUNME YUZGEÇLERİNİ ÇIRPMA SURTUNMEDEN DOLAYI AÇILAN YARALAR BEYAZ BENK 1 3 5 NOKTA HALINDE

Akvaryum Kapasitesi (litre):350 LT

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:12 ADET F0 TROPHEUS ISONGA

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):8 8.5

Filitrasyon:DIŞ İÇ FİLTRE

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :arkadaşlar hastalığı atlattım çok şükür ılk defa dıs parazıt basıma geldıkac sendır hobıyle ugrasıorum
contra benım derdıme deva olmadı 30 derece ısı ve uc gunluk tedavıde 0 sonuç
sonra mıko fısh onerdıler ıctyodan daha mantıklı geldı ve bende onu uyguladım
ılacın ısmı apex mycro fish 30ml 8 tl ye aldım tedavıdye baslamadan 350 lt tankımı 100 ve 80 arası bır lıtreye ındırdım suyu sureklı dıpten cekerek tekrar 10 lt kadar dınlenmıs taze su ekledım bu arada ekledıgınız suyu tankın suyu ıle aynı ısıya getırmenızı onerırım .
dıs fıltremı cıkardım komple yıkayıp kurumaya bıraktım ıc fıltremın sungerını sokup tankın su bıtıs hızasına getırdım usten dalga seklınde oksıjen sagladım bu arada 30 olan derecemı 26 dusurup bakterılerde bı sok etkısı yarattım sonra ılacın kapagındakı kulanım kılavuzunda 20 lıtre 5 ml yazıo ama ona pek guvenmedım ben yaklasık 80 lt suya 2 kapak attım zaten ılac cok tesırlı 2 kapakla bıle acayıp bı etkı gosterdı fazla ılac atııp balıkları salak yapmayaa gerek yok :D
1 gun bekledım ve 20 lt dıp cekıp 20 lt dınlenmıs taze su ekledım sonra tekrar 2 kapak ılac attım 3. gun yıne aynı sekıl yaptım ılac 30 ml oldugu ıcın kalnın hepsını tekrar tanka attım ve ertesı gun tekrar dıp çektim bu sefer 40 lt olen bakterıler dıpte olacagı ıcın fazla cektım ve 30 lt taze dınlenmıs su ekledım
sonuc : balıklarda 0 surtunme surtunmeden dolayı acılan yaralarda cok ıyı derecede ıyılesme ne beyaz benek nede baska bısey bu arada yemı gunde 2 kere azar azar atın
benım balıklarım f0 tropheus oldugu ıcın tank degıstırmedım ana tankta tedavı yaptım mumkunse sıszde ana tankta yapın cunku karantına tankında yapılan tedavıler ana tanka gelınce tekrar aynı seylerı yasayabılırsınız
yararlı bakterıler de oluyo su degerlerı dengesı bozuluyo ama tecrubelıysenız bunu atlatmanızda kolay
ben ensonkı ekledıgım suyla beraber bemıks kopoze kırdım 2ampul hem stres azaltıyo hemde vıtamın hastalık surecındekı balıgın ıyılesmesını hızlandırır + epsom tuzu ekledım 2 tatlı kasıgı onuda tankdan alınan suda erıterek ekledım
sonra dıs fıltremı tekrar sudan gecırıp tankıma kurdum gunde 5 6 kez azar azar yem verıyorum bu sayede dongu daha hızlı olusuyo (1 oğun bemıks damlatarak verıyorum )
10 gun kadar dıp çekmeden kademelı olarak su ekleyın dınlenmıs osun 20 lt 30 lt gıbı fazla eklemeyın hastalıgı yenı atlatmıs balık zaten dırençsızdır daha fazla yorulmasınlar
şuan benm tankımda 150 lt kadar su oldu yarısında yavas yavas eklıyerek tammlıcam balıklar gayet neşeliler kurlaşmaya başladılar :D HER HANGİ BİR SORUNUZ OLURSA SEVE SEVE CEVAPLARIM ARKADAŞLAR HERKEZE MUTLU BOL YAVRULU HASTALIKSIZ HOBİLER DİLERİM :)




Bu insanı hobiden soğutan , akvaryumu çöpe attıran bir hastalıktır . Benim de şu ana kadar bu hastalıktan dolayı çok balığım öldü . Sizlerin de ölmemesi için bu makaleyi yazdım .


1-) Sıcaklık : Sıcaklık arttıkça beyaz benek daha çabuk balığın üstünden ayrılır . Beslediğiniz balığa göre sıcaklığı hastalık zamanında arttırabilirsiniz . Japon balıklarında 27-28 uygun iken amerikan türlerinde 30-32 derecelere çıkartabilirsiniz ısıyı .


2-) Hava : Tedavi zamanı balıkların bol oksijene ihtiyacı vardır . Filtrenizden aktif karbonu çıkartmalısınız . Eğer metilen mavisi gibi bir ilaç kullanıyorsanız filtreyi kapatmalı , güçlü bir hava motoru ile havalandırma yapmalısınız .


3-) Yemleme : Hastalık hızla yayılmadan teşhis yapılmalıdır öncelikle . Çeşit çeşit , etçil ve otçul , sarımsaklı az az ve sık sık yemleme yapılmalıdır . Bu zamanda balıkların düzgün beslenmeye çok ihtiyacı vardır .


Ayrıca-) : Işığı kesinlikle açmamalısınız . Işık açıldığında hastalık daha fazla yayılmaktadır . Akvaryumu karartmalı , hatta üzerine ışık gelmeyecek şekilde bir örtü örtmelisiniz . Bu çok işe yaramaktadır . Bırakın balıklar uyusun . Dinlenmeye ihtiyaçları var .


Eğer hastalık bunları yapmanıza rağmen 5-6 gün içinde geçmezse tuz banyosunda çareyi bulabilirsiniz . Tuz banyosu ile 4 malavi çiklitimi kurtarmıştım . Biraz riskli olabilir ama balığın ölmesinden ise bu yöntemi denemekte fayda vardır .
Herkese sağlıklı Balıklar . İyi Günler ...


7 Adet f0 black kriza aldim bugun tam 1 hafta oldu dun beyaz benek olduklarini farkettim krizalarda az toplasan 10 tane en fazlasinda benek var ama vatozda hayli fazla. isi 25 dereceydi 28 e cikardim akvaryumda canli olarak 7 damizlik black kriza ve 1 adet l144 tul vatoz var akvaryum 350litre 30kg mercan kirigi anubias bitki var iki adette. 3 4 corba kasigi kaya tuzu ekledim az oncede 150 damla metilen mavisi ekledim ana tanka uyguladim direk dis filtre ve ic filtreyi cikarip yikadim geri takmadim ama suan sadece hava motoru ile hava veriyorum. Yapmam gereken baska bisey var mi arkadaslar?
 
Üst