Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Windows 7 Ve Üstü Sistemlerde DISM (Deployment Image Servicing and Management)

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
  • MFC Puanı
    16,420
Ön Açıklama:

Windows Vista ile birlikte hayatımıza giren .wim uzantılı işletim sistemi imajları ve bu imajların yönetimi için kullanılan araçlara bir yenisi eklenmiştir, Windows 7 ile beraber gelen ve imaj yönetim uygulamalarından biri olan DISM (Deployment Image Servicing and Management) aracı sayesinde offline ve online sistem içi işlem/işlemler yapmak mümkündür.

DISM ile bir wim imajını kendinize göre düzenleyebilirsiniz ve bu özelleştirdiğiniz , imajı (kalıp parçasını) daha sonra kululumlarda kullanabilirsiniz.

İşletim sistemi kurulum dosyalarının içinde bulunduğu install.wim adlı dosyası öncelikle belirtilen başka bir klasöre mount ediyorsunuz ve üzerinde çaışılabiliyorsunuz. Çeşitli özellikleri devre dışı bırakılabiliyor.,ya da sürücülerle ilgili işlemler yapılabiliyorsunuz. Kendinize göre özelleştirdiğiniz bu yeni imajı artık unmount etmek yani yeniden kaydederek wim içerisine aktarmak gerekiyor. Bu işlem MS-DOS komutlarla yapıldığında isteğiyle hazırladığınız bir imajınız (dosya kalıp parçası) oluyor.

Uygulama:

Adım1 :

Yönetici haklarıyla bir MS-DOS komut istemi açın.

Windows 7 DVD’si içerisindeki Sources klasörü içerisinde bulunan install.wim dosyasını kendi sisteminizdeki farklı bir konuma kopyalayın. Ardından dosyanın öz niteliklerinden salt okunur özelliği yani Read-Only özelliğini kaldırın.

Adım2:

Adım1'deki ön işlemlerden sonra , install.wim dosyasının hangi işletim sisteminin kaçıncı yapı sürümüne ait olduğunu bulmak için komut satırına;

Kod:
dism /Get-WimInfo /WimFile:sürücü_harfi:\install.wim
komutunu girin.

Yukarıdaki komut sayesinde imajın içerisinde hangi işletim sistemleri olduğunu görebilirsiniz.

Not:

sürücü_harfi : ifadesi , install.wim dosyasının kopyalandığı konum temsil etmektedir.

Bildiğiniz gibi .wim uzantılı imaj dosyaları kendi içlerinde işletim sisteminin birden fazla sürümünü barındırırlar. Index no'ları bu sürümleri ayırt etmek için kullanılır.

Örneğin ; istediğiniz Windows 7 İşletim Sistemi sürümü Ultimate ise diğer sürümlere ihtiyacınız yoksa. İmaj içerisinde yalnızca Ultimate sürüm hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu durumda aşağıdaki komutun kullanılması gerekir.

Kod:
dism /Get-WimInfo /WimFile:sürücü_harfi:\install.wim /index:5

Adım3:

Bir install.wim kalıp dosyasını sistem'e bağlamak için komut satırına;

Kod:
dism /mount-Wim /wimfile:sürücü_harfi:\install.wim /index:5 /mountDir:sürücü_harfi_2:\my_image

Yukarı komut'un yaptığı işlem;

sürücü_harfi: konumunda bulunan install.wim dosyasının index no:5 sistem sürümünü sürücü_harfi_2: adlı konum'da bulunan içi boş my_image (benim_imajım) adlı dizine bağlanması talimatıdır.

Adım4:

Adım3'de yapılan işlemden sonra; kalıp dosyasının özelliklerine bakmak için ms-dos komut istemine aşağıdaki komutu giriniz.

Kod:
dism /image:sürücü_harfi_2:\imaj /Get-Features | more

Windows 7 imajı içerisinde bulunmasını istediğiniz özellikleri kendiniz seçerek , kalıp dosyasını kişiselleştiriyorsunuz.

Kalıp Söz Dizilimi:

Kod:
dism /image:sürücü_harfi_2:\imaj /Disable-Feature:ÖzellikAdı

Not:

ÖzellikAdı ifadesinde kelime arasında boşluk karakteri olmamalı ve her cümleçiğin her baş harfi mutlaka büyük harfle başlamalı..Örneğin FreeCell gibi....

Adım5:

Adım4'de yapılan değişikliğin yada değişiklerin kaydedilmesi için komut satırına ;

Kod:
dism /commit-Wim /MountDir:sürücü_harfi_2:\my_image

komutu yazılmalıdır.

Adım6:

Sistem install.wim dosyasını my_image dizininden ayırmak için aşağıdaki komut kullanılır.

Kod:
dism /unmount-Wim /MountDir:sürücü_harfi_2:\my_image  /commit

SON ADIM:

Yeni install.wim dosyasını, orjinal yükleme medyasının kopyasındaki install.wim dosyasının yerine yazdırmak..Bu iş için PowerISO/UltraISO gibi 3.parti lisanslı yazılımlar kullanabilirsiniz.

Kaynak : Microsoft Corp.

Üst Alt