
İnsanlar arasında çalı çileği, ayı üzümü, köpek üzümü, çoban üzümü olarak da bilinen yaban mersini fundagiller familyasının bir üyesidir. Türkiye'de en çok Karadeniz bölgesinin rakımca yüksek fundalıklarında ve kırlarında yetişir. Bir yaz meyvesi olan yaban mersini dondurucuda saklanırsa uzun süre muhafaza edilerek kış aylarında da tüketilebilir.
Dondurucuda saklanacak yaban mersininin yeterli olgunluğa erişmesi gerekir. Ham olan meyve dondurucuda saklamak için uygun değildir. Yaban mersini dondurucuda üç şekilde saklanır.
- Bunlardan ilki meyvenin taze halde direkt dondurucuya atılmasıdır. Yaban mersini alındıktan kısa bir süre sonra dondurucuya atılır. Eğer beklerse çürüme sorunu yaşanabilir. Meyve porsiyonlar halinde buzdolabı poşetine ya da saklama kabına konur. Kabın ya da poşetin içerisinde hava bırakmamaya dikkat ederek kapatılması gerekir. Havası alınan yaban mersini dondurucuya kaldırılır.
- Dondurucuda yaban mersini saklamak için bir diğer yöntem ise püre yapmaktır. Püre haline getirilen meyve yine bir buzdolabı poşeti ya da kabın içerisinde dondurucuya kaldırılır.
- Şekerleyerek dondurucuya atmak yaban mersini saklama yöntemlerinden bir diğeridir. Bunun için meyve plastik bir kaba konur. Daha sonra bir tencere içerisinde 4 su bardağı su, 1 su bardağı şeker ile kaynatılarak şerbet haline getirilir. Oda sıcaklığında soğuyan şerbet yaban mersinin üzerine dökülür. Kapta biraz boş alan bırakılır. Ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra dondurucuya kaldırılır.
- Uygun koşullarda saklanan yaban mersini 8 ile 10 ay süre ile muhafaza edilir.
- Yaban mersini direkt dondurulacaksa yıkanmadan dondurulmalıdır. Eğer yıkanacaksa iyice kurulanması gerekir.
- Yaban mersini saklanırken cam kap kullanılmamalıdır. Aksi takdirde dondurucuda genişleyen cam çatlar.
- Meyve dondurucuya kaldırılmadan kabın ya da poşetin üzerine tarih yazılmalıdır. Böylece ne kadar süredir saklandığı unutulmamış olur.
- Dondurucudan çıkarılan yaban mersini kısa sürede tüketilmelidir. Tekrar dondurucuya konulmaz.
- Dondurucudan çıkan yaban mersini ham meyve olarak yenebileceği gibi jöle, turta, komposto olarak da tüketilebilir. Dondurulan meyve besin değerini yitirmez fakat tadında bir miktar değişme olabilir.
- Yaban mersini poşete ya da kaba koyulurken ağzına kadar doldurulmaz. Çünkü donan meyve bir miktar genişler. Bu durum hesap edilerek biraz pay bırakılır.