• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yıllık sürvey

RebeLLiouS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Tem 2013
Konular
4,783
Mesajlar
25,880
MFC Puanı
17,280
MADDE 7 – (1) Yıllık sürveyler, tekne, makine, genel donanım, can kurtarma, yangından korunma ve yangın söndürme durumu, seyir teçhizatı ve haberleşme sistemi, sağlık koşulları, yük ve yolcu taşıma kapasiteleri, deniz kirliliğini önleme donanımları ile diğer seyir emniyeti gibi geminin belgesinde yazan hususların devamlılığının uygunluğuna yönelik deniz ve sualtı sürveyi veya sadece deniz sürveyidir. Yıllık sürveyler 5 inci maddenin sekizinci fıkrasındaki yetkiler kapsamında yapılır.

Gemilerin ve su araçlarının sürveylerin yapılış aralıkları
MADDE 8 – (1) Sualtı sürveyi; karada veya kamera ile sualtında yapılır. Su altı sürveyi ve deniz sürveyi aşağıda belirtilen aralıklarla yapılır.
(2)Başlangıç sürveyi: Tüm gemilerde Denize Elverişlilik Belgesinin ve su araçlarında Su Aracı Uygunluk Belgesinin ilk defa düzenlemesine veya yenilenmesine yönelik başlangıç sürveyinde deniz sürveyi ve sualtı sürveyi yapılır. Başlangıç sürveyine esas olan sualtı sürveyi karada yapılır.
(3) Yıldönümü tarihleri, yıllık sürveyler için yıldönümü tarihi başlangıç sürveyine esas olan kara sürvey tarihinden sonraki onikinci aylara tekabül eder. Yıllık sürvey, Denize Elverişlilik Belgesinin devamlılığını ve geminin tahsis edildiği hizmet için yeterliliğinin uygunluğuna yönelik mevcut belgenin yıldönümü tarihinin 3 ay öncesi ile 3 ay sonrası aralığında yapılır. Yıllık sürveylerde su altı sürveyi yapılması gereken durumlarda su altı sürveyleri de yıllık sürvey tarihinin 3 ay öncesi veya 3 ay sonrasına kadar yapılabilir. Her durumda kara sürvey aralığı 36 ayı geçemez.
a)Yolcu gemilerinde yıllık sürvey, deniz sürveyi ve sualtı sürveyi olarak her yıl yapılır. Yolcu gemilerinde 5 yıllık süredeki ikinci veya üçüncü yıldönümündeki sualtı sürveylerinden en az birisi karada yapılır.
b) Yolcu gemisi hariç diğer gemilerde yıllık sürveylere yönelik olarak deniz sürveyi her yıl, sualtı sürveyi ise 2 yılda bir yapılır. Bu gemilerde iki kara sürveyi aralığı 36 ayı geçemez.
c) Fribord boyu 24 metreye kadar su araçlarına vizeye tabi olmadan 5 yıllık Su Aracı Uygunluk Belgesi düzenlenir. Fribord boyu 24 metre ve üzerindeki su araçlarına 5 yıllık düzenlenen su aracı uygunluk belgesi, 5 yıllık süredeki ikinci veya üçüncü yıldönümlerinde kamera ile yapılan sualtı sürveyi ve her yıl yapılan deniz sürveyi ile geçerlidir. Su Aracı Uygunluk Belgesinin su altı sürveyi ara denetimi 24 üncü ay (24 hariç) ile 36 ncı ay (36 dahil) arasında yapılır.
(4) (2) ve (3) numaralı fıkrada kara sürveyi yapılacağı açıkça belirtilen su altı sürveyleri dışındaki su altı sürveyleri kamera ile yapılabilir. Kamera ile yapılan su altı sürveylerinde emniyeti etkileyen uygunsuzluklar tespit edilmesi durumunda su altı sürveyi karada yapılır.

Yıllık onayın yapılışı
MADDE 9 -(1) Denize Elverişlilik Belgesinin ve Su Aracı Uygunluk Belgesinin yıllık onayı, yıllık denetimlerin yapılmasına müteakip, imza yetkilisince veya sürveyi yapan denetim uzmanı tarafından yapılır. Yıllık onay işlemi, denetim uzmanı tarafından vize bölümüne sürvey yeri ve tarihi girilerek imzalanması ve hologram yapıştırılması ile gerçekleştirilir.

Sürveyler ile ilgili genel uygulama
MADDE 10 – (1) Geminin veya su aracının yıllık sürvey aralığında donatanın başlangıç sürveyi talep etmesi durumunda yeni belge düzenlenir. Belgenin ilk yayımlanmasından sonra gemi veya su aracının, kaza veya olağan üstü nedenlerle karaya çekilmesi halinde donatanın başlangıç sürveyi talep etmesi durumunda yeni belge düzenlenir. Başlangıç sürveyi niteliğinde olmayan kara ve deniz sürveyi yapılması durumunda ise, kazadan önceki sürvey tarihleri ve belge geçerlilik tarihi uygulanır.
(2) Yıllık sürveylerin yıllık sürvey aralığında yapılamadığı durumlarda veya iki kara sürvey aralığının 36 ayı geçmesi durumunda Denize Elverişlilik Belgesi geçersiz olur.
a) Aralığı kaçırılan yıllık sürveyde sadece deniz sürveyi yapılması gerekiyor ise, sadece deniz sürveyi yapılarak eski belgenin geçerlilik tarihine kadar yeni belge yayımlanır.
b) Aralığı kaçırılan yıllık sürveyde su altı sürveyi ve deniz sürveyi yapılması gerekiyor ise, su altı sürveyi ve deniz sürveyi yapılarak eski belgenin geçerlilik tarihine kadar yeni belge yayımlanır. Bu durumda yıllık vize aralığında yapılması gereken su altı sürveyi niteliğinde sualtı sürveyi (kara ise kara, kamera ise kamera) yapılır.
c) Gemi veya su aracının servis dışı beklemesi/laid up durumunda, donatanın durumunu vize aralığında ve daha önce bildirmiş olması şartı ile sürveyi yapılarak eski belgenin geçerlilik tarihine kadar yeni belge yayımlanır.
ç) a ve b bendleri kapsamında yıllık sürveylerin yıllık sürvey aralığında yapılamadığı durumlarda, yıllık sürvey aralığı dışında yapılacak deniz sürveylerinin yapılabilmesi için, İdare tarafından belirlenen ilave sürvey ücretinin İdarenin Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün hesabına yatırılmış olması şartı aranır.
d) a, b ve c bendleri kapsamında yapılan sürveyler mevcut belgedeki bir sonraki yıllık sürvey aralığını değiştirmez ve düzenlenecek yeni belgede bu yıllık sürvey aralıkları kullanılır.

Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Tarafından Yapılan Uygulamalar
MADDE 11- (1) Gemilerin yurt dışında bulunduğu durumlar hariç Denize Elverişlilik Belgesine esas olan sürveylerden deniz sürveyi her durumda İdare tarafından yapılır. Geminin yurtdışında bulunduğu durumlarda, Denize Elverişlilik Belgesine esas olan sürveyler, İdare’nin belirlediği esaslara göre yapılır.
(2) Yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından Denize Elverişlilik Sürveylerine esas olacak tüm sürveyler yapıldığında, talep hâlinde sürveyin cinsine göre 5 yıllık yeni belge düzenlenir veya 5 yıllık belgesi olup da yıllık onayı gerektiren gemilerin yıllık onayı yapılır veya belgenin İdareye sunulamadığı durumlarda mevcut Denize Elverişlilik Belgesinin süresini geçmeyecek yeni belge İdare tarafından yayımlanır.
(3) Yetkilendirilmiş kuruluşlar, yukarıda belirtilen sürvey tarihlerine bağlı kalmadan başlangıç ve yıllık sürvey uygulamalarını kendi kuralları doğrultusunda yaparlar. Bu kuruluşlarca yayımlanan klas sürvey durum raporunda belirtilen beş yıllık sürvey tarihinin sınırlarını belirleyen en son tarih, Denize Elverişlilik Belgesinin bitiş tarihi olarak alınır ve bu durumlarda belgenin geçerlilik süresindeki beş yıl sınırlaması dikkate alınmaz, fakat her durumda 63 ayı geçemez. Denize Elverişlilik Belgesi düzenlenirken, gemide bulunması gereken zorunlu belgelerin mevcudiyeti, klas sürvey durumları ve İdarenin sürveyleri dikkate alınır. Bu durumda yeni belge yayımlanması veya yıllık onay yapılması için zorunlu belgeler ve klas sürvey tarihlerinin süresine bakılmaksızın geçerli olmaları yeterli kabul edilir.
(4) Ulusal sefer yapan klaslı gemilerde su altı sürveyinde veya kara sürveyi uygulamalarında, yetkilendirilmiş klas kuruluşları tarafından yapılan denetim sonucunda klas sürvey durum raporunun sunulması yeterlidir.

 
Üst