• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zeytin Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

DeStina

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
9 Haz 2015
Konular
11,091
Mesajlar
13,910
MFC Puanı
27,850
Zeytin Ağacı Nasıl Yetiştirilir?




2015-07-01uyur-23a4b744a028f15b.jpg




Akdeniz ikliminde yetişebilen bir ağaç türüdür zeytin. Boyları genelde ortalama olabildiği gibi 10 metre kadar uzunluğu da erişebilirler. Dalları sık ve yaprakları her zaman yeşildir. Yaz kış yaprak özelliğini korur. Çok uzun ömürlü bir ağaçtır. 1500-2000 yıllık zeytin ağaçları bulunmaktadır. Tane ve yağ olarak tüketilmesinin yanı sıra içerdiği besin kaynaklarınca tıbbi olarak da oldukça önemli bir ağaç türüdür. Zeytinyağı en kolay hazmedilen yağ olmasından dolayı ülser hastalarının yemeklerden önce içmelerinde büyük yararlar vardır. Çocuklarda beyin ve kemik gelişimine yardımcıdır. A, D, E, K vitaminlerini içerdiği için hücre yenilenmesine yardımcıdır. Akdeniz iklimi etkisi altında olan her bahçede mutlaka zeytin ağacı bulundurulur. Peki zeytin ağacı nasıl yetiştirilir?

Toprak isteği ve çoğaltarak ekim

Zeytin ağacı Akdeniz iklimi etkisindeki her türlü toprakta yetişebilir. Fakat minerallerce zengin topraklarda daha fazla meyve verme olasılığı vardır. Kış yağmurlarında aldığı yağmur suyu tüm yıl yetebileceği için çok istemez.

Not: Taban suyu 1-2 metreye yakın sulak topraklarda asla yetiştirilemezler. Kışın dayanabileceği en düşük sıcaklık -5 dir. Bu nedenle asla bu derece altına düşen iklimlerde yetiştirme yapmayınız.

♥ Zeytin ağacı genellikle çelikleme yöntemiyle çoğaltılırlar. Çimlendirme ile çoğaltılması neredeyse yok denecek kadar azdır.

♥ Zeytin ağacının verdiği sürgünlerden çoğaltma başlanır. Sürgünler en az bir yıllık olmalıdır. 25-35 cm olan sürgünler itina ile kesilmelidir. Her sürgün üzerinde 3-4 yaprak kalması yeterlidir. Fazla yapraklar kesilmelidir.

♥ Ardından ekilecek alana hazırlanmak üzere çelikler perlit karışımı toprağa sık bir biçimde dikilirler. Yaklaşık 3 ay gibi bir süre ortalama 20 derece sıcaklıkta yüzde 80 nem olacak şekilde muhafaza edilirler. Toprağı devamlı fıs fıs ile ıslak tutarak nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

♥ Köklenmesi tamamlanan zeytin ağacı fideleri artık yerine dikilmek için hazırdırlar.

♥ Fidanlar bahçeye dikimi için 100*100 bir mesafe olması yeterlidir. İlk başta küçük olacağından dolayı aradaki mesafe fazla gelebilir. Fakat fidanlar büyükçe aradaki mesafe kapanacaktır. Kök atmaları kolaylaşacaktır.

♥ Dikimden önce toprak gübrelenip verimliliği arttırılmalıdır.

♥ Fidanlar ilk yıl bolca sulanmalı sonraki yıllarda neredeyse yılda birkaç kez sulamayla bırakılmalıdır.
 
Üst