• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zirkonyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Geçiş metalleri içerisinde yer alan Zirkonyum ya da sembolü ile Zr, d-blok elementi olarak bilinir. Atom numarası 40 olan elementin atom ağırlığı 91,224 g/mol olup oda sıcaklığında gümüş – beyaz karşımı bir görünüme sahiptir. İlk olarak 1789 tarihinde Martin Heinrich Klaproth tarafından keşfedilen Zirkonyum, 1824 tarihinde Jons Jakob Berzelius tarafından izole edilmiştir.

Zirkon ve Baddeleyit gibi minerallere sahip olan Zirkonyum, zirkon ile kelime anlamı bakımından benzer özelliklere sahip olsa da kimyasal özellikleri bakımından ayrı özellikler taşımaktadır. Zirkonyumun elde edilişinde en önemli kaynak ZrSiO4 madenleridir. Başta Avustralya olmak üzere Brezilya, Hindistan, Rusya ve ABD en önemli üreticiler arasında yer alır.

Zirkon içerisinde çoğunlukla 50/1 oranında Hafnium elementi de yer alırken element, sıcaklık ve korozyona karşı oldukça yüksek dayanıklılığa sahiptir. Farklı bileşikleri olan elementin en bilinen bileşiği ise ZrO2’dir.

Elde edilişine bakıldığında ZrCl4’ün magnezyum ya da kalsiyum kullanılarak indirgendiği ve bu işlem sonucunda elementin elde edildiği görülür. Oldukça reaktif bir madde olması sebebiyle havada ve sıvı içerisinde hızla oksitlenmeye başlamakta ve korozyona karşı dirençli hale gelmektedir. Titanyum ile benzer şekilde havada bulunan azot ve oksijene karşı korunması gereken Zirkonyum, özel fırınlar içerisinde işlenmektedir. Bugün başta silah sanayi olmak üzere bomba üretimi ve nükleer çalışmalarda sıklıkla kullanılır.

Korozyona karşı dayanıklı oluşu, nükleer santrallerde yapı malzemesi olarak kullanılmasına olanak tanımaktadır. Ayrıca yanıcı özelliği sebebiyle bomba üretimi ve silahlı ürünlerin geliştirilmesinde kullanılan Zirkonyum, erime noktasının yüksek oluşu sebebiyle cam ve seramik endüstrisinde sıklıkla değerlendirilir. Düşük sıcaklıklarda iken süper iletken özelliğine sahip olan Zirkonyum, niobyum alaşımı ile birliket kullanıldığında bu özelliği açığa çıkmaktadır.
 
Üst