• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Abrus Nerede Yetişir? Abrus Zehirli Bir Bitki midir?

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,460
Abrus Nerede Yetişir? Abrus Zehirli Bir Bitki midir?
0MaR2F.jpg

Abrus bir sarmaşıktır ve zehirlidir. Bezelye gibi içinde taneleri vardır. Bu taneler tohumlarıdır. Bu tohumlar abrusun dış kabuğunun açılması ile ortaya çıkar. Bu tohumlar kırmızı- siyah boncuk tanelerini andırır. Hatta bu taneleri gerçekten de boncuk olarak kullanılır. Ama zehrinin etkisi bilinse bu bitkiye kesinlikle yaklaşılmaz. Zaten zehirli bitkilerin birçoğunun görüntüsü çok güzeldir. Bu bitki Endonezya’da yetişir. Ama birçok yerde rahatlıkla yetişebilir. Bu bitki de abrin isimli zehir mevcuttur ve bu zehirden 3 mikrogram kadarının vücuda girmesi insanı öldürmeye yeter. Bu bitki çalılık alanlarda yetişir ve uzun yıllar yaşayabilir. Bu bitkinin ölümcül etkisinden dolayı tarihte ölen insanlar olmuştur. Özellikle bu parlak kırmızı üzerinde siyah lekenin olduğunu tohumunun boncuk olarak kullanılması için delici olarak kullanılan matkaba dokunanlar bile zarar gördüğü düşünülürse süs için bile bu bitkiyi kullanmak ürkütücüdür. Bu tohumdan bir tane yemek zehirlenmek için yeterlidir. Eğer bilinmeden bu tohumdan yendi ise hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak da yarar vardır. Zehirlenme belirtisi olarak bulantı, kusma, ateş gözlemlenir.

Yüzyıllar boyu bitkilerden hep yararlanılmıştır. Meyvesinden, yaprağından, dalından…vb. Ama bitkileri iki kategoride değerlendirmekte fayda vardır. Bunlar yararlı bitkiler ve zararlı bitkiler.

Yararlı bitkilerden besin olarak, ilaç olarak fayda sağlanır. Ama zararlı bitkilerden zehirlenme hatta ölüm gerçekleşir. Asıl önemli husus bu bitkileri birbirinden ayırabilmektedir. Bazı bitkiler birbirine benzediği için insanlar yanılabilir. Özellikle çocukların yanılma payları daha yüksektir. Bu bitkilerden meyveli olanlar canlıları kendine daha çok çeker. Bu meyvelerin tadına bakmak ya da yemek çok zararlı olabilir. Bu zehirli bitkiler sadece insanları değil hayvanları da zehirler. Ama her hayvanın veya her insanın aynı bitkiden aynı derecede zehirlenmesi beklenemez. Her canlının ve her insanın bünyesi birbirinden farklıdır. Ama içindeki zehir oranı çok yüksek olan abrus gibi bitkilerden kısa sürede herkes etkilenebilir.

Kırsal kesimlerde, dağlık, çalılık alanlarda yaşayanlar ve sık sık doğa ile baş başa olmayı seçenlerin dikkatli olmasında fayda vardır. Fazla meraklı olmamak gerekir. Çocuklar bu konuda eğitilmelidir.
 
Üst