• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Adetin Gecikme Nedenleri

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Adet gecikmesi Kadınlarda görülen rahatsızlıklardan birdir. Adetin gecikmesi kadınlarda huzursuzluk, vücutta ödem toplanması ve şişkinlik, göğüslerde hassasiyet ve ağrı hissi, cinsel isteksizlik ve en önemlisi de acaba hamilemiyim stresinin yaşanmasına neden olabilmektedir.

Regl (adet) gecikmesi üreme çağındaki bir kadının beklenen zamanda adet olmamasıdır. Adet gecikmesinin bağlıa nedenleri arasında hamilelikte adet gecikmesi, iklim değişimi, bir takım jinekolojik veya endokrinel hastalıklar, oral kontraseptif kullanımı, rahim kistleri, ve stres faktörü sayılabilir. Şimdi regl gecikmesinin nedenlerini biraz daha ayrıntılı olarak ele alalım.

Adette gecikme tüm kadınların hayatlarının farklı dönemlerinde ve yaşlarda ortaya çıkabilir: Ergenlik döneminde, ve menopoz öncesi önemlerde kadınlarda görülen adet gecikmesi ile 20 li 30 lu yaşlarda görülen gecikmiş adet kanaması elbette sebepleri yönünden birbirlerinden çok ayrışmaktadır. Normal şartlarda adetin 5 güne kadar gecikmesi normal karşılanmalı ve endişeye neden olmamalıdır. Bazı hanımlarda adet gecikmesi olarak algınlanmaması gereken ve en az 3 ay süreyle hiç adet olamama olarak tarif edilebilecek olan adet görememe durumu (amenore) ise bugün anlatacağımız durumdan daha farklı bir rahatsızlıktır.

Adetin Gecikme Nedenleri Nelerdir?

1. Gebelik


Adet gecikmesi durumunda aktif cinsel hayatı olan hanımların ilk akla gelen şüphesi acaba hamilemiyim şeklinde olmaktadır. Her ne kadar gebelikten korunmak için doğum kontrolü hapı alıyor olsanız da hapı zamanında almazsanız ve geciktirirseniz bu durumda cinsel ilişki ile hamile kalma ihtimali yükselir. Hamileliğin en önemli belirtilerinden bir tanesi olan adetin gecikmesi çoğu zaman hamilelik belirtisi olabilse de her zaman bu şekilde anlaşılması da gerekmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey gebelik testi yaptırmaktır. Bu noktada kan ve idrar testleri ile hamile kalıp kalmadığınızı öğrenebilirsiniz.

2. Stres

Stres vücudun işlevlerini etkileyebilen bir faktördür. Yoğun ve uzun süreli stres altında kalan hanımların yumurtlama e yumurtayı rahimden atmaya yardımcı olan hormonların üretiminin azaldığı bilinmektedir. Hatta stres bazı hanımlarda hiç adet olamamaya da neden olabilir. Stresin değişik çeşitleri vardır ve insanların büyük bir kısmı stres altında olduklarını kolaylıkla anlayamazlar. Ancak stresin vücudun direncini düşürmesi veya doğrudan bazı etkileri nedeniyle stresli bir süreç geçirdiği ortaya çıkabilir. Bu noktada adet gecikmeniz varsa kendinize “acaba stres altında mıyım?” diye sormanız gerekebilir. Buna olumlu yanıtı bazen siz değil, bir psikolog ta verebilir. Stresten dolayı adet gecikmesi olan bayanlara mümkünse dinlenme, işyerinden izin alma veya kısa bir tatile çıkmayı öneriyoruz.

3. Yoğun spor ve egzersiz yapmak

Aktif olarak yoğun bir biçimde yapılan aerobik egzersiz, spor, dans vb. aktiviteler adet gecikmesine neden olabilir.

4. İklim ve mevsim değişimleri
Farklı iklim koşulları olan başka bir yere taşınmak, farklı iklim koşulları olan bir ülkeye tatile girmek veya yıl içinde mevsim değişimlerinden etkilenmek te adet gecikmesi nedeni olarak sayılmaktadır. Kadınların biyo-ritmleri belirli iklim ve mevsim koşuluna göre kendilerini daha geç adapte edebilmektedir. Bu uyum sürecinde hormon salgılarında bir takım değişimler oluşabilmekte veya bir stres nedeni olarak adet gecikmesine sebep olabilmektedir.

5. Sıkı bir diyet uygulamak:

Adette görülen gecikmeler özellikle zayıflamak için yapılan yoğun diyet programları veya hiç diyet yapmaksızın aç kalmak suretiyle de gerçekleşebilir. Bunun en önemli nedeni, adet döngüsünde vücudun gereksinim duyduğu, vitamin, minerallerin eksikliğidir. Örneğin adet gecikmesi şikayeti yaşayan bir çok kadın adet döneminin gecikmesi sürecinde kırmızı et vb. demir bakımından zengin yiyecekleri tüketmek isterler. Bu aslında bedenimizin ihtiyacının bir yansımasıdır. Özellikle 45-47 kg dan daha zayıf hanımlarda adet gecikmesi kronik hale gelebilmekte ve ortalma 40-45 güne kadar uzayabilmektedir.

6. Adet gecikme nedenleri: jinekolojik, endokrin, bulaşıcı hastalıklar

Polikistik over sendromu:

Polikistik over hastalarının en karakteristik özelliği adet periyodunda sürekli görülen gecikmelerdir. Bunun nedeni, yumurtalıklarda ortaya çıkan patolojik süreçlerin yumurta atımını sağlayan hormonların üretiminde bir dizi kesintiye neden olmasıdır. Vücutta yumurtlamanın olmaması her zaman kısırlık anlamına gelmez. Basit bir hormon eksikliği de buna neden olabilmektedir.

Çeşitli organların herhangi bir fonksiyon görülen polikistik over: hipotalamus, hipofiz, böbrek üstü bezi, tiroid ve yumurtalık kendilerini. Bu nedenle, hastalığın farklı nedenleri bağlı olarak tezahür ve yeterli tek bir tanı özellik veya yöntem bir tanı edebilirsiniz.

Korpus luteum kistleri (Yumurtalık Kistleri)

Yumurtlama sonrasında yumurtanın rahimde çatlamasını sağlayan maddey korpus luteum adı verilmektedir. Sarı cisim olarak türkçeye çevrilebilen korpus luteumun üretimi, yumurtalık kistleri veya stres nedeniyle azalabilir veya hiç gerçekleşmeyebilir. Bu durumda yumurtalığa düşmüş olan yumurta çatlamaz. Çatlamayan yumurta da rahimde adet kanamasına neden olan hormonal üretim sürecini tetiklemez. Bu nedenle de adet gecikir. Bitkisel şifa kürleri olarak son dönemlerde İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen Yumurta Çatlatma Kürü amacı aslında korpus luteum u etkin hale getirmektir.

Rahim ve Vajina İltihapları:

Yumurtalıklarda veya vajiinanın iç kesiminde görülen iltihaplanmalar adet gecikmesine neden olabilir. Bu inflamasyonun nedeni enfeksiyon hastalıklar olabileceği gibi vücut iltihabı kendiliğinden de geliştirebilir.

Ayrıca miyomlar ve rahim tümörleri de adet gecikmesinin sebeplerindendir.

7. Kürtaj

Kadınlarda kürtaj operasyonlarından sonra 40 güne kadar adet gecikmesi görülebilir. Bu süreden daha fazla bir sürede adet gecikirse doktor kontrolü gerekebilir.

e 40 gün veya daha sonra. Olmayabilir Bu gecikme normal değil: bir kadın muayene ve tedavi gereklidir.

8. Klimakterium dönemi

Menopozun ilk evreleri olan Klimakterium evresinde yumurtalık fonksiyonları bozulmaya başlar ve adet gecikmeleri sıklaşabilir. Özellikle 40 yaş ve üstü kadınlarda adet gecikmelerinin en önemli nedeni budur.

Over yetmezliği başlayan 40 yıllık yaşında, yumurtlama çoğu zaman ya hiç gecikmiş, bu yaşta adet gecikmesi oldukça yaygındır bu yüzden.

9. Hormonal kontraseptifler (Doğum Kontrol Hapları)

İstenmeyen gebelikten korunmak amacıyla kullanan doğum kontrol hapları tıp dilinde Hormonal kontraseptifler olarak adlandırılmaktadır. Bu hapların adet dönemini uzatma gibi yan etkileri olabilmektedir. Özellikle Zoladex, buserelin, Diferelin, Dekapeptil vb ilaçların uzun süreli kullanımında adet gecikmesi geçici olarak görülebilir. İlaçların bırakılmasıyla adet döngüsü normale döner.

(Alıntı)
 
Üst