• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Adobe Illustrator Nedir?

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Adobe Illustrator (AI), Adobe firmasının geliştirdiği vektörel çizim yazılımıdır.
Dosya biçimleri: AI, SVG, EPS ve PDF

Gelişmiş vektörel çizge (grafik) çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Illustrator, QuarkXPress'in de olduğu gibi endüstri standardıdır. En güçlü rakibi Macromedia şirketince geliştirilmiş olan Freehand adlı yazılımdır. Ancak Macromedia'nın 2005 yılında Adobe tarafından satın alınmasıyla ve Adobe'nin Freehand'i geliştirmeyi sürdürmeyeceği yolundaki genel kanı, profesyonelleri Illustrator'a yönlendirmeye başlamıştır. Hem Mac OS, hem de Windows sürümleri bulunmakta olup, Adobe Creative Suite paketiyle sunulmaktadır. Paket içinde bulunan Photoshop, InDesign ve Acrobat Professional ile mükemmel bir uyum içindedir.

Corel şirketinin ürettiği Corel Draw yazılımı ise, Illustrator'ın Freehand'den sonraki en önemli rakibi olmakla birlikte genel olarak Windows ortamında tercih edilir. CorelDRAW, Freehand'in ortadan kaldırılması ile birlikte Adobe Illustrator'ün tek rakibi olarak kalmıştır.

Türkiye'de Freehand'in Illustrator'a üstünlüğü sürmektedir. Illustrator, halühazırda az sayıda profesyonel tarafından kullanılıyor olmasına rağmen, Freehand'den Illustrator'a ve In Design' doğru hızlı bir geçiş yaşanmaktadır. Web tasarımı, broşür vb. tasarımı yapanlar Illustator'a geçerken, gazete, dergi vb. tasarımcıları InDesign'e geçmektedir.

Adobe şirketi, Bilkom ile yaptığı çözüm ortaklığı anlaşması sonrası, Türk kullanıcılar için Illustrator'ın da içinde bulunduğu Adobe Creative Suite paketini Türkçeleştirme çalışmalarını sürdürmektedir.

Illustrator'ın kullanımda olan son sürümü, Adobe CS6 ile gelen v16'tir.

Dosya biçimi

Ai dosya biçimi, Adobe Illustrator'ın öntanımlı kayıt biçimidir.

AI dosya biçimi özellikle Adobe Illustrator'ın dokuzuncu sürümünden sonra köklü bir değişim geçirdi. EPS tabanlı ve özel bir sentaks kullanan eski yapısından, PDF tabanlı daha modern ve birlikte çalışılabilirliği daha kolay bir mimariye geçiş yapmıştır.

Gelişmiş vektörel grafik çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Adobe Illustrator, QuarkXPress örneğinde de olduğu gibi endüstri standardıdır. Illustrator, bir endüstri standardı olması nedeniyle tasarım profesyonellerince ve çoğunlukla Mac OS X ortamında tercih edilir.
 
Üst