• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Afganistan ile Dostluk ve Dayanışma Antlaşması (1 Mart 1921)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ragnar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ragnar

Bilgi size güç verir ama karakter saygı uyandırır
Kayıtlı Üye
Forum Yaşı
5 Yıl 6 Ay
Mesajlar
2,474
Tepkime puanı
29,290
Birinci İnönü Savaşı’ndan sonra görevlendirilen bir Türk Heyeti, Rusya ile dostluk anlaşması imzalamak için Moskova’ya gitti. Aynı tarihlerde Afganistan temsilcileri de Moskova’daydı.

1919’da bağımsızlığını kazanan Afganistan, Sovyet Rusya’nın desteğini sağlamak için Moskova’ya temsilci göndermişti. Afganistan ile TBMM Hükumeti arasında 1 Mart 1921’de Moskova’da “Türk-Afgan Dostluk Antlaşması” imzalandı. Böylece Afganistan, TBMM Hükumeti’ni hukuken tanıdı ve Misakımillî’yi tanıyan ilk Müslüman ülke oldu.

Antlaşmaya göre, taraflardan biri saldırıya uğrarsa diğer taraf ona yardım edecekti. TBMM Hükumeti ayrıca Afganistan’a subay ve öğretmen göndermeyi kabul etti.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nur
Geri
Üst