• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Aile İçi Sorunlar ve Çözüm Yolları

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Aile içi iletişimde yaşanan sorunlardan bir tanesinin de, aile üyelerinin birbirlerine yeterince zaman ayıramamasıdır.
Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki kendisinden kaçmayı gerektirecek kadar büyük hiç bir sorun yoktur.

Son dönemlerde aile içi problemlerle ilgili görüşmelerim daha bir arttı… En çok şikâyet edilen konu ise eşlerin birbirleri ile görüşmemeleri, küsmeleri ve iletişim kurmamaları… Hatta bir danışanım eşinin kendisiyle yıllardır konuşmadığını ve aile içinde bu olayın çocuklara da yansıdığını ifade ediyordu… Görünen o ki artık insanlar birbirlerini anlamada, karşılıklı duygu paylaşımında ve birbirlerini yönlendirmede etkinliklerini yitirmişler.

Duygu ve düşünce alışverişinin olmadığı ortamlarda kişilerin birbirlerini anlamaları mümkün değildir.

İletişimin olmadığı yerlerde başkalarını küçük görme, kendi haklarını koruduğu gibi eşinin haklarını korumama, eşine saygı duymama, duygu, düşünce, inançlarını doğrudan, içtenlikle anlatmama, tutarsızlık ve kararsızlık, çevresiyle uyumsuzluk ve tartışma gibi problemler oluşur. Bu problemler beraberinde kişinin ailesine ve eşine karşı yabancılaşmasına, yeni arayışlara ise yönelmesine neden olur. Baba işyerindeki arkadaş gruplarıyla, anne kadınlar arasındaki gruplarla, çocuklar da arkadaş gruplarıyla iletişim kurmayı yeğlemekte, his ve düşüncelerin paylaşımı da aile dışına taşınmaktadır.

Çünkü insanlar iletişim kurmadan yaşayamazlar.

Ev içerisinde zayıflayan iletişim oluşturduğu olumsuz hava ve yarattığı doyumsuzluk nedeniyle evdeki her bireyin davranışına yansıyarak aile içi gruplaşmalarına da yol açmaktadır.

Anne oğul, baba kız veya çocuklar arası koalisyonla anne babaya karşı cepheleşme eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Bu durum, iletişimi büsbütün bozmakta, sosyal rolleri de sertleştirmektedir.

Televizyon ve internetin de hayatımızdaki fonksiyonu incelendiği zaman günümüzde teknolojik iletişim aracı olmaktan çıkıp yuva yıkmaya kadar giden evlilik sorunlarına sebep olabileceği görülmektedir. Chat hastalığına tutulan kişilerin evliliğini sonlandırmak zorunda kalmaları da bir başka vakıa… Sanal âlemden zamanla vazgeçemeyen kişilerin yüzde 35-40'ı, geçmiş dönemde eşleri tarafından küçük ya da büyük ihanete uğramış hanımlar. Yaşadıkları hayal kırıklığını unutamadıklarından, sanal âlemde tanımadığı erkeklerle sohbet ederek eşinin yaptıklarına ‘güya' karşılık veriyor. İlk zamanlar ‘nasıl olsa verdiğim bilgiler yanlış, oradaki ben değilim ki!' dese de ucundan kıyısından girdiği sanal dairenin içine zamanla dâhil oluyor, çoğu zaman da yaşadığı zaman ve mekândan kendini soyutluyor.

Yapılan araştırmalar aile içi iletişimde yaşanan sorunlardan bir tanesinin de, aile üyelerinin birbirlerine yeterince zaman ayıramaması olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte görüşmelerim sonunda ailenin içinde bulunduğu maddi problemin ya da aileden herhangi birinin alkol kullanması da aile içi problemlere neden olmakta ve huzursuzluğu körüklemektedir.

Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki kendisinden kaçmayı gerektirecek kadar büyük hiç bir sorun yoktur. Sana kazandıracaklarına ihtiyacın olduğu için sorunları ararsın. Sadece kısa süreli duygusal gerginlikleri değil uzun süreli çatışmaları çözmek de, yaşamın önemli bir parçasını oluşturur. Peki, çatışmayı çözebilecek değişik yollar ne olabilir?

* Öncelikli olarak sorunun kaynağının ne olduğunu bulmak gerekir. çatışmanın nedeni üzerinde kafa yormalı ve bu konuda kendimizi nasıl hissettiğimizi belirlemeliyiz.

* Sorun öğrenildikten sonra aklımıza gelen çözüm önerilerini belirlemeli ve konu ile ilgili birçok çözüm önerileri ortaya koymalıyız. çözüm önerilerinin iyi ya da kötü, mümkün ya da değil gibi süzgeçlerden geçirmeden olduğu gibi ortaya koymak gerekir. çnemli olan sorunla ilgili olabildiğince çok sayıda çözüm yolunu bir liste halinde ifade etmektir.

* Daha sonra her çözüm yolunu değerlendirerek, bu çözüm yollarının her biriniz açısından ne ifade ettiğini tartışacaksınız. Bu aşamada kişilerin dürüstçe düşüncelerini ifade etmeleri önemlidir.

* Bütün çözüm yolları konuşulduktan sonra her ikinizi de en çok tatmin edecek kararı vermek gerekir. Bu karara ulaştıktan sonra çözümün ne anlama geldiği bir kez daha her iki kişi tarafından ifade edilir.

* Karara varılan çözüm yolunun ayrıntılarını da konuşulmalıdır. Burada ayrıntılardan kastedilen, çözüm uygulamaya konduğunda her iki tarafça ne gibi uyarlamalar ve ayarlamalar yapılması gerektiğinin konuşulmasıdır. çözüm bir planlamayı gerektiriyorsa hemen planlamaya başlayın.

* Son olarak da bir çözümün gerçekten uygulanabilir ve uygulanamaz olduğunu denemeden anlamak zordur. çözümü bir süre uyguladıktan sonra gözden geçirmek üzere bir araya gelmekte büyük fayda var. Bu durumdan sonra çözüm tarzında bazı değişiklikler önerilebilir. Hatta öyle bir durum olabilir ki çözümü her iki taraf tatmin edici bulmayıp yeniden gözden geçirmek gereği duyulabilir. çnemli olan sorunun altında ezilmek yerine her iki tarafı da hoşnut edecek bir çözüme ulaşıncaya kadar yaratıcı bir biçimde sorunla uğraşmak yapıcı çözüm önerileri getirmektir. Zaten anlatılan tüm bu bilgiler yerine geldiğinde ilişkiler daha yapıcı olacak ve karşılıklı olarak birbirini anlama söz konusu olacaktır.
 

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Günümüzde aile-içi iletişim çok önemli olduğu halde yeterince üzerinde durulmayan bir konudur. Bir çok sorunun temelinde aile – içi iletişimdeki olumsuzluktan kaynaklanmaktadır. Yaygın olarak görülen iletişim biçimi “gereksinme iletişi” denilen durumdur. Bu iletişimi belirleyen etmenler günlük gelişen gereksinimlerdir.
Çocukların okuldaki durumları,günlük kısa notlar,alış veriş planları,ödem planları,kısa konuşmalar,standart hal hatır sormalar,günlük olaylardır.
Birlikte olunan zamanın çoğunu TV izlemek,TV program yorumları,gündemdeki konuların kısa kısa bir değerlendirilmesi yapılır. Hatta artık çoğu ailelerde ev programları TV dizi saatlerine göre şekillenir. Bunlar ev içi iletişimin mesajları olmaktadır.
Konuyu derinlemesine irdelediğimizde,düş kırıklıkları,geleceğe ilişkin duygular,insanlar arasındaki olumlu yada olumsuz iletiler günlük iletişim içinde kendine yer bulmamakta bu nedenle duygular,düşünceler sessizce geçiştirilmektedir.
Aile-içi iletişimin düşük yoğunluğu,sığlığı,azlığı giderek insan arası ilişkileri de zayıflatmaktadır. Aile içinde yabancılaşma görülmekte,etkin iletişim aile dışındaki gruplar arasına kaymaktadır. Baba iş yerindeki arkadaş gruplarıyla,anne kadınlar arasında ki gruplarla,çocuklarda arkadaş gruplarıyla etkin iletişim kurmayı yeğlemekte,duygu ve düşüncelerin paylaşımı ev dışına taşınmaktadır. Ev içinde zayıflayan iletişim,buna karşın ev dışında gelişen ve bireysel çıkar ön planda olan iletişim sonucu,aile üyeleri arasında farkında olmadan bir yabancılaşmayı getirmektedir. Bunun sonucu değişen insan davranışları doyumsuzluk,kıyaslama aile içinde gruplaşmalara yol açmaktadır. Anne-oğul,baba-kız yada çocuklar arası gruplaşma eğilimi ortaya çıkmaktadır. Bu durum iletişimi büsbütün bozmakta sosyal roller sertleşmektedir.
Aile içi demokratik iletişimin yitirilmesi ailede krizi artırmakta, bunun sonucu aile üyeleri kendilerini mutlu kılacak sanal mutluluklar peşinde koşmaktadırlar.
Son zamanlarda haberlerde hiç toplumuzda görülmeyen,kültürümüz,toplumsal değer yargılarımızdan uzak gelişmeler izlemekteyiz. Toplumuzda çabuk öfkelenme,sorgulamadan,somutlaştırmadan suçlamalar, şiddet ve hızlı aile çözülmelerini sayabiliriz.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

1- Ev içinde eşitlikçi,sosyal rolleri arkadaşça yumuşatan ve aile disiplini kimseyi yaralamadan kurup yürütmek,anlayışlı,şefkatli ve ilkeli bir aile yapısı oluşturmak.
2- Eşler arasında anlayış ve davranış bütünlüğü,iletişim güçlendirerek çocukların sosyal rollerini benimsemelerine yardımcı olmak.
3- Aile içi empatiyi geliştirin.
4- İletişimde Aktif Dinleme ( saygı ) gerçekleştirin.
5- Saydam ve Şeffaf olun
6- Sorunlarınızı somut bir şekilde belirtin. Yorum katmadan olduğu gibi söyleyin.


ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARINIZA KARŞI AŞAĞIDAKİ DAVRANIŞLARI LÜTFEN YAPMAYIN.

1-Emir vererek yönlendirme yapmayın. Çocuğunuzun fikrini alın ve katılımını sağlayınız.
2-Çocuğunuz gözdağı vererek uyarmayın. Çocuğunuzun isteklerine saygı duyun. Eğer bunu yapmasanız çocuğunuz size öfke duyacaktır.
3-Çocuğunuza “Yapmalısın”, “Etmelisin” iletilerinden uzak durun
4-Nutuk çekme,yargılama,eleştirme,suçlamalardan kaçının,çocuklarınıza değer verdiğinizi,ona güvendiğiniz duygusunu yansıtın.
5-Çocuğunuza aşırı övgüden kaçının. Çocuğunuzu bu duruma alıştırmayın.
6-Ad takma ve alay etmekten kaçının
7-Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine yardımcı olun,bu konuda ortam oluşturun.
8-Çocuğunuzu sınadığı hissine kaptıracak şekilde sorular sormayın.
9-Şakacı ve alaycı davranışlardan uzak durun.

Günümüzde toplumuzun yoğun temposu en küçük sistem olan aileyi de değiştirmektedir. Gergin günlük yaşam temposu içinde,aile içinde yaşanan iletişim sorunları,tartışmalar,kavgalar bir çok insanın yaşamını olumsuz etkilemektedir. Ancak insanlar artık çok çalışmak,çok kazanmak gibi kavramların yanında, “ilişkilerimi nasıl daha sağlıklı kurarım ?” sorusunun yanıtını aramalıdırlar.
 
Üst