• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ameliyatsız idrar kaçırma, disparoni, vajinismus tedavileri

Üyelik Tarihi
13 Ocak 2013
Konular
91
Mesajlar
199
MFC Puanı
10
Ameliyatsız idrar kaçırma, disparoni, vajinismus tedavileri




Genital estetik ve fonksiyonel bozukluklar hanımların sosyal ve özel hayatlarını etkilediği gibi günlük yaşantılarını , çalışma koşullarını ciddi derecede etkileyebilmektedir. Genital ve üriner (idrar yolları) sistemlerden kaynaklanan sorunlar psikolojik sıkıntı ve/veya psikiatrik boyutlara ulaşabilmektedir.
Nedir kadınları huzur eden genital estetik ve fonksiyonel sebepler? Neler olabilir? Ne kadar etkileyebilir? Tedavisi veya herhangi bir çözüm yolu varmıdır? Düzeltilmeleri gerekli midir? Bu bozukluklar hayatlarını ne kadar etkileyebilir?
Genital estetik bozukluklar veya şekil bozukluklarının tedavisi, günümüzde kadınların vücutlarını daha iyi tanımaya başlamaları, cinsel hayatlarının önemine daha çok varmaları dolayısıyla ön plana çıkmaya başlamıştır. Hanımlar genital bölgelerinde hoşlarına gitmeyen anatomik yapıların düzeltilmesi için hekimlere başvurmaya başlamışlardır.
Genital estetik operasyonlar olarak adlandırdığımız grupta, cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken sıkıntıya yol açabilen veya sadece estetik görünümü bozan; anatomik olarak normalden daha büyük yapıda olan küçük dudakların (labium minor) düzeltilmesi veya küçültülmesi operasyonu olan labioplasti ile genellikle doğumlardan sonra vajinanın ön ve arka duvarındaki genişlemelerin düzeltildiği vajinoplasti (vajen daraltma) operasyonları yer almaktadır. Himenoplasti (kızlık zarı tamiri) ülkemizde yaşanabilecek sosyal sıkıntıları gidermek için uygulanabilen küçük cerrahi bir operasyondur.
Zor doğumlar, karın içi basıncın arttığı kronik kabızlık gibi durumlarda, vajinada ön ve arkar duvarda sarkmalar meydana gelebilir. Bu sarkmalara idrar kaçırma şikayeti de eklenebilir. Meydana gelen bu sıkıntıların bir kısmı ilaçlarla, bir kısmı kegel egzersizleri dediğimiz genital bölge kaslarının kasılarak çalıştırılması veya biofeedback fizik tedavi cihazları ile elektrik stimülasyonu yapılarak, daha ileri vakalar ise cerrahi ile tedavi edilmektedir.
Ameliyatsız idrar kaçırma tedavisi, disparoni (ağrılı cinsel ilişki) , vajinismus ( cinsel ilişkiye girememe veya çok ağrılı olması), vajen daraltma tedavileri doğru vakalarda iyi sonuçlar vermekte, ameliyat gereksinimi olmadan başarı sağlanabilmektedir.
Ameliyatsız idrar kaçırma tedavisi; genital bölge kaslarının bir egzersiz şeklinde planlı- programlı şekilde kasılarak çalıştırılması, buna elektriksel stimülasyon ile medikal destek verilmesi ile sağlanabilir. Anatomik yapının aşırı bozuk olmadığı durumlarda, vajinal sarkmanın, mesane sarkmasının abartılı olmadığı, idrar kaçırmanın hafif olduğu durumlarda biofeedback elektriksel stimülasyon tedavisi ile bu şikayetler ciddi derecede azaltılmakta veya tamamen kaybolmaktadır.
Disparoni ve vajinismus hem psikolojik hem fiziksel komponentler içermektedir. Jinekoloğunuza bu konulardaki şikayetlerinizi anlatmaya başlamak bile tedavide çok büyük bir adım olabilir... Her iki durumda da bölgeye dokunulabilmenin sağlandığı alıştırma egzersizleri ve genital bölge kaslarının çalıştırıldığı (kasılmanın ve gevşemenin sağlandığı) Kegel egzersizleri ile önce hekiminizle beraber belli seanslarla daha sonra da kendi kendinize yaparak çözüme ve tedaviye ulaşabilirsiniz. Kegel egzersizlerine yardımcı olarak veya medikal – fiziksel tedavide etkiyi vulvaya (dış genital bölge ) ve vajen içine belli programlar dahilinde elektriksel stimülasyon verilerek veya verilmeden biofeedback terapi ile disparoni ve vajinismus tedavisi yapılabilmektedir.
Doğum sonrası kasların kuvvetini kazanması, vajinal sarkmaların oluşmaması, ilerki dönemlerde idrar kaçırma olmaması için yurtdışında bazı ülkelerde elektriksel stimülasyon eşliğinde kegel egzersizleri yaptırılmaktadır. Böylece erken dönemde vajinal kasların tonusu sağlanarak vajen sıkılığı sağlanabilir, hem de cinsel isteksizlik gibi sıkıntıların başlamasına engel olunabilir.
Vajinal elektriksel stimülasyon, küçük bir vajinal prob yardımı ile yapılmaktadır. İki çeşit prob mevcuttur. Tedavinin ilk adımında kasların kasılması, uyarılması için farlı programlarda elektriksel uyarı verilmekte, ikinci aşamada ise biofeedback terapi ile vajen sıkılığı sağlanmaya çalışılmaktadır.
Kliniğimizde idrar kaçırma, vajinal ön ve/veya arka duvar sarklamalarının seviyesi jinekolojik muayene ile tespit edilmekte, medikal tedavi, ameliyatsız biofeedback elektriksel stimülasyon ile tedavi ve cerrahi tedavi kişiye özel olarak planlanmakatadır. Disparoni ve vajinismus tedavisi biofeedback terapi ile kasların gevşemesi sağlanarak yapılmakta, elektriksel stimülasyona ihtiyaç olmayabilmektedir.


Op. Dr. Filip TAŞHAN
 
Üst