• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Aşağılık Kompleksi

DeStina

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
9 Haz 2015
Konular
11,091
Mesajlar
13,910
MFC Puanı
27,850
Aşağılık duygusu nedir,
aşağılık duygusu belirtileri özellikleri

Aşağılık Duygusu

Aşağılık duygusu, insanların kendisini başkalarından aşağı görmesidir. Adler’e göre şahsiyetin temelini aşağılık duygusu oluşturur. Çevreden ve doğuştan gelen olumsuzluklar insan kişiliğini de olumsuz yönde etkiler.
Doğuştan bedensel kusurları olanlar her ne kadar tedavi edilirlerse edilsinler şahsiyetlerinde eksiklikler olur. Organik bir kusurla birlikte yaşamlarını sürdürmek zo*runda olanlar diğer insanlarla kendisini karşılaştırdığında işe yaramaz duygusuna kapılırlar. Adler’e göre üstünlük duygusu kendini değişik yollarla gösterecektir.
Aşağılık duygusunun oluşmasında çev*reden ve aileden gelen yanlış eğitimlerin de etkisi vardır. Jung çevreden ve doğuş*tan gelen bu olumsuzlukların telâfi meka*nizmalarıyla giderilebileceğini ileri sürer.
Aşağılık duygusuna kapılmış olanlar toplumdan kaçarlar. Kendilerini başkala*rından düşük görürler. Duygularını başka*larına anlatamazlar. Bir tedirginlik içerisin*dedirler, içlerine kapalıdırlar.
 

Mavera

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Ara 2018
Konular
259
Mesajlar
916
MFC Puanı
180
Aşağılık kompleksi, bir hastanın aşağılık duygusuna bağlı belirti ve davranışlarının tümünü ifade eder. Aşağılık duygusu, suçluluk duygusuyla bağlantılıdır ve ben idealine bağlılık dolayısıyla duyulur. Ben ideali, ben'i, içe atılmış (içselleştirilmiş) idealleri göz önüne alarak yargılar ve değerlendirir, bırakılmış ya da kıskanç âşık, genellikle bir aşağılık duygusuna kapılır. Bu durumda ideal ben, ben ideali karşısında küçük düşmüştür. A. Adler’e göre, organik, ailesel ve toplumsal nitelikteki yetersizlikler, kişinin bu zorlukları bazen bir üstünlük kompleksi geliştirerek aşıp gidermeye çalıştığı bir aşağılık duygusuna yol açar. Freud, bu teze karşı çıkar ve bu duyguda nevrozlu bir belirtiden başka şey görmez.

Kaynak: Büyük Larousse
 
Üst