• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ayvalık Hakkında Bilgi

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Ayvalık


Balıkesir'in ilçesi olan Ayvalık, temiz deniz suyu ve plajlarla, yeşil zeytinliklerle sarılmış güzel kıyılara sahip, tarihi ve arkeolojik değerleri bünyesinde barındıran bir tatil merkezidir.

100 km'den fazla kıyı şeridi olan Ayvalık'ın kendine özgü kıyı iklimi hakim olup, lodos ve poyraz rüzgarları hakimdir. Yazın ise kavurucu sıcaklarda esen İmbat ve Meltem rüzgarı serinletici etki yapar. Öğle saatlerinde Batıdan esmeye başlayan iyot kokulu imbatı ünlüdür.

Ayvalık, Antik Çağda bir tür yabani ayva anlamına gelen KIDONIA olarak anılıyordu. İlkçağda Misya, Hitit, Frig, Lidya Ortaçağda Roma ve Yunan, 14. yy’dan itibaren de Türk egemenliğine girmiştir. Rumlar ve Türklerin uzun zaman içiçe yaşamışlardır. 19 ve 20 yüzyılın başlarında en parlak dönemini yaşayan kentte yaşayan Rum ahali 1821 yılında Yunan ayaklanmasına katılması sonucu ilçenin büyük bir kısmı boşaltılmış, daha sonra dönmelerine izin verilmekle beraber kent eski canlılığına kavuşamamıştır. Bugün eski dönemlerden fazlaca kalıntıya rastlanmamasına rağmen, yer yer Helenistik ve Roma devrine ait çanak ve çömlek parçacıkları görülmektedir. Ayvalık'ta birçok tarihi yapı bakımsızlıktan yıkılmaktadır. Örnek olarak Rum evleri ve Kiliseler. Bunları ayakta tutabilmek ise çok zordur.

AYVALIK’ TA GEZİNTİ

Sarımsaklı Plajı:
Ayvalık'a 7 km. mesafedeki bu doğal kum plaj yörede denize girilecek en güzel yerdir. Turistik potansiyelin çoğunluğunu buradaki otel, motel, pansiyon ve eğlence yerleri oluşturur.
Alibey (Cunda) Adası:
Ayvalık'a, denize dolgu yapılarak bağlanan bu ada karadan 8 km., denizden 3 km. mesafede olup manzarasıyla, zeytin ağaçlarıyla ve gözlerden ırak kumsallarıyla bir doğa harikasıdır. Adanın eski yerleşim merkezinde bulunan balık restaurantlarında yıl boyunca taze deniz mahsulleri yiyebilirsiniz.
Şeytan Sofrası:
Ayvalık'a gelen herkes tarafından ziyaret edilen bu tepeden Ayvalık, Sarımsaklı ve çevredeki adacıklar panoramik olarak seyredilebilmektedir. özellikle gün batımında olağanüstü bir manzara sunan bu yerde büyük bir kaya parçasının üzerinde şeytanın ayak izi olduğuna inanılan bir çukura para atılarak dilek tutulması yöresel bir inanış sayılmaktadır.
Tımarhane Adası:
Sarımsaklı yarımadasının en uç noktasında taş bir manastır olup manzara ve iklimin güzelliğinden ötürü 70 yıl öncesine kadar sinir bozuklukları tedavisinde değerlendirildiği bilinmektedir
Taksiyarkis Kilisesi:
Ayvalık'ın içinde yeralan bu kilise mimari tarzı, mermer oymacılığı, tavanındaki dini freskleri, ikonaları ve 130 yıllık tarihe sahip balık derisi üzerine yapılmış aziz resimleri ile ünlüdür.
Aya Nikola Kilisesi:
Alibey Adasındaki bu kilise İncil'den alınmış temaları yansıtan süslemeleri ile ünlüdür.

ULAŞIM

AYVALIK – EFES – BERGAMA – TRUVA Transit yolu üzerinde bulunuşu nedeniyle , ulaşımı kolaydır.
Her saat otobüs bulunur.

İSTANBUL- TEKİRDAĞ- ÇANAKKALE -AYVALIK 488 KM
BANDIRMA AYVALIK 223 KM
YALOVA-AYVALIK 340 KM
İSTANBUL- İZMİT – BURSA – AYVALIK – 520 KM
ANKARA – ESKİŞEHİR – BURSA – AYALIK 675 KM
ANKARA – AFYON – İZMİR – AYVALIK 738 KM
BALIKESİR – AYVALIK 127 KM
İZMİR – AYVALIK 156 KM
ADNAN MENDERES HAVA ALANI – AYVALIK 163 KM
BERGAMA – AYVALIK 45 KM
EFES AYALIK 235 KM
BEHRAMKALE – AYVALIK 85 KM
TRUVA –AYVALIK 154 KM
BOSTANCI HAVAALANI – AYVALIK 44 KM

Ne yenir?

Ayvalık sahillerinde ve özellikle Cunda Adasında deniz kenarına sıralanmış balık lokantalarında yörenin meşhur balığı papalina, deniz mahsulleri, peynirli tatlısı, mezeleri ve egenin ünlü zeytinyağlı ot yemekleri mutlaka tadılmalıdır.
 
Üst