• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bakireler jinekolojik muayene olabilir mi?

Üyelik Tarihi
13 Ocak 2013
Konular
91
Mesajlar
199
MFC Puanı
10
Bakireler jinekolojik muayene olabilir mi?



Jinekolojik muayene korkusu nedeniyle pek çok bekar kız, problemi olmasına rağmen, kadın-doğum muayenesini ihmal etmektedir. Halbuki jinekolojik muayene olanlar, muayenenin bekarlarda daha farklı yapıldığının ve ağrılı bir muayene olmadığının farkına varmaktadır. İlk kez jinekolojik muayene olacakların bu muayene yöntemi hakkında bir miktar bilgi sahibi olmaları onların çekincelerini azaltacaktır.

Öncelikle kadın-doğum muayenesi için gittiğinizde bakire olduğunuzu doktora mutlaka söylemelisiniz. Bekar olan hastalarda jinekolojik muayene şekli daha farklıdır. Kızlık zarına zarar vermemek için standart vaginal muayene yapılmaz, muayene aletleri kullanılmaz.

Bu nedenle bekar hastalarda genellikle karından ultrasonla bakılır, ultrason sonucunda alttan muayene gerekiyorsa o zaman genital muayene yapılır.

Genital muayene gereken hastalarda öncelikle dış genital organlar değerlendirilir. Herhangi bir alet kullanılmaz, sadece bakarak değerlendirilir. Elle muayene yapılması gerekiyorsa da, kızlık zarına zarar vermemek için makattan muayene yapılabilir. Ama bu nadiren gerekir ve hasta rızası olmadan yapılmaz.

Diğer önemli husus ise muayeneye giderken aklınıza takılan ve sormak istediğiniz konuları bir kağıda not almanızdır. Çünkü çoğu hasta muayene sırasında heyecandan ne soracağını unutabilmektedir.



Doç. Dr. Nermin KÖŞÜŞ
Kadın Hastalıkları ve Doğum , Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite
 
Üst