• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Baş ağrısı yaratan migren nasıl anlaşılır?

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
9MFdGL.jpg

Baş ağrısı yaratan migren nasıl anlaşılır?

Migren ağrısı hayat kalitesini oldukça düşüren şiddetli etkileri olan bir ağrı olarak dikkat çekiyor. Yakın zamanda yapılan çalışmalarda toplumda vestibüler migren oranı %1-3 olarak hesaplanmıştır. Bunların yaklaşık %50'sine tanı konmamış ve tedavi almamaktadır. Bu kadar sık görülmesine rağmen tanı konması güçtür, çünkü tanıya götürecek kesin bir test bulunmamaktadır.

Migren sık görülmesine rağmen tam olarak tanı koyulması zor hastalıklardan biri olarak biliniyor. Bunun yerine bir dizi durumun mevcudiyeti veya ekarte edilmesi hastayı vestibüler migren olmaya aday yapar. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Arman, vestibüler migren ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.

Vestibüler migren, baş dönmesi, vertigo dengesizlik hissi ile birlikte tipik migren belirtilerinin olduğu bir migren türüdür. “Vestibül”, iç kulakta bulunan denge organının adıdır ve dengenizi sağlar.

Araştırmalar migren hastalarının %30-50 sinde en azından bir migren atağı esnasında, vertigo, baş dönmesi, dengesizlik hissi (dizziness) yaşadığını söylüyorlar.

VESTİBÜLER MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

1- Migreninizin olması veya ailede migren öyküsünün olması.
2- Vertigo bile denebilecek baş dönmeleri ve dengesizlik hissi yaşamak. Vertigoda çevrenizin sizin etrafınızda döndüğünü hissedilir. Vestibüler belirtiler en az 5 dakika ile 72 saat sürüyorsa ki bazen haftalarla aylarla sürebilir, Bu baş dönmeleri esnasında migren baş ağrısı da eşlik edebilir de etmeyebilir de. Sinüzit ağrısı olarak yorumlanan ağrıların çoğu da buna dahildir, çünkü yapılan bir araştırma sinüzit ağrısı olarak tanı konulan hastalarda %88’inin migren olduğu ortaya konmuştur. Migren bazen alında, sinüsler üzerinde basınç şeklinde hissedilebilir.
3- Baş dönmesinin şiddetinin zaman içerisinde değişiklik göstermesi.
4- Baş dönmesi atakları yaşadığınız esnada klasik migren belirtilerinin yaşanması.(baş ağrısı, ses ışık ve koku hassasiyeti, başta zonklama, bulantı, kusma, göze görünen zikzak parlak çizgiler şeklinde aura, kulak çınlaması)
5- Baş dönmesi belirtilerinin migren tetikleyicilerle artması.
6- Baş dönmelerinin yaşam kalitenizi belirgin biçimde azaltması.

Eğer bu 6 belirti sizde mevcutsa büyük olasılıkla vestibüler migreniniz var. Bu durumda nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından durumun teyit edilerek tedaviye alınması gerekir.

Vestibüler migren tedavisi migren tedavisi gibidir ama bazı ekler içerir. Tedavide, migren tetikleyici bazı yiyecekler (yoğurt gibi mayalı yiyeceklerden uzak durmak, çikolata, alkol, kafein vb) migren koruyucu ilaçlarla tedavi, vestibüler rehabilitasyon, düzenli uyku ve egzersiz önerilir.
 
Üst