• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Başladığınız her işi bitirmenize yardımcı olacak ipuçları

Üyelik Tarihi
24 Eki 2023
Konular
242
Mesajlar
288
MFC Puanı
1,150
basladiginiz-isi-bitirmek-4.jpg


Herhangi bir işe başladıktan sonra yarım bırakanlardan ya da sürekli erteleyip bir türlü sonunu getiremeyenler misiniz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Birçoğumuz bir hevesle giriştiğimiz işlerden kolayca sıkılıp vazgeçebiliyoruz ya da devam etmemek için bahaneler üretebiliyoruz. Örneğin; yeni bir iş kurmak için harekete geçmişken sadece iş planı çıkarıp bir türlü aksiyon alamıyor olabiliriz. Ya da daha basit düşünecek olursak spor salonuna yazılıp daha ikinci haftadan devamsızlık yapabiliyoruz. Peki ama neden başladığımız işlerin devamını getirmek yerine yarıda kestirip atıyoruz?

Erteleme alışkanlığı ve “maymun iştahlılık” ilk aklınıza gelen sebepler arasındaysa çok haklı olduğunuzu belirtelim. Erteleme alışkanlığı işleri sürekli ileri bir tarihe öteleyip bir süre onunla ilgili hiçbir adım atmamamıza neden olabiliyor. Aynı şekilde anlık bir hevesle yeni uğraşlara başlayıp kısa zamanda onlardan sıkılabiliyor; yeterli zaman ve enerjiyi bulamadığımız bahanesiyle başladığımız işi bitirmeden bırakabiliyoruz. Üstüne üstlük çoğu zaman “başlamanın, bitirmenin yarısı“ olduğunu bildiğimiz halde… Öyleyse işin neredeyse yarısını ve belki de en zor kısmını yapıp en önemli adımı atmışken, devamını getirmek için neye odaklanmamız gerektiğini bilmemiz başladığımız her işi bitirmemize yardımcı olabilir. Herhangi bir işi başarmak için önce inanmak daha sonra da doğru araştırmalar ile planlamalar yaparak bilinçli adımlar atmak gerekiyor. Aynı zamanda ilerlerken oluşabilecek zorlukların da farkında olmak şart. Biz de Uplifers olarak bu konuda size yol gösterecek ve başladığınız her işi bitirmenize yardımcı olacak önerileri bir araya getirdik. İşte ilk adımı attıktan sonra devamını da getirerek bitirmenizi sağlayacak ipuçları:

Seçici davranın

Herhangi bir projeye başlarken, başladığınız şeyin gerçekten istekli olduğunuz ve ilerlemek istediğiniz bir konu olmasına özen gösterin. Çünkü, yapmak istediğiniz şey sizi yeterince heyecanlandırmıyorsa, yarım bırakmanız oldukça kolay olacaktır. Hedefleriniz ne kadar büyükse, tamamlama ihtimaliniz de o kadar büyür. Ancak, ne yapmak istediğiniz konusunda kararsızsanız, önce küçük adımlarla başlayarak denemek ve sonra karar vermek yerinde olacaktır. Böylece gerçekten isteyip istemediğinizden emin olabilirsiniz. Örneğin, düzenli spor yapmayı hedefliyorsanız ilk yapmanız gereken zevk alacağınız egzersiz türünü bulmak; böylece keyif alarak devam edebilirsiniz. Ya da iş değiştirmek istiyorsanız gerçekten hangi alana yönelmek istediğinizi bulmak için detaylı bir sektörel araştırma yapmayı unutmayın. Acele etmeyin, sakince ne istediğinize karar verin.

Plan yapın

Bir plan yapın. Planınızı bilmek ve ona bağlı kalmak, işleri halletmek, pes etmeden devam edebilmek için kritik bir rol üstlenir. Plan yaparken kaynaklarınızı belirlemek için de zaman ayırın. Çünkü, ihtiyacınız olan kaynakları belirlemek, projenizle, girişiminizle ilgili genel bir bakış açısı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Hedeflerinize ulaşmak için planınızda artıları ve eksileri değerlendirmeyi, bütçe ve zaman yönetimi için de alan yaratmayı unutmayın. Zaman yönetimi konusunda başarılı olabilmek için işlerinizi uygun aralıklara bölmek ve rutininizi iş planınıza uygun şekilde ayarlamak yaptığınız her işi tamamlama konusunda yardımcı olabilir. Hedefiniz ister her gün spora gitmek ister her ay bir kitap bitirmek ister yeni bir iş kurmak için araştırma yapmak olsun; rutininize eklediğinizde istikrarlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Gerçekçi olun

Beklentilerinizi gerçekçi bir bakış açısıyla şekillendirin. Örneğin, tam zamanlı bir işte çalışıyorsanız ve başka bir iş kurmak için planlama yapmanız gerekiyorsa bu planlama için günde 7-8 saat ayırmanız mümkün olmayabilir. Dinlenmeye, kendinize zaman ayırmaya da ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Günlük planınızı yaparken planınızın sizi yıpratmayacak ve gerçekten uygulayabileceğiniz adımları içerdiğinden emin olun. Planlamanızı gerçekçi bir şekilde yaptığınızda belirlediğiniz hedeflere ulaşma ihtimaliniz daha yüksek olacağı için motivasyonunuzu kaybetmeden başladığınız işi tamamlamak için çabalayabilirsiniz. Aksi halde hedeflerinize ulaşamadıkça bitirebileceğinize olan inancınızı kaybedip, üzerinde çalıştığınız her ne ise yarıda bırakabilirsiniz.

Planınızdan sapmayın

Hedefinize ulaşmak için adım atmaya başladığınız andan itibaren, planınıza sadık kalın. Kararlılık ve istikrarla herhangi bir işi tamamlamamanızın imkanı yok. Planlarınızın gerisine düşmemek için, başka planlarınızdan fedakarlık etmeniz gerekebilir. Örneğin, arkadaşlarınızla buluşmak istediğiniz bir zaman planınızda yer alan çalışma saatinizle çakışabilir. Bu noktada hedefinize ulaşmanın sizin için ne kadar önemli olduğunu kendinize hatırlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Fedakarlık ettikleriniz sizin için anlık bir mutluluk kaynağı olsa da hedeflerinize ulaşmanın yaşam boyu tatmin sağlayacağını aklınızdan çıkarmayın.

Mükemmeliyetçi olmayın

Hedefleriniz yolunda her şeyi en doğru şekilde yapmak istiyor olabilirsiniz. Ancak, mükemmellik arayışınız adım atmanıza engel oluyorsa, zaman kaybetmemek için bu isteğinizden vazgeçmeniz yerinde olacaktır. Unutmayın; “Mükemmel, iyinin düşmanıdır.”

Mükemmelliyetçi yapınız işlerinizi yapmanıza engel oluyorsa bu duruma meydan okumanız şart. Aksi takdirde mükemmel yapmak isterken hiçbir şey yapmadan zamanınızı geçirebilirsiniz. Eğer istediğiniz gibi olmadığını düşünüyorsanız biraz ara verip bitirmek istediğiniz işin farklı bölümlerine odaklanabilirsiniz. Daha sonra daha sakin bir zihin ve taze gözlerle içinize sinmeyen kısmı yeniden inceleyip devam edebilirsiniz. Ama takılıp kalırsanız ve mükemmel olsun isterken çok zaman kaybedip ilerleyemezseniz işi tamamlamama ihtimaliniz de bir o kadar artar. Eğer kendinize haftada 3 gün spora gitme hedefi koyduysanız ama haftada 1 gidebiliyorsanız bir süre öyle denemeye devam edebilirsiniz. Haftada 3 gün gidemediğiniz için spora gitmeyi tamamen bırakmaktansa haftada 1 giderek alışkanlığınızı pekiştirmeye çalışabilirsiniz.

İlerleyişinizi gözlemleyin

Gelişiminizi gözlemlemek, kısa vadede ulaşmak istediğiniz noktaları belirlemek konusunda size yardımcı olabilir; hızlanmanız ya da yavaşlamanız gerektiğini belirlemenizi sağlayabilir. Kendiniz için planınızın belirli duraklarını ve o anki durumunuzu gösteren bir çizelge hazırlayabilirsiniz. Her hafta listenize bulunduğunuz durumu yazarak ve planlarınızda gerekli değişiklikleri yaparak hem gelişiminizi takip edebilir hem de önünüzü daha net görebilirsiniz. Örneğin, yabancı dil öğrenmek için çabalıyorsanız konuları haftalara bölerek her hafta hangi konuda ne kadar ilerleme kaydettiğinizi gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede ileriki adımlarınız için de güç toplamış olursunuz.

Olumlamaları alışkanlık haline getirin

Yeni bir projeye, işe başladığınızda enerjiniz ve heyecanınız genellikle çok yüksektir. Ancak ilerlemeye devam ettikçe, enerjiniz ve heyecanınız adım adım azalabilir. Bu da motivasyon kaybı yaşamanıza ve devam etmekte zorlanmanıza neden olabilir. Tam böyle hissettiğinizde ise imdadınıza yetişecek sihirli bir önerimiz var: Olumlamalar.

Hayatınıza istediğiniz her şeyi çekmenize yardımcı olabilecek olumlamalar ile motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz. Örneğin; “Başarılı bir şekilde ilerliyorum.”, “Her gün gelişme kaydediyorum.” diyebilirsiniz. Ayrıca hedeflerinize ulaştığınızı hayal ederek de kendinizi motive edebilirsiniz. Gözünüzde başardığınızı canlandırabildiğinizde, hem evren hem de beyniniz size bunu ispatlamak için işbirliği yapacaktır, göreceksiniz. 😊

Kendinizi ödüllendirin

Zaman zaman iş yükünüz gözünüzde büyüyerek hevesinizi kırabilir. Bu noktada biraz ara vermek ve o zamana kadar başardıklarınızı kutlamak, enerjinizin ve motivasyonunuzun yeniden yükselmesine yardımcı olabilir. Planlamanızda yer alan dönüm noktalarını ya da aşamaları gözlemledikçe bir sonraki adıma geçmeden önce küçük ödüllerle kendinizi şımartın.

Zihninizi ve bedeninizi zorlamayın

Bazen, ulaşmak istediğiniz hedefle ilgili heyecanınızı tamamen yitirebilirsiniz. Siz değiştikçe hedeflerinizin ve hayallerinizin de değişmesi oldukça normaldir. Hepimiz değişiyoruz, ilgi alanlarımız farklılaşıyor ve yeni fikirler, farklı ilham kaynakları buluyoruz. Bu da farklı hedefler belirleme ihtiyacını doğurabiliyor.

Yaptığınız işten vazgeçmek büyük bir zaman kaybı gibi görünse de gerektiğinde vazgeçmek, yolunuza daha güzel fırsatlar çıkmasına zemin hazırlayabilir. Kaybettiğinizi düşündüğünüz zaman, size tecrübe olarak geri dönebilir. Bu nedenle kendinize fazla yüklendiğinizi fark ettiğinizde bir durup düşünmeniz size alan ve zaman tanıyabilir. Uykusuz gecelerle ne bedeninizi ne de zihninizi yorun. Bunu başarısızlık olarak değil; gelişimin olağan bir parçası olarak görün.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Winter

Forum Yöneticisi
Üyelik Tarihi
20 Haz 2022
Konular
176
Mesajlar
4,427
MFC Puanı
41,820
Planlama olayı çok ciddi bende :) gerisi zaten geliyor.
 
Üst