• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bebekte Pamukçuk Neden Olur?

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Ağızda beyaz tabaka olarak oluşan hastalık bebeklerin hayata zorluklarla başlamasına neden olur peki bu zorluklar nelerdir? Pamukçuk ciddiye alınması gereken bir hastalık mıdır? Kendi kendine geçer mi? Başka hastalıklara dönüşme ihtimali var mıdır?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney’in bebeklerde pamukçuk hastalığına dair tüm merak edilenleri yanıtlıyor..

Pamukçuk nasıl bir hastalıktır?
Bebeklerde görülen candida albikas denilen bir mantarın etken olduğu ağız içi enfeksiyonudur. Bu genellikle erişkinlerde ağız florasında ve vajinal florada bulunan mantardır. Normal doğum sonrası candida albikas bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. Genellikle en erken 7′nci ve 10′uncu günde ortaya çıkar bebeklerde.

Ağız içinde beyaz lezyonlarla karakterize bir enfeksiyondur. Prematüre doğan bebeklerde daha sık görülür. Vücut direnci normal olan bir bebekte genelde ağız içinde lokalizedir. Vücut direncinde problem olan bebeklerde bu mantar kana karışabilir ağır akciğer enfeksiyonları ya da başka daha ağır enfeksiyonlara neden olabilir.

Pamukçuk belirtileri nelerdir?
Genelde yeni doğan bebeklerde görülür ancak bir yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Bulgu ağız içinde dilde yanaklarda yumuşak sert damakta beyaz lezyonlarla karakterizedir. Diğer belirtileri şöyledir:
Hafif ateşBeslenmeyi kötü etkilemeEmme güçlüğü HuzursuzlukAşırı ağlama

Ağız içindeki lezyon başka bir deri hastalığını düşündürmez. Ancak aynı enfeksiyon pişik de yapabilir.

Pamukçuk nasıl tedavi edilir?
Sık antibiyotik verilen çocuklarda pamukçuk tedavisi çok güç bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Bebek anneye bulaştırdığında da tedavi zor olur. Tedavide kullandığımız ilaçlarbasit mantar ilaçları lokal antiseptiklerdir.

Karbonat kullanarak lezyonları temizlemek kazımak annede enfeksiyon olması tedaviyi olumsuz etkiler. Genelde bebek için kullandığımız ilaçları annenin göğüs ucu için de aynı anda uygularız. İkisinde de bu mantarın tam yok olduğuna emin olduğumuzda tedavi bitmiş sayılır.


Bebek doğduktan sonra beslenmeye geç başlanması pamukçuk riskini artırabilir. Pamukçuk genelde bir yaşına kadar görülür ancak daha büyük çocuklarda da karşımıza çıkabilir. Çok uzun süre devam ediyorsa ve tedaviye rağmen geçmiyorsa altta yatan başka sorunların aranması gerekir.

Bebeğin bağışıklık sistemi iyi çalışmıyor olabilir ya da bebek şeker hastalığı ya da herhangi bir hastalıktan dolayı ilaç tedavisi görüyorsa mantar enfeksiyonu riski artar. Bu mantarınçok ağır akciğer enfeksiyonlarına yol açma kana karışıp ağır hastalıklara dönüşme olasılığı yüksektir.

Pamukçuk nasıl geçer?
Pamukçuk olduğunda evde temizlik koşullarına dikkat etmekte fayda var. Göğüs biberonemzik temizliği iyi yapılmalı. Bazen anneler emziği kendi ağızlarına alıp bebeğe verme yanlışına düşebiliyorlar. Bu bebekte pamukçuk oluşumuna neden olabilir.

Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez. Genelde aile ağız içindeki beyaz lezyonları kendi eliyle kazıyabiliyor. Bu ağız içindeki mukozanın bozulmasına pamukçuğun daha da yayılmasına enfeksiyonun ağırlaşmasına neden olur.

İkinci yapılan yanlış ailenin karbonatla lezyonları temizlemesi. Lezyonlar geçmiş gibi görünür ancak doku bütünlüğü bozulduğundan ve herhangi bir tedavi edici özelliği olmadığından lezyonlar tekrar çıkar ve hastalık daha ağır biçimde gelişir.

Pamukçuklu bebek nasıl emzirilmeli?
Ağzında pamukçuk lezyonları olan çocuğun anne sütü almasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak bu bebekte ağız içinde dilde yanaklarda damakta boğazda lezyonlar olduğundanemmeye karşı bir isteksizlik olur. Çünkü bebek emerken ağzında ağrılar oluşur. Bebekte iştah azalması olabilir huzursuzluk artabilir bebek ağlayıp hava yuttukça gaz problemi çoğalabilir. Pamukçuk çok nadiren hafif ateş yapabilir.

Pamukçuğu olmayan bir bebek nasıl besleniyorsa pamukçuklu bebek de aynı şekilde beslenir. Ancak annenin göğsünde kızarıklık varsa anne emzirirken göğsünde ağrıdan şikayet ediyorsa onun göğsünde de aynı mantarın yaptığı enfeksiyon var demektir. Bu nedenle anne göğüs bakımının iyi yapılması; mantara karşı krem antiseptik losyon ya da bebekte pamukçuk için kullanılan basit damlaların sürülmesi gerekir. İki günde annenin göğsü ve bebeğin pamukçuğu azaldığında bebeğin huzursuzluğu emme güçlüğü azalıriştahı da normale döner.
 
Üst