Herkül
Admin
- Üyelik Tarihi
- 4 Haz 2013
- Konular
- 8,797
- Mesajlar
- 29,749
- MFC Puanı
- 17,460
Beynin en sevdiği lezzetler
Tükettiğimiz besinler beyin faaliyetlerini etkiliyor. Güçlü bir hafıza için özellikle orman meyveleri ve Omega-3 tüketmek gerekiyor. İşte beynin en sevdiği gıdalar.
Yaban mersini
Günde 2-3 yemek kaşığı
Her gün mutlaka, (toplamda 5 porsiyon) sebze ve meyve tüketin. Özellikle, içerdiği polifenolle beyin hücrelerinin düşmanı serbest radikallerle savaşan yaban mersini hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Günde 2-3 tepeleme yemek kaşığı yaban mersini; yanı sıra elma, böğürtlen, kiraz, kırmızı erik, ahududu, çilek, kayısı, kırmızı ya da yeşil üzüm, portakal, kırmızı greyfurt, şeftali, armut, mandalina, muz, kivi, mango ve nektar da unutkanlığı önleyici en iyi antioksidan kaynaklarıdır.
Balık
Haftada 2 kez
Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önemli. Yapılan araştırmalarda da omega 3'ten zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya koyuyor. Unutkanlığı önlemek için haftada 2 gün balık yiyin. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega 3 takviyesi alın. Ancak omega 3 yağ asidinin tüketim miktarı yaşa ve hastalık durumuna göre değişebiliyor. Bu nedenle günde ne kadar takviye almanız gerektiği konusunu doktorunuza danışın.
Ceviz
Günde 3 tane
Ceviz de omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biri. Günde 3 ceviz yemek yaşlılık dönemine yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacak.
Kırmızı et
Haftada 3 kez
Araştırmalar günümüz insanının yaşam koşullarıyla baş etmek için özellikle B, C, D ve E vitaminlerine ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğunda tüm bu vitaminler doğal yollardan alınabiliyor. Yoğun iş temposu, ağır çalışma koşulları ve doğal yetiştirilmeyen besinler nedeniyle B 12 vitamini eksikliği sıkça görülüyor. Haftada 3 kez kırmızı et, günlük süt, yoğurt, peynir ve yumurta tüketimi vücuda yeterli B12 vitamini alınmasını sağlıyor.
Tahıl
Günde 1 kase
E vitamini beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan biri. E vitamini özellikle tahıllarda, yağlı tohumlarda (fındık, badem gibi) ve zeytinyağında yer alır. Bu nedenle tahılların bolca bulunduğu roka, ıspanak, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, kuru baklagiller, bulgur, esmer pirinç, buğday, karabuğday, çavdar, yulaf gibi besinlere günlük öğünlerinizde mutlaka yer verin. E vitamini aynı zamanda ıspanak, kabak, semizotu ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler; ton balığı, sardalya, yumurta sarısı, domates ve patateste de bol miktarda var, unutmayın.
Bitter çikolata
Az miktarda
Polifenol zengini bitter çikolata, çay ve kırmızı şarap da beyni genç tutan besinlerden. Ancak bazılarının kalorileri yüksek olduğu için sınırlı miktarda tüketmeye dikkat edin.