• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bilek Kanalı Sendromu

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Bilek Kanalı Sendromu
ELLERİNİZDEKİ UYUŞMA BİLEK KANALI SENDROMUNDAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR.
Bilek Kanalı Sendromu(BKS) veya diğer adıyla karpal tünel sendromu kadınlarda daha sık rastlanan bir problemdir.

Her iki elde birlikte ve baskın kullanılan elde daha belirgin olarak çıkar. Ellerde ağrı ve uyuşmaya neden olur. Uyuşma geceleri uyanmaya sebep olacak kadar şiddetli olabilir. Uyanıp elleri sallamak bir süre rahatlatır. Ağrı parmaklara, kollara omuza kadar yayılabilir, uyuşma yalnız elde olur. Zamanla ellerde güçsüzlük, el aslarında incelme ve erime ortaya çıkabilir.

Kolun üç sinirinden biri olan median sinirin bilekte bağların altındaki kanaldan geçerken baskı altında kalması bu probleme neden olur.

Bazı kişilerde bu kanal doğuştan dardır. Bu durumda mesleki veya tekrarlayıcı bilek hareketleri ile sinir baskı altında kalabilir. Daktilo veya bilgisayar kullanma, yazı yazma, örgü örme, çekiç kullanma gibi hareketler bunlar arasındadır. Bu bölgede bağlarda şişmeye sebep olan durumlarda hastalık ortaya çıkar. Bunlar arasında hamilelik, şeker hastalığı bazı romatizmal hastalıklar sayılabilir.

Hastalar ileri dönemde telefon, kitap tutarken, kaşık kullanırken zorluk çekebilirler.

Bilek kanalı sendromunun kesin tanısı elektromiyografi tetkiki ile konur. Bu tetkik kas ve sinirlerin özel bir alet yardımı ile muayene edilmesidir.

Tedavisinde öncelikle etken olan bir hareket varsa bundan kaçınmak esastır. Yapılması gereken hareketlerde de bazı destekler kullanarak bükülme azaltılmalıdır.

İlave olarak bileği sabit pozisyonda tutacak takıp çıkarılan splint veya atel denilen araçlar kullanılır. Özellikle uykuda bilekteki hareket önleneceği için gece uyuşmaları azalacaktır.

İlaç olarak kısa süreli iltihabı önleyici ilaçlar kullanılmaktadır.

Eğer hasta bütün bunlardan yarar görmemiş ise bilek bölgesine enjeksiyonlar veya bağların gevşetilmesine yönelik ameliyatlar denenebilir.

Özellikle hamileliği esnasında BKS geçiren hanımların bu probleme eğilimleri artacağı için tekrarlayıcı bilek hareketlerinden olabildiğince kaçınmaları yararlı olacaktır.
 
Üst