• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bitmeyen bir yolculuk: Gide gide Fikret Otyam'ın ardından

Sentinus

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Ağu 2013
Konular
3,490
Mesajlar
10,553
MFC Puanı
7,510
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında kaybettiğimiz ressam, yazar ve fotoğrafçı Fikret Otyam, arkasında geniş bir resim, kitap ve fotoğraf arşivi bıraktı. Türkiye'nin toplumsal, kültürel ve sanatsal birikimine eşsiz ve yeri doldurulamaz katkılarda bulunan Otyam'ın ardından, 90. Yaş gününde, O'nu anmak üzere düzenlenen bu sergiye 45 sanatçı fotoğraflarıyla katılıyor.
"Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam'ın Ardından" başlığını taşıyan sergi kızları Elvan Baransel, İrep Otyam Bilgiç ve Döne Otyam'ın girişimleriyle, Beşiktaş Belediyesi'nin desteği ve sanatçı dostlarının işbirliğiyle hazırlandı.
db26311a14ede0f4eba1103a7e48232c_640x320.jpg


Otyam, ressamlığa bir tabelacıda gördüğü renkli boyalar ve fırçalarını görünce, fotoğrafçılığa ise abisi müzisyen Nedim Otyam'ın fotoğraf merakından etkilenerek gönül verir. Üç arkadaşıyla doğduğu yer Aksaray'da Foto Üç Yıldız'ı kurar. 1942 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Aksaray'a geldiğinde aynı zamanda, Halkevi Başkanı da olan babası eczacı Vasıf Otyam'dan Halkevi'nin fotoğraf makinası, körüklü bir Folklander'ini ödünç alarak İsmet İnönü'nün fotoğrafını çeker. Böylece fotoğrafçılığa ilk adımını atmış olan Otyam, Akademiye başlasa da fotoğraf aşkından hiçbir zaman vazgeçmez.
1953-1996 yılları arasında Anadolu insanının yaşamını belgelediği fotoğraflarını "Fotoğraflarla Gide Gide" başlığı altında toplar ve sergiler. 1950'lerden itibaren çıkardığı Söyleşi/Gezi kitaplarına da aynı adı verir. "Gide Gide".
Otyam'ın ressamlılığının yanı sıra fotoğraf ve yazarlık çalışmaları da biyografisinde önemli bir yer tutar.
Bu sergide, ulusal ve uluslar arası alanda önemli bir yere sahip 44 fotoğrafçı ve sanatçı yer alıyor ve Fikret Otyam anısına "Gide Gide" diyorlar.
Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes ve sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu'nun yazılarının bulunduğu bir katalog da sergiyi belgeliyor.
Fikret Otyam'ın Gide Gide kitap serileri ve fotoğraflarından ilhamla oluşturulan bu sergi, Fikret Otyam'a bir "saygı" sergisi ve böylece, fotoğrafın önemli isimlerinin, Fikret Otyam'ın "Gide Gide" kitap ve fotoğraflarından ortaya çıkan kavramsallığı altında bir araya gelmelerini sağlıyor.
Sergi 3 Ocak tarihine kadar İstanbul Fulya Sanat'ta görülebilir.
Katılan Sanatçılar:
Abdurrahman Antakyalı/Ahmet Elhan/ Ahmet Öner Gezgin/Ali Şentürk/Alper Aydın/Ara Guler/Burak Şenbak/Cengiz Akduman/Çerkes Karadağ/Coskun Aral/Deniz Aktas/Dilan Bozyel/Emre Zeytinoğlu/Ersin Alok/Ferhat Ozgur/Gültekin Çizgen/Hakan Irmak/Halim Kulaksız/Haluk Uygur/Hasan Pehlevan/Hüseyin Ezer/Jak Baruh/Kemal Cengizkan/ Mehmet Mutaf/Mehtap Baydu/Merih Akogul/Merter Oral/Mesut Alp/Murat Germen/Necla Ruzgar/Nevzat Sayın/Nuri Bilge Ceylan/Orhan Cem Çetin/Ozan Sağdıç/Özcan Yurdalan/Renan Kaleli/Sami Güner/Serkan Taycan/Sıtkı Fırat/Sıtkı Kösemen/Sinan Koçaslan/Şahin Kaygun/Volkan Aslan/Volkan Kızıltunç/ Yasemin Semercioğlu

mynet
 
Üst