yemek tarifleri,bugün ne pişirsem,kebaplar,çorbalar,pilavlar,börekler,lezze tli tarifler,yöresel yemekler,günün menüsü,bugün ne yiyelim
19 Ekim 2017 Perşembe Bugün Ne Pişirsem ?
Özbek Çorbası
500 gramdana kuşbaşı eti (iri doğranmış)
2 adet soğan (yemeklik doğranmış)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet domates (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı aşurelik buğday (haşlanmış)
1/2 su bardağı nohut (haşlanmış)
1 su bardağı maş fasulyesi (haşlanmış)
2 adet orta boy patates (küp doğranmış)
2 adet havuç (verev doğranmış)
2 litr esu
2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için
1/4 bağ kıyılmış maydanoz
Derin bir tencerede sıvı yağ ile soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince etleri ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Domates rendesi ve salçayı da ilave edip karıştırarak kaynama noktasına getirin. Patates ve havuçları ekleyip bir taşım kaynatın. Kaynayan çorbaya buğday, nohut ve maş fasulyesini de ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirin ve altını kısın. 5 dakika altı kısık şekilde pişirdikten sonra üzerine kıyılmış maydanozları ilave edin ve servis edin.
*******************************************************************************************************
Harem Güveci Tarifi
1 su bardağı tel şehriye
500 gr dana kuşbaşı
2 adet kırmızı yağ biberi
2 adet carliston biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için besamel sos
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
Yarım çay kaşığı karabiber
Son süs olarak kaşar peynir
Öncelikle tel şehriye pilavını yapıyoruz. Şehriyeler kızarana kadar kavuruyoruz sıvı yağ ve tereyağ karışımı ile tuz ilave edip kavuruyoruz. Kızarım üzerine 1. 5 bardak su dökerek pişiriyoruz. Demlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra eti yağda kavuruyoruz. Haşlanmış ise değil ise de önce haşlıyoruz. Daha sora kavuruyoruz. İçerisine biberleri ilave edip kavuralım. Daha sora baharatları ilave edip üzerini geçecek kadar su koyup pişiriyoruz. Piştikten sonra pilav ile soteyi karıştırıyoruz ve fırın güveclerimize paylaştırın. Üzerine besamel sosu ve kaşar ilave edip 200 derece de üzeri kızarana kadar fırında tutuyoruz.
*******************************************************************************************************
Karışık Piyaz Tarifi
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1/2 su bardağı haşlanmış barbunya
1 adet kırmızı soğan
2 dal taze soğan
2 adet sivri biber
1 adet büyük boy domates
2 diş sarımsak
1 avuç maydanoz
1 adet limon
6-7 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı sumak
Haşlanmış kuru fasulye, nohut ve barbunyayı derince bir salata tabağına alın. Kuru soğanı yarım halka şeklinde, ince ince doğrayın ve bol tuzla ovun. Ardından yıkayın ve kaseye ilave edin. İnce ince doğradığınız taze soğanları ve ince doğranmış maydanozları da kaseye ekleyin. Biberleri de ince ince doğrayın ve ilave edin, ardından sarımsakları içine rendeleyin. Domatesi küp küp doğrayın ve ekleyin. Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sirke, tuz ve baharatları bir kasede karıştırın ve hazırladığınız piyazın üzerine gezdirin. Güzelce karıştırın ve servis edin.