• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bursa'da Sanayi

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Bursa'da Sanayi
Bereketli topraklar, ipekli kumaşlar…
Tarih boyunca ekonomik ve külltürel anlamda önemli bir yerleşim alanı olan İznik’e göre daha genç bir kent olan Bursa, ekonomik önemini Osmanlı ile birlikte kazanmaya başlamıştır. İlerleyen yüzyıllar boyunca dev bir imparatorluk haline gelecek olan Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa, bu konumundan dolayı hızlı bir gelişim sürecini yaşamaya başlamış ve zaman içinde ticari hayatın bütün renklerini bünyesinde barındırır hale gelmiştir.


Bereketli ovası nedeniyle tarım, imparatorluk döneminde Bursa ekonomisinin lokomotiflerinden biri olmuştur. Ancak kentin İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olması, ipek böcekçiliğinin ve dolayısıyla dokumacılığın önemini tarımın önüne taşımıştır. Öyle ki, Bursa hala ipekli kumaşları ve tekstil ürünleri ile anılan bir kenttir.


Bu gelişme 1500’lü yılların sonuna doğru neredeyse zirve noktasına ulaşmıştır. 1491 yılında yapımı tamamlanan ve Ulucami’nin hemen yanında yer alan Koza Han, bütün ülkenin hatta dünyanın en önemli ipek merkezi olmuştur. Kervansaray olarak inşa edilen bina, günümüzde ekonominin nabzının attığı iş merkezlerinin ilk örneklerinden biridir ve hala ipek kozası alım-satım işlerinin yürütüldüğü yerdir. Bursa’ya gelen turistlerin uğramadan kentten ayrılmadığı han, bugün rengarenk ipek kumaşların satıldığı dükkanlaryla ışıltısını koruyor.


Bursa’da, ışıltılı vitrinleri ile günümüzde de cazibesini koruyan bir başka mekansa Kapalıçarşı’dır. İmparatorluğun en güçlü zamanlarından itibaren kentin en güzel kumaşlarının, en nadide mücevherlerinin satışa sunulduğu çarşı, eski günlerindeki kadar olmasa da hala önemini korumaktadır ve yüzyıllar boyunca ekonomik dengelerin oluşumunda büyük rol oynamıştır. Günümüz Bursa’sında ise bu görev büyük bir oranda alışveriş merkezlerinin üzerindedir. Kentin içinde ve dışında yer alan bu merkezler hem ekonomik hem de kültürel anlamda yaşamın önemli bir noktasında yer almaktadırlar. Kendi içlerinde gerçekleştirdileri kültürel ve sanatsal aktiviteler kent yaşamını canlandırırken, sundukları imkanlarla spor ve eğlenceye yönelik renkliliği de Bursalılar’a taşımaktadırlar. İpekçilik nedeniyle dokumacılığın da hızla geliştiği Bursa, ilerleyen yüzyıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşamıştır. 18.yy. sonlarında başlayan havlu dokumacılğı bugün hala devam etmekte ve üretilen havlular dünyanın dört bir yanında alıcılarını bulmaktadır. Bu nedenle Bursa biraz da havlunun başkentidir aslında.


Günümüzde de tarihin bıraktığı bu mirası iyi kulanan Bursa, Türkiye’nin tekstil merkezi olma özelliğine sahiptir. Hatta kentteki iş istihdamının büyük bir bölümü bu sektörde yoğunlaşmaktadır. Bursa’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren 8000 civarında irili ufaklı işletmede yaklaşık 60.000 kişi çalışmaktadır.Türkiye’de kurulu 11 sentetik iplik fabrikasının 8’i Bursa’da bulunmaktadır. Yine sentetik iplik üretimi olarak bakıldığında Bursa, ülkenin toplam kapasitesinin %75’ine sahiptir.

Dokumacılğın yanında tarım da önemli bir ekonomik değer olmuştur Bursa’da. Örneğin, zeytincilik bugün de önemini koruyan bir ekonomik değerdir. Ancak daha küçük hacimde üretimine devam ediliyor olsa da, Bursa’da yetişen şeftali ve kestane bütün ülkenin tanıdığı lezzetler arasındadır. Bursa’da üretilen kestane şekeri ise kentin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ancak gün geçtikçe sanayi kenti kimliğini kazanmaya devam eden Bursa’da tarım, ekonomik önemini yitirmektedir.
Bursa’da tekstil kadar öneme sahip olan bir başka sanayi dalıysa otomotivdir. Kent merkezinde yer alan iki otomotiv devi Tofaş-Fiat ve Oyak Renault, otomotiv yan sanayiinin de gelişmesinin en büyük nedenidir. Dolayısıyla bu sektör Bursa ekonomisinin can damarlarından biridir.


Sanayi Bölgeleri


Bursa ili, Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu, bu konuda ülke genelinde organize sanayi bölgesinin kurulmasına öncülük etme özelliğine sahiptir.


Bursa Organize Sanayi Bölgesi
Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planındaki "Güney Doğu Marmara Kalkınma Projesi" kapsamında ilde kurulması kararlaştırılan Bursa Organize Sanayi Bölgesi; Bursa-Mudanya karayolu üzerinde bulunmaktadır.
 
Üst