• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
ceska.jpg


Çeşka Kalesi - Yeraltı Şehri, İl merkezinin 7 km kuzey doğusunda yüksekçe bir tepe üzerindedir. Tepe noktası olduğu gibi kayalıktır. Tepenin güney batı kısmında iki kat halinde üç odalı kayaya oyulmuş bir mekân vardır. Bu mekanın güney odasında duvar üzerinde küçük bir niş bulunur. Ayrıca odanın tabanında kısmen dolmuş iki ayrı beşik kemerli galeri girişleri vardır. Bu odanın kuzeyindeki odada koni biçimli düzgün bir şekilde oyulmuş havalandırma bacası görülür.



Kalenin altında üç ayrı giriş yeri tespit edilmiştir. Güneydoğu girişinin önündeki dolgu toprak malzemesi ve kapı önü açılarak temizlik çalışmasına başlanmıştır. 130 cm genişliğinde, 470 cm uzunluğunda ve değişmekle birlikte ortalama 110 cm yüksekliğe sahip olan giriş koridoru yarıya kadar toprak dolu idi. Bu dolgu toprak temizlenerek birinci odaya giriş sağlanmıştır. Kayaya oyulmuş giriş koridorunun duvarları düzgün bir işçilik göstermemektedir. Koridorun alçak olması sebebiyle rahat bir giriş sağlanamamaktadır. Giriş koridorunda beklenenin aksine bir kapı taşı ya da buna işaret eden herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
Yer altı şehrinin üzerinde kaya üstü Bizans mezarlarına rastlanmıştır. Tavium ekibince önceden yapılan yüzey araştırması buluntuları ve temizlik çalışmaları sonucunda Çeşka Kalesinin muhtemelen Tunç Çağından beri iskân gördüğü, büyük olasılıkla demir çağında etrafının sur duvarı ile çevrelendiği ve bu sur duvarının Bizans döneminde onarım gördüğü (kaçak kazılarla ortaya çıkan Bizans sur duvarından anlaşılan), Anadolu Beylikleri ve son olarak Osmanlı Döneminde de kullanıldığı anlaşılmıştır. Ancak temizlik çalışmaları sonucunda tespit edilen mekânların depo amaçlı yapıldığı sonraki dönemlerde de aynı amaçla kullanıldığı tahmin edilmektedir. Sonuç olarak Çeşka Kalesi Yerleşiminin askeri amaçlar için kullanılan bir kale olduğu düşünülmekle birlikte bilimsel kazılar sonucunda kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.
%C3%87e%C5%9Fka_Kalesi%20%2838%29.JPG
 
Üst