• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Cesur Ol: Yürekli Bir Yaşam Sürmenin 4 Yolu

Loony

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 Eyl 2014
Konular
305
Mesajlar
1,352
MFC Puanı
180
jW6EQG.jpg


Tüm kahramanların ortak özelliği nedir?

Bir kelime: Cesaret!

Kutsadığımız kahramanlarda ve dünyaya yön veren yaratıcı kişiliklerde, onları korkularının ötesine taşıyabilen bir zihin yapısı var.

Denemeye, kaybetmeye, vazgeçmemeye, kaybetmenin bir sonraki aşama için basamak olduğunu fark etmeye cesaretleri var.

Sıra dışı insanlar sınırların sabit olmadığının bilincindelerdir. Her zorladığımızda sınırı biraz daha geçer, yeni bir sınır yaratırız. Buna sporda, bilimde ve teknolojide şahit olabilirsiniz. Yarının limitleri bugünün limitleri ile aynı olmayacak.

Sınırlarınızı aşmak ve cesur olmak için öngörüleri kuvvetli olan yaratıcı insanların aşağıdaki stratejilerine kulak verin.

Cesur Olmak İçin
1) Denemeye ve Yanılmaya Kucak Açın
Yeni bir iş veya yaratıcı bir girişim başarılı olmak için sizden risk almanızı ve hatalarınızdan ders çıkarabilmenizi talep eder.

Ne yazık ki çoğu insan bu çabaya gönüllü olmuyor. Aslında doğduğumuz andan beri başımıza gelebilecek en kötü şeyin hata yapmak olduğu saçmalığı ile beynimiz yıkanıyor.

Yaratıcı ve öngörü sahibi insanlar hatalara bu gözle bakmazlar. Apple firmasının vizyoner kurucusu Steve Jobs bu konuda iyi bir örnek teşkil ediyor.

Jobs grafik kullanıcı ara yüzü gibi var olan bir teknolojide harika bir potansiyel gördü. Bu potansiyel yeni bir elektronik cihaza dönüşecekti: Kişiye özel bilgisayar.

Ancak birkaç yıl sonra Jobs yönetimsel anlaşmazlıklar yüzünden istifa etti ve NeXT adındaki kendi yazılım firmasını kurdu.

Apple Jobs’ın yokluğunda başarısız ürünlerle, para kayıpları ve stok düşüşleri ile mücadele etmek zorunda kaldı. Ve 1997’de NeXT’i satın alarak Jobs’ı geri getirdi.

Apple Jobs’ın NeXT firmasında ürettiği yazılımları kullanarak Mac işletim sistemini üretti ve teknoloji ile ilişkimizde devrim yaratacak yepyeni ürünleri hayatımıza soktu.

Her şeye rağmen Jobs ve Apple deneme yanılmaya kucak açtı. Sonuç ortada.

2) Zorlukları Atlatmayı Öğrenin
Başkalarının pes ettiği zorlu zamanlarda cesur insanlar işe yarayan formülü bulana kadar yeni fikirler üretmeye devam ederler.

Zor anlarla mücadele etmeyi öğrenmenin güzel bir örneği 1970 yılında Apollo 13 uzay görevinde yaşandı. Bu uzay gemisi aya doğru ilerlerken elektrik kısa devresinden kaynaklanan bir kıvılcım yüzünden oksijen tanklarının birinde patlama yaşandı. Bu patlama yüzünden yolculuk boyunca astronotların birçok ihtiyacını karşılamak için inşa edilen hizmet modülü kullanılamaz hale geldi.

Mürettebat susuzluk, soğuk, güç kaybı ve karbon dioksit birikmesi gibi bir sürü problemle yüzleşmek zorunda kaldı. Bütün koşullar aynı soruya yöneltiyordu: Eve dönebilecekler miydi?

Görev komutanları fark etmişlerdi ki astronotları hayatta tutmanın tek çaresi yaşam desteği, aya inme ve eve dönüş için üretilen ay modülünü kullanmak.

Bu şu anlama geliyordu: Geri dönemezlerdi ama aya doğru yolculuğa devam ederek ay yörüngesinin çekim gücünden yararlanıp geminin yönünü çevirerek dünyaya dönebilirlerdi.

Aşırı baskı altında olmalarına rağmen uzay gemisi mürettebatı ve uçuş kontrolörleri uzay gemisinin dış sistemlerini adapte ederek astronotların sağ salim dünyaya dönmelerini sağladı. Kaybetmeyi bir seçenek olmaktan çıkardılar ve işe yarar bir yöntem keşfedene kadar devam ettiler. Süreçte kendilerinin ve uzay gemisinin sınırlarını zorladılar.

Zorluklara yanıt verebilmek genellikle yaratıcı düşünebilme yeteneğinize bağlıdır. Yaratıcı vizyonerler sıkıntılı anların onları kontrolden çıkarmasına izin vermezler.

Bu kişiler bunun yerine terslikleri bir meydan okuma gibi görürler ve baskı altında iken durumu kurtaracak erdemi keşfederler.

3) Çizginizi Saptayın ve Çizginizin Sizi Seçmesine İzin Verin
Çoğu kişi toplumsal kalıplara uyar ve diğer herkes hangi yolu takip ediyor gibi görünüyorsa o yolu takip etmeye çalışır.

Örneğin tutkularını ateşleyen unsurları keşfetmek yerine para ve saygınlık getireceğini düşündükleri bir kariyer peşinde koşarlar. Bu unsurların mutluluğun anahtarı olduğunu sanarak.

Cesur düşünürlerin farklı bir içsel enerjileri vardır.

Steve Jobs’ın tutkuları onu Apple kullanıcıları için en üst düzey müşteri deneyimini yakalamaya mecbur etmişti. Geleceğin daha kişiselleşmiş teknoloji kullanımında olduğunu gördü. Şirketin yüksek kâr oranının altında yatan sır Jobs’ın teknoloji ile etkileşim şeklimizi değiştirme tutkusudur.

Fark yaratmak isteyen yaratıcı bir düşünürseniz amacınızı belirlemelisiniz. Bu süreç çoğu zaman yıllar alır. Amacınız hazır olduğunuzda ve kabul etmeye gönüllü hâle geldiğinizde sizi bulacaktır.

Cesur olmak ve amacınızın sizi bulmasını sağlamak için kendinize dünyada neyi değiştirmek istediğinizi ve kreatif yeteneklerinizi nerede kullanabileceğinizi sorun. Tutkunuzun peşine düşün, sizi amacınıza ulaştıracaktır.

4) Başarı İçin Hazırlanın
Değişiklikler bir anda olur. Ancak o anın gelişim süreci yıllar alabilir.
Yaratıcı öngörü sahipleri ve mucitler dünyayı değiştirecek gelişimler için yıllarca hazırlanırlar.

Felaket Apollo 13’ü vurduğu zaman astronotlar karşılık verecek gücü buldular çünkü yıllardır başarı için hazırlanıyorlardı. Birçok farklı senaryo planladılar ve zihinlerini başarıdan başka bir şeyi kabul etmemeye kurdular.

Bir kere kaybetmeyi seçeneklerin arasından çıkardıktan sonra tüm enerjilerini dünyaya güvenle geri dönmek üzerine odaklayabildiler.

Steve Jobs’ın tüm yaşamı başarı fırsatına hazırlanmakla geçti. Tutkusu ve amacı sayesinde deneme yanılmayı rüyalarını gerçeğe dönüştürmek adına fırsat bildi. Başarıdan başka bir şeyi gözü görmüyordu, bu durum zihninde ve hayatında yenilgiye yer bırakmamıştı.

Özetle
Cesur olmak; öğrenek erdem kazanmak, deneme yanılma ile gelişmek, kaçınılmaz aksaklıklarla yüzleşmek demektir. Her zorlukta ve her fırsatta başarı için hazırlanırsanız büyük kazanımlar edinirsiniz.
 
Üst