- Forum Yaşı
- 13 Yıl 7 Ay
- Mesajlar
- 17,407
- Tepkime puanı
- 61,620
22.Mayıs.1924
Paris, Fransa
Şarkıcı, Söz yazarı, Sinema Oyuncusu
Fransa`nın en popüler sanatçılarından biridir.
Charles Aznavour, 24 Mayıs 1924 tarihinde Ermeni kökenli bir ailenin oğlu olarak Pariste doğmuştur. Esas adı Şahnur Varinag Aznavuryandır. Annesi Knar Baghdasarian Adapazarından göç eden bir oyuncu, babası Mişa Aznavuryan Gürcistandan Fransaya göç eden şarkıcıdır.
Biyografi
Sanatçı bir ailesi olduğundan henüz dokuz yaşındayken oyunlarda rol alıp şarkı söylemeye başladı. Fransız şarkıcı Edith Piafla tanışınca şansı açıldı, Piafla birlikte Amerikaya ve Avrupanın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi.
Ermenistanın UNESCO nezdindeki daimi temsilcisidir. Fransa`nın Frank Sinatra`sı olarak da lanse edilen Aznavour`un hemen hemen bütün parçaları aşkla ilgilidir. Yüzden fazla şarkı yapmış, yaklaşık 60 filmde rol almıştır. Altı dilde (Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Rusça) şarkı söyleyebilmesi de ilginç bir yönüdür. Ana dili Fransızca dışında, İngilizce ve Almanca da konuşur, ama Ermenice bilmemektedir.
Hemen hemen bütün parçaları aşkla ilgilidir. 1970`lerde "Dance in the Old Fashioned Way" ve "She" parçalarıyla İngiltere'de büyük başarı elde etti.
Birçok şarkının sözlerini yazan Charles Aznavour, sinemada yaklaşık 60 filmde rol aldı. Filmlerinden birkaçı
1950 ve 60lı yıllarda sık sık Türkiyeye gelerek Türkiye ve Türkleri çok sevdiğini, yabancı ülkelerde Türkiyeye verdiği desteği her fırsatta açıklayan Aznavour, ilerleyen yaşlarında bu sözlerinden çarkederek soykırım iddialarına başladı.
1988`de Ermenistan depreminden sonra ülke için birçok yardımda bulunmuştur. Bu çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan "Ermenistan Ulusal Kahramanı" ödülüne layık görmüştür. 2008 yılında da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın imzaladığı kararname ile Aznavour'a Ermenistan vatandaşlığı verilmiştir. 2009 yılında Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi olarak atanmıştır.
2002 yılında Sözde Ermeni Soykırımını konu alan Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyanın Ararat filminde rol aldı.
Evlilikleri : 3 kere evlendi.
1.eşi: 1946 yılında Micheline Rugel ile evlendi. Misha, Patrick adında iki çocuğu oldu. Patrick 26 yaşında öldü.
2.eşi: 1955 yılında Evelyne Plessis ile evlendi. Katia adında bir Çocuğu oldu.
3.eşi: 1967 yılında Ulla Thorsell ile evlendi. Nicolas adındaki Üçüncü çocuğuna 1977 yılında sahip oldu. Daha sonra Seda ve Charles adında iki çocuğu daha oldu.